A szabályos szerkezetű, architektonikus kert a tulajdonosa számára akkor lesz igazán szerethető, ha kifejezi a szabályos geometriai formákhoz vonzódó személyiségét, és alkalmazkodik a stílusához is. Szeretne egy ilyen kertet magának?

Praktikus pedig igazán akkor lesz számára, ha a szabályos formák és egyenes vonalak mentén kigondolt kert tervezésekor és kialakításakor szem előtt tartják a kert adottságait, és ennek megfelően használják ki az adottságokban rejlő lehetőségeket.

architektonikus kert

Szögletes vonalak és szabályos formák. Ez az architektonikos kert. Azt azonban már a tulajdonos ízlése határozza meg, hogy mennyire legyen szögletes, és mennyire legyen szabályos

A kerttervezés és kertépítés során alapvetően kétféle irányzat alakult ki.

  • Az egyik a szabályos mértani formákat, egyenes vonalakat tartalmazó modern architektonikus stílus.
  • A másik pedig a sokkal kötetlenebb, a természetes táj közvetlen és szabad szépségét kifejező tájképi, tájjellegű kertépítés.

Persze egyik vagy másik ritkán valósul meg az előbb leírt tiszta formájában. Sokkal inkább a kettő valamilyen szintű, a kert tulajdonosának személyiségét kifejező stíluskeveréke készül majd el a kert építésekor.

Ha az Ön rendszerető, szabályokat kedvelő természete vonzódik a geometriai formákat megjelenítő, egyenes vonalak mentén megjelenő szimmetrikus formákhoz, akkor minden bizonnyal architektonikus kertet fog elképzelni magának, annak minél több szabályosságot tükröző ismérvével. Mit is jelent ez az architektonikus kertek esetében?

A korszerű, modern kerttervezés felfogása szerint ma már a kert a ház kültéri megnagyobbítása, amelyet ugyan az ablakból lehet csodálni és a teraszajtón lehet kilépni a kertbe, funkcióiban azonban az otthon szerves része.

Gondoljon csak bele abba, hogy a teraszon gyakorlatilag ugyanúgy el tudja tölteni az időt, mint a nappaliban. Vagy pedig a kerti grillező vagy szalonnasütő hely egy kis képzelőerővel bátran megfeleltethető egy nomád konyhának. És ahhoz sem kell különösebben nagy képzelőerő, hogy a kerti uszómedencét pedig a fürdőszobába berakott fürdőkád kültéri megnagyobbításaként képzelje el.

Az archetektonikus kertben az egyenes vonalak és a szabályos mértani formák uralkodnak. A felületek kialakításakor a derékszög, a négyzetes vagy háromszög alak jöhet szóba. Esetleg még a félkör vagy az ellipszis.

Ez visszaköszön nemcsak a kertben kialakított megoldások szabályos mértani alakjában, hanem a közöttük összeköttetést biztosító utak és ösvények egyenes vonalvezetésében is. Egy modern kertben nemcsak a kerttervezés során kialakított geometrikus formák nemcsak a kert épített elemeinek megjelenését határozza meg, hisz a növények is formára vannak vágva.

Az archetoknikus kert precíz mértani formáinak tisztelete és egyenes vonalvezetése még akkor is visszaköszön a kerti utak nyomvonalának egyenes kialakításán, ha a kerti utat a rusztikus megjelenésű, a kisméretű téglához hasonló megjelenésű téglakővel burkolják, vagy még akkor is, ha terméskővekből alakítják ki.

Az utak vonalszerű megjelenésén túl ugyanez a geometriai formákhoz való alkalmazkodás és egyenes vonalvezetés jellemzi az ágyások kialakítását, a különféle funkciókat elválasztó terek határoló falainak, sövényeinek vonalvezetését és szabályos formáját.

Az egyenes vonalvezetés és a gemetrikus formák letisztult egyszerűsége a színek megjelenítésében is visszaköszön, hisz egy modern kertben kevés szín van jelen. A letisztult modernség nem teszi lehetővé a határozatlanságot tükröző sokszínűséget. A modern kertben csak néhány szín fér meg egymás mellett. A fehér és a szürke valamilyen árnyalata mellett még elfér 1-2 szín a kert tulajdonosának ízlésvilága és színszimpátiája alapján. Önnek milyen színek tetszenek igazán?