Hazánkban a kertek többsége veteményeskert zöldségekkel és gyümölcsfákkal. Különösen a falvakban termelnek a család asztalára kerülő zöldségeket és gyümölcsöket. Ezekhez a kerthez a legtöbbször tartozik egy udvar is.

kavics beton budapest térkő

Kavics Beton Budapest térkő burkolat a kertben

Ez az udvar vagy le van betonozva, le van térkövezve vagy pedig füves az udvar.

Veteményeskert helyett persze az egész kert lehet egy pihenőkert is. A városokban a kertek jelentős része ilyen kert. A pihenőkert azonban egyre gyakoribb választás ma már a falvakban is. A pihenőkertben a konyhakerti vetemények helyett a kertnek különféle funkciókat terveznek, és ezeknek a funkcióknak megfelelően alakítják ki a kertet. Ezekben a pihenőkertekben nagyon gyakori a füves pázsit.

A pázsiton a kellemes tavaszi időben és egész nyáron lehet napozni, tollasozni. A gyerekek vígan futkároznak a kertben, és még labdázni is tudnak. Persze vigyázni kell a virágágyásra, mert a labdának bizony sokszor jó szeme van, és soksor köt ki a virágok között. Egy füves pázsit a homokozó mellett az a terület, ahol a gyerekek mindig jól érezhetik magukat. Ha nem esik az eső, akkor a kertben mindig találhatnak maguknak valamilyen jó programot. Persze csak akkor, ha el szeretnének szabadulni a tévé vagy a számítógép elől.

A kerttel, a füves pázsittal azonban nemcsak a móka és a kacagás jár együtt, hanem a vele járó különféle teendők is. Ha viszont valamiért nem szeretne a kert tulajdonosa a gyep gondozásával foglalkozni, akkor a füves pázsit helyét le is térkövezheti. Így nem kell nyírni a füvet hetente, kéthetente. És nem kell locsolni sem minden nap a nyári nagy melegben.

Nem kell azonban feltétlenül nagy térköves placcot kialakítani a kertben. Fákat, bokrokat és cserjéket is ültethet a kertben. Az ilyen kertekben a fák közötti járáshoz a kerti ösvényeket térkő burkolattal is érdemes lehet ellátni. Ezeken a burkolatokon eső után is száraz lábbal végig tud menni. Nem kell megvárni a kerti sétával a lehullott eső felszáradását.

A térkő burkolat nem fog kigyomosodni, és a fűszálakkal szemben a nap sem égeti ki a térköveket. Szó se róla, egy takaros térkő burkolat sokkal jobban bírja az eső nélküli 35 fokos hőséget hosszú heteken keresztül a pázsittal szemben.

Nemcsak a kényelem lehet azonban motiváló tényező a pázsit nélküli kert kialakítására. Minél kisebb a kert, annál jobban meg kell gondolni, hogy mi fog elférni a szűkre szabott helyen.

kerti sütögető

Mit szeretnének sütni a kertben a Lisszabon kerti sütögetőben?

Ha egy pici kertben a ház előtti területet egy vagy több virágágyással szeretné megszépíteni, a ház melletti-mögötti területet pedig például egy kerti pihenőhellyel vagy egy szalonnasütőhely kialakításával, akkor nem biztos, hogy marad egyáltalán hely a gyep számára a kertben. Ilyenkor gondolja végig, hogy mi a fontosabb.

Ugyanígy fontos igénye lehet a gyerekek számára egy homokozó kialakítása, aminek szintén nagyobb terület kell. Főleg akkor, ha egy hintát, egy mászókát vagy egy libikókát is ki szeretne alakítani. Nem biztos, hogy elég annyi, hogy lerak egy jó nagy használt gumiabroncsot, és feltölti félig homokkal. A homokvár építése jó móka egy ideig. Utána azonban bizony szükség lehet a hintára vagy a mászókára is. Ennek is kell hely a homokozóban, vagy a homokozó mellett.

Athén térkő burkolat

Athén klasszikus térkő burkolat szürke és antracit színben a KK Kavics Betontól

Az is lehet azonban, hogy a kert kicsisége mellett vagy helyett a kert hangulata nem teszi lehetővé, vagy nem igényli a füves pázsit kialakítását. Például egy mediterrán hangulatú kertben a fűszernövényes ágyások és buján növő mediterrán növények, leanderek mellé sokkal jobban illik egy rusztikus hangulatú térkő burkolat a füves pázsit helyett.

Akkor sem feltétlenül szerencsés a füves pázsit az udvarban, ha a ház mögötti árnyékos északi oldalra kerülne a gyep. Itt nem fog elég napsütést kapni a fű ahhoz, hogy szépen nőjön. Márpedig, ha csak a gond lenne vele, és még ráadásul a kevés napsütés miatt ki is sárgulna a fű, vagy elgazosodna azért, mert a füvet elnyomják a gazok, akkor nem érdemes kínlódni a fűvel. Egy csak foltokban látszó, csúnya füves felület helyett egy térkövezett burkolat sokszor sokkal jobban tud kinézni.

A vágyai mellett a rendelkezésre álló idejét és a kert adottságait is érdemes figyelembe venni a kert megtervezésekor. Egy kis méretű kert megtervezésekor a célszerűséget figyelembe véve mindig jobban meg kell alkudni a kompromisszumok megkötésekor.