A természetes kert legfőbb jellemzője a természetesség. Mit jelent ez a természetesség a kertnél? Leginkább azt, hogy amennyire csak lehet, a kert őrizze meg eredeti, természetes állapotát a kert kialakítása után is.

Kertje természetességének a megőrzését akkor tudja a legjobban biztosítani, ha a kertépítés előtt a kert állapotának felmérésekor gondosan feltérképezi a kert adottságait. Amikor pedig már részletesen felmérte a kertet, akkor a kert adottságai, jellegzetességei alapján tervezi meg kertje kialakítását.

A kert természetességének megőrzéséhez először is érdemes összeállítani azt, hogy mit szeretne kialakítani a kertben. Ha összeállította kertjük alkalmatosságainak jövőbeni kívánságlistáját, utána következik a kert adottságainak körültekintő felmérése. A kert adottságainak felmérésekor számba veszi a kert fekvését, talaját, domborzatát, tájolását, növényvilágát. Azt, hogy mi minden van a kertben, amit felhasználhat kertje kialakításához. Az adottságok felmérésének legfontosabb célja az, hogy pontosan tisztában legyen azokkal az adottságokkal, amelyeket érdemes lesz majd felhasználni, megőrizni. Ezeket nem érdemes eltüntetni a kert építésekor.

Amikor már felmérte kertje adottságait, akkor a kert adottságaiból kiindulva célszerű megtervezni azt, hogy hogyan fogja kialakítani azt a kertet, amit látni szeretne a háza körül a következő évtizedekben.

A kert természetességének megőrzésekor alapvetően a kert domborzatát, talaját és növényvilágát érdemes elősorban kiinduló adottságként meghatározni. Legfőképpen pedig a környezetet, hisz ami a kerítésen kívül az utcán és a szomszédok kertjén van, annak megváltoztatására nincs hatása. Jobban teszi, ha kihasználja a lehetőségeket, és alkalmazkodik ezekhez az Öntől teljesen független adottságokhoz. A kert adottságainak lehetőségeit kihasználva érdemes felmérni azt, hogy mindazokat, amiket ki szeretne alakítani, hogyan tudja megvalósítani majd.

Nyilvánvaló, hogy hazánk domborzati és éghajlati viszonyai mellett az Alföldön nem érdemes vadregényes erdőségben gondolkodni. Még akkor sem, ha egyébként bolondul az erdőért. Vagy pedig az Alföldön és a Bakonyban sem a természetesség megőrzését jelenti egy trópusi vagy mediterrán kert kialakításának vágya. A mi éghajlati és talajviszonyaink mellett az őshonos növények élnek meg a legjobban, és ezek érzik jól magukat.

Ha pedig a virágok mellett gyümölcsfákat is szeretne a kertbe telepíteni, akkor a területen honos gyümölcsfák közül érdemes kiválasztani a csemetéket.

A természetesség jegyében tehát azt célszerű felmérni, hogy a kert domborzati viszonyait megtartva milyen növényzete van a kertnek, és hogyan tudná ennek a természetességét úgy megőrizni, hogy még jól is érezze magát majd a kertben. És természetesen nemcsak Ön, hanem a családja is.

lisszabon kerti tűzrakó

Lisszabon kerti tűzrakó kialakítása a kertben

Ha pedig nagyobb ismeretségi körrel rendelkeznek, és gyakran szeretne tavasztól őszig kerti partikat rendezni a kertben, akkor azt is alaposan végig kell gondolni, hogy a kerti grillezéshez, bográcsozáshoz vagy szalonnasütéshez, milyen tűzrakóhelyet alakíthat ki kertje tűzrakásra legbiztonságosabb helyén.

A tűzrakóhely kialakítása mellett pedig azt is fel kell mérni, hogy 1-1 alkalommal hány barátjukat szeretnék meghívni a kerti partikra úgy, hogy ők kényelmesen elférjenek, és jól is érezzék magukat. Ehhez persze az is kell, hogy a kertben való közlekedésre alkalmas utat is kiépítse a kaputól a házig, és utána pedig a háztól a kerti tűzrakóig, illetve kerti pihenőig.

Ennek a kényelmes közlekedést biztosító kerti útnak a burkolására lehet alkalmas a gyalogos közlekedésre kiválóan használható járdalap burkolat.