Térköves kert tervezésekor az első kérdés máris adódik abból, hogy a kertet a tulajdonosa tervezze meg, vagy inkább szakemberre bízza a kerttervezést.

Egyik sem jobb a másiknál. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Azt célszerű felmérni a kert tulajdonosának, hogy mi a fontos számára kertje megtervezésekor és kialakításakor.

Ha saját maga tervezi meg a kertet, akkor bízhat benne, hogy pontosan az készülhet el, amit kigondolt. Az, amit szeretne látni maga körül a kertben évtizedeken át. Saját magának ugyanis azt tervez be a kertbe, amit szeretne, és amit jónak lát.

Másrészt viszont a saját kerttervezésnek a szabadsága mellett vannak korlátai is. Mivel a kert tulajdonosa a legtöbb esetben nem szakember, ezért nem tudja pontosan, hogy a kert adottságaiból kiindulva miként lehetne a kertben meglévő lehetőségeket tényleg jól kihasználó kertet kialakítani.

Emellett pedig a szakmai tapasztalat hiányában bizony előfordulhat az is, hogy nem lesz egységes a kert megjelenése. Nem fogja tudni kihasználni mindazokat a kertben rejlő lehetőségeket az adottságokból kiindulva, amiket egy szakember gyakorlott szeme azonnal meglátna a kertben.

Emellett pedig a gyakorlat nélküli kivitelezésnek is lehetnek jelentős buktatói. Azért, mert a kert végiggondolása, megtervezése után az elképzelt tervet meg is kell valósítani a kertben. Márpedig megfelelő gyakorlat nélkül könnyen lehet, hogy a tulajdonos fejében meglévő terv korántsem úgy fog elkészülni és kinézni a valóságban, mint ahogy azt előzetesen eltervezte és kigondolta.

Ha saját maga tervezi meg, akkor össze kell állítani azt, hogy mit szeretne kialakítani a kertben. Végig kell gondolni, hogy milyen kertet szeretne. Ehhez érdemes átgondolni azt, hogy a ház stílusából kiindulva, a kert a ház szabadban megvalósított folytatása legyen. Vagy pedig el szeretne térni ettől kertje kialakításakor. Végig kell gondolni, hogy mennyire illeszkedjen a kert a ház stílusához, megjelenéséhez.

A kertben kialakítandó dolgok összeállításával párhuzamosan pedig fel kell mérni a kert adottságait, mint kiinduló állapotot. Mik azok az előnyös adottságok, amit felhasználva egységes megjelenésű, stílusos kert készülhet el családi háza körül.

Ezután pedig annak a megtervezése következik, hogy a kert jelenlegi állapotából hogyan, milyen folyamat révén tudja kialakítani, megépíteni azt a kívánatos állapotot, amit a kerttervezés és kertépítés befejezésekor látni szeretne maga körül. Utána pedig évtizedeken keresztül sétálni benne.

Persze a kigondolt és megépített kertben nemcsak sétálni fog. Sokat kell foglalkozni majd a kert gondozásával, állapotának a fenntartásával, megőrzésével is.

Nincs egységes recept arra, hogy mikor érdemes szakemberre bízni a kerttervezést, és mikor vágjon bele bátran saját maga a kertje megtervezésébe és kialakításába. Ha szakembere a kerttervezésnek és építésnek, vagy több kert kialakításában is részt vett már, akkor persze mindenképp érdemes saját magának megtervezni, és kialakítani a kertjét.

Ilyenkor a saját tervezéssel érvényesítheti ennek az előnyeit, és mivel gyakorlata is van a kert kialakításában, ezért a hátrányaitól nem kell tartania. Hisz nemcsak tulajdonosa a kertnek, hanem szakembere is a kerttervezésnek. Még akkor is, ha papírja nem feltétlenül van erről.

Ha viszont nem tervezett még sosem kertet, és egyébként sincs gyakorlata a kerti dolgokban, és nem is szeret igazán a ház körül és a kertben foglalatoskodni, akkor minden bizonnyal érdemes szakemberre bízni kertje megtervezését.

Általánosságban pedig azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél igényesebb, összetettebb és jobban átgondolt és kidolgozott kertet szeretne kialakítani a háza körül, annál érdemesebb lehet szakembert bevonni a kert tervezésébe és építésébe.

leier taverna kagylóhéj térkő burkolat

Leier Taverna kagylóhéj kombi térkő burkolat kertje burkolására

Térkövezett kertnél a kert tervezésekor fel kell mérni a térkövezett felület és a zöldfelület arányát a kertben.

  • Mi mindent szeretne kialakítani a kertben, és milyen növényeket szeretne ültetni?
  • Milyen fákat, milyen bokrokat?
  • Lesznek-e virágágyások? Lesz veteményeskert a kertben?
  • Lesz kerti pihenőhely?
  • Kerti tó, medence vagy egy kis szökőkút?

Ha már tudja, hogy mi mindent szeretne kialakítani a kertben, akkor ezek eléréséhez vezető utakat érdemes lehet szilárd burkolattal ellátni. Erre pedig ma már a legjobb választás a térkő burkolatok közötti választás lehet.