Teraszt alakít ki otthonából kilépve? Ha igen, akkor egy szintben lesz a terasz a házzal, vagy inkább a kert szintjében építi meg? Vagy talán a terasz helyett inkább a kertben alakít ki egy kellemes hangulatú pihenőhelyet?

A kerti pihenőnél az is fontos szempont még, hogy fedett vagy nyitott lesz. Egy nyitott pihenőt gyorsabban ki tud alakítani. Ilyenkor azonban számolnia kell azzal, hogy az eső ellen nem lesz védett. Emellett a déli napsütésben a tűző nap sugarai elől is nehezen fog tudni elbújni.

Ha már dús lombú fák adnak kellemes árnyékot a kertben, akkor a déli napsugaraktól nem kell tartania. Tavasztól késő őszig meg fogják védeni pihenését a tűző napsugarakkal szemben. Egy kellemes árnyékot adó kertben tehát nem olyan fontos fedett pihenőről gondoskodni. Elég lehet akár egy hangulatos kis pad elkészítése is valamelyik nagy lombkoronájú fa árnyékában.

kerti pihenő
Kerti pihenő burkolat

Ilyenkor sokkal fontosabb talán a padhoz vezető kerti út elkészítése, mert ennek hiányában bizony esős, zivataros időben nem lesz egyszerű még megközelíteni sem egyébként kellemes hangulatú kerti padját.

Ha viszont nincsenek fák a kertben, és nincs nagy helybővében sem, akkor az árnyékot adó fák helyett jobban jár, ha egy fedett vagy félig fedett pergolát vagy pavilont épít a kertben. Egy pergolát meg tud építeni fából is a kertben, vagy akár készen is vásárolhat egyet. Hosszú éveken át kellemes pihenőt fog biztosítani a kertben.

Egy pavilont pedig akár alumínium idomokból vagy csövekből is ki tud alakítani. A teljes fedettségét sem feltétlenül kell megoldani a pavilonnak.

Elég az is ha a tetején alakít ki egy tetőt egy-egy esetleges esővel szembeni védelemhez. A pergola vagy a pavilon oldalán a kellemes árnyékot a szerkezetre felfutó kúszónövények is biztosítani tudják. Ezzel pedig nemcsak kellemes árnyékot kap a pihenő, hanem még jól bele is simul a kert hangulatába. Ezek a kúszónövényekkel fedett pavilonok ugyan télen nem fognak árnyékot adni, de kemény mínusz fokokban talán nem is tervezi a kerti kiülést.

A fedett pavilon az esőben is tökéletes védelmet nyújt az elázással szemben. Persze azt is érdemes végiggondolni, hogy akar-e esőben is kinn ülni kerti pihenőjében? Főleg úgy, hogy egy fedett és esővel szemben jól védett pavilonnak a kialakítása is nagyobb munkával jár. Ha pedig készen vásárolja a pavilont, akkor pedig az árcédulája fog jóval magasabb összegről szólni.

Ezeknek a hangulatos kis pihenőhelyeknek nemcsak az az előnye, hogy fedettek, illetve félig fedettek, hanem még viszonylag kis helyen is elférnek. Ezért a megépítésükkel még kis kertben sem kell lemondania a kertbe való kiülés kellemes estéiről.

Persze, ha időnként nagyobb társaságot is szeretne vendégül látni a kertben, akkor egy fedett pavilon könnyen szűknek bizonyulhat a vendégsereg számára. Erre is van azonban megoldás.

Nagyobb vendégséget érdemes olyan hangulatos tavaszi vagy nyári estékre időzíteni, amikor jó idő van. Ilyenkor nem kell fedett hely a vendéglátáshoz. Elég az is, ha a kert mélyében kialakított szalonnasütőt vidám hangulatban körbe tudják állni az érkező vendégek.

A szalonnasütő helyett azonban akár egy kertbe felállított grillsütő is megteszi. A vendégeknek a hely kialakítottsága helyett sokkal fontosabb a sütőben sülő sültek kellemes illata, és a finomabbnál finomabb falatok. Ha egy kellemes baráti beszélgetés közben jól megtömhetik a hasukat, akkor nem fognak fennakadni olyan kis apróságokon, mint a kerti padok és asztalok esetleges hiánya.

A kellemes tavaszi esték vendégségeinél sokkal inkább a házigazdának fontos az, hogy megfelelően kialakított kerti pihenő legyen a vendégek fogadására. Ugyanis ha nincs térkövezett pihenő, akkor a vendégek kénytelen-kelletlen a frissen nyírt pázsitot lesznek kénytelenek letaposni.

Ez sem jelent persze nagy gondot, ha rendben tartja a pázsitot, és havonta 1-2 hétvégén vendégül látja még a barátait is. Ha pedig még ritkábbak ezek a kerti rendezvények, akkor még kevésbé kell aggódnia a zöld gyepért.