A térköves télikert tisztább, és könnyebben járható természetes élőhelyet nyújt növényeinek a téli hidegben is. Persze a télikertben áttelelő növényeinek nem sokat jelent a térkővel vagy járdalappal fedett út. Önnek azonban sokkal könnyebb lesz járni-kelni kedvenc növényei között a burkolt, tiszta úton.

A télikert a téli hidegben is megfelelő környezetet biztosít majd növényeinek a gondtalan teleléshez. A télikertben meleghez szokott növényei is jól érzik magukat még akkor is, ha kinn mínusz tíz fokos hideg van.

A növények teleltetésére régebben pálmaházakat építettek. Később pedig üvegházakat alakítottak ki a növényeknek a tél átvészelésére.

télikert teraszon

Télikert kialakítása a teraszon.

Ma viszont már nem készítünk különálló üvegházat a növényeknek. Sokkal inkább a házunk meghosszabbításaként alakítjuk ki a télikertet:

  • Például a családi ház teraszán,
  • társasház erkélyén, vagy
  • falusi parasztház tornácán vagy verandáján hozunk létre egy téli élőhelyet növényeinknek.

A télikert készítéséhez be kell üvegezni ezt a helyiséget, és szigetelni kell az üvegtáblák közötti réseket, hogy ne szökjön ki a meleg. Az így biztosított kellemes hőmérséklet már elég ahhoz, hogy a meleghez szokott növények át tudjanak telelni.

Télikertjébe belépve ugyanúgy a kertben érezheti magát, mint tavasszal, amikor kimegy a kertbe. Ráadásul ezt télen teheti meg. Akkor, amikor kinn lehet, hogy röpködnek a mínuszok. Télikertjében mégis sokkal barátságosabb a levegő.

Ezeket a házunk meghosszabbításaként vagy megnagyobbításaként kialakított kerteket általában fémvázas szerkezetként készítik le. A fémváz készülhet acélból vagy alumíniumból is. Az elkészített fémvázat üvegtáblákkal borítják. Ezeken az üvegtáblákon keresztül beszűrődő napsugarak biztosítják a télikert kellemes melegét.

Emellett azonban az üvegtáblák által határolt télikert lehet akár fűthető is. Ehhez persze biztosítani kell a télikert fűtését. Azonban ezzel a fűtési lehetőséggel még biztosabb lesz növényei gondtalan telelése. A növények teleléséhez a télikertben 10-15 fokos állandó hőmérsékletet kell biztosítani. Pont az a lényege, hogy a hőmérséklet nem mehet 5 fok alá, és különösen nem mehet fagypont alá.

A fémvázas szerkezet helyett a télikert készülhet fából is. A fából készült télikert még barátságosabb hangulatot sugároz. Bár talán nem ad olyan masszív tartószerkezetet, a célnak tökéletesen megfelel, hisz ugyanúgy biztosítja a növények gondtalan telelését a benti 10-15 fokos melegben.

A cserepes virágok a télikert kellemes melegében kényelmesen át tudnak telelni. Virágládában azonban kerülhetnek a télikertbe különféle trópusi növények is. Például a gránátalma vagy a füge is jól megél a télikert védelmében. A kaktuszok is jól érzik majd magukat az üvegtáblákon át beszűrődő napfürdőben.