Gondolkodó emberként szereti az olyan tereket, amelyek biztonságot és nyugalmat árasztanak? Szereti az olyan helyeket, amelyek lehetővé teszik az elmélyült gondolkodást és meghitt találkozásokat?

  • Nyugalmat árasztó kert

    Ha igen, akkor járjon utána az esztéták számára tervezett kertek meghitt intimitást árasztó, inspiráló hangulának.
  • Ezekben a nyugalmat árasztó kertekben a növényvilág, a berendezési tárgyak és a szabad terek forma- és színharmóniája a tulajdonos személyiségét fejezi ki, és elmélyült gondolkodását inspirálják. Nemcsak egyedül, hanem szűkebb és tágabb baráti társaságában is.

A kert a lélek tükre, és különösen így van az esztéták kertjénél. Náluk még jobban tükröződik az egyéniségük a kertjük megjelenésében és hangulatvilágában. A kert hangulata és az általa sugallt látvány és érzelemvilág mellett nagy jelentősége van a kert egyes terei hangulatának.

Másokhoz képest a kifinomult esztéta sokkal fontosabbnak tartja az egyes részletek aprólékos kidolgozottságát, A részleteknek, a mindennek tökéletesnek kell lenni sokkal nagyobb jelentősége van a kertben.

A kert részleteiben kidolgozott szépségének nem önmagában van jelentősége, hanem a látvány által keltett hangulat és érzelemvilágnak. Azért, mert ez nemcsak pihenteti, megnyugtatja, hanem inspirálja is az esztétát.

Nem véletlen az sem, hogy az esztéták kertjeiben a növényvilág a legfontosabb. A fák, bokrok, cserjék és virágágyások változatos megjelenésükkel és színpompájukkal nemcsak elkápráztatják, hanem napról napra más képüket megmutatva újabb és újabb gondolatokra inspirálják a hálás látogatókat. Nemcsak a kert tulajdonosa, hanem meghívott ismerősei és barátai is napról napra más és más képet láthatnak maguk előtt. Márpedig ez a napról napra változó kép más és más gondolatokra is inspirálhat. Egy virágokkal és növényekkel gondosan beületetett és rendszeresen ápolt kert tavasztól késő őszig napról napra megújuló látnivalót kínál. Sőt az örökzöldek még télen is képesek szépséges látványt csempészni a havas tájba. Még akkor is, ha a meghitt pihenést a hideg idő nem igazán teszi lehetővé.

Attól függően, hogy milyen nagy kert áll rendelkezésre, és hogy mit szeretne maga körül látni a tulajdonos, a növények kiválasztásánál nagy szerepe van a kerttulajdonos ízlésének.

  • A kert mérete egyébként is körültekintő tervezést kíván.
  • Minél szűkebb a hely, annál gondosabb tervezésre lehet szükség. A kis telekméret és a kert fekvése is különleges megoldásokat kíván a kerttulajdonos vágyainak megvalósításához. A részletek finom kidolgozottsága mellett a kert kis mérete a növények még gondosabb megválogatását igényli.

Minél kisebb a kert, annál kisebbek lehetnek a „nyugalom szigetei pihenőhelyek” is. Emellett pedig kevesebb is lehet belőle. Egy pici teleknél akár az is előfordulhat, hogy a házból kilépve a terasz fogja betölteni a társas érintkezés és a meghitt beszélgetések központi helyét. És emellett pedig „csak” egy ösvény melletti kerti pad biztosítja a nyugodt pihenéssel egybekötött elmélyült gondolkodásnak helyet a kertben.

Ha azonban több hely van a kertben, akkor a kertben felállított falakkal, sövényekkel vagy lugassal elválasztott helyek, mint 1-1 külön kerti szoba biztosíthatják az elvonulás és gondolkodás akár egyéni, akár csoportos terepét. A növényvilág a „kerti szobák” látvány és illatvilággal egybekötött érzékelési terepét adja a kertben.

Akár külön „kerti szobái” lehetnek a gyerekeknek, ahol a barátaikkal beszélgethetnek, amikor beugranak hozzájuk, és a felnőtteknek is, ahol pedig ők beszélhetik meg az élet ügyes-bajos dolgait.

A határoló falak, lugasok és sövények nemcsak a kert egyes szobáit választhatják el intim hellyé varázsolva azt, hanem a külső hivatlan pillantásoktól is védheti a telekhatáron a kertben folyó elmélyült elmélkedést. Ez különösen fontos lehet forgalmas, sűrűn lakott helyen, ahol sokan mennek el a kert előtt akarva-akaratlanul is bepillantva oda, ha erre lehetőség van. Egy magas sövénysor, egy virágba borult rózsalugas, vagy pedig takaros kerítés, és máris nem kell a kirakatba kiülve éreznie magát, amikor az elválasztó kerítés másik oldaláról lépések zaja vagy pedig halk beszélgetés hallatszik be a kerti szobába.

A kertben az egyes helyek elválasztására nemcsak a tényleges átlátást lezáró sövények, lugasok és falak alkalmasak, hanem az utak valamint a terméskő és egyéb szegélyek is. Ezek a jelzésértékű határolók ugyan nem biztosítanak egyes helyeknek elzárt intimitást, de talán nem is kell minden különálló kertfunkciót elzárt intím hellyé alakítani.

Nem feltétlenül kell ahhoz a tekintetektől elzárt hely, hogy nyugalomra leljünk, és elmerülhessünk a csendben, ha egyébként a „madás se jár arra”.

A kert erős lejtése lehetőséget is kínál és kihívásokat is támaszt. Lehetőséget nyújt arra, hogy a kertet több különböző használati szintre osszák be. Ugyanakkor egy nagyobb szintkülönbség a támfalak építésével komoly feladatot is jelent.

Egy-egy „kerti szobának” a berendezését megalapozhatja 1-1 meghatározó tereptárgy. Egy szökőkút vagy egy csobogó egy kerti nappali kiemelt eleme lehet. Ez a nappali akár családi alkalmak vagy üzleti megbeszélések meghitt hangulatú helyszíne is lehet a kertben. Máris más lehet az emlékezetes családi alkalom vagy az üzleti megbeszélés hangulata, ha nem a négy fal között kell megtartani, hanem ki lehet menni a szabadba egy hangulatos kerti ösvényen, amit egy gazdagon virágzó rózsalugas vagy éppen egy sövénykerítés keretez.

Ha pedig a kifinomult ízlésű kerttulajdonos nem szeretne sok időt tölteni a kert gondozásával, akkor a növényzetet kevés munkát igénylő fajokkal érdemes megoldani, vagy pedig akár még a növényzet felületét is lehet csökkenteni kavicsos vagy burkolt felületek kialakításával.