Ha a zöldfelületeket szereti, akkor egy kis kert is kert, és bőven több, mint a semmi.

Minél kisebb a kert, annál fontosabb a kert funkcióinak megtalálása. Azért, mert egyszerűen nincs hely mindenre. Ilyenkor egy fontossági sorrendet kell felállítani. És különösen kicsi a hely egy teraszon. A kis méret a kert kialakításakor is kreativitást igényel. Ugyanis nincs egy talpalatnyi hely sem feleslegbe. Mindennek pontos helye van akkor, amikor alig van hely a kertben.

leier beton virágtartó edény

A Leier beton virágtartó edényei, dézsák és ládák. Milyen színben tetszik a legjobban?

Ha csak egy kicsit is nagyobb a terasza, akkor a teraszra kitett asztal és kerti székek mellett biztosan talál majd helyet virágládáknak is. Néhány cserép a virágainak még kisebb helyen elfér, és néhány kaspót pedig lógatva is elhelyezhet a teraszon. Így csak a terasz légterében foglalnak el némi helyet.

Ezekben a virágládákban bátran elültetheti kedvenc virágait. Ha a virágba boruló terasz szép látványa fontos elősorban, akkor választhatja a muskátlit és a petúniát a teraszra. Megfelelő gondozás mellett ezek a virágok folyamatosan virágozni fognak majd. A virágládába és a cserepekbe a virágok helyett akár paradicsomot és paprikát is ültethet, és majd a teraszán saját maga által termesztett zöldségeket eheti a kellemes nyári estéken a megzsírozott kenyérrel.

A virágok és zöldségek mellett fűszernövényeket is termeszthet a teraszon. A petrezselyem mellett menta, rozmaring, oregánó és kakukkfű is megterem majd a teraszon elhelyezett cserepekben és virágládákban. Ha pedig más fűszernövényeket szeretne termeszteni, akkor azoknak a termesztését is bátran megpróbálhatja. Legfeljebb csak egy cserépnyi termőföldet nem tud termőre fordítani majd azon a nyáron, amikor szabad utat enged kísérletező kedvének. Ha nem sikerül valamelyik fűszernövénynek a termesztése, akkor jövőre majd mást ültet abba az idén nem sikerült cserépbe. A saját maga által termesztett zöldségeknél és fűszereknél nincs finomabb ételeleit megbolondító ínyencség. Finomabbnál finomabb falatok kerülhetnek majd a család asztalára.

Még gazdaságosabb lehet a terasz helykihasználása, ha a székek összecsukhatók, és csak akkor veszi őket elő, amikor leülnek rá. Így akár még vendégeket is fogadhat a teraszon. Igaz, hogy táncolni nemigen lesz hely, de le fognak tudni ülni, és tudnak egy jót beszélgetni. Ha pedig elmennek a vendégek, és nincs senki a teraszon, akkor az összecsukható székek nem vesznek el helyet a teraszból.

Leier Facelift teraszburkolat arany színben. Milyen lenne teraszán?

A terasz térkő burkolatának színeként a visszafogott földszínek közül érdemes választani. Talán azért, mert ezek a halvány színek még jobban kiemelik majd a teraszon elhelyezett növények szépségét. A burkolat felületére is érdemes figyelni.

A polírozott burkolólapok és mázas felületek könnyen csúsznak. Ezzel szemben az érdesített térkövek felületén nem fenyeget majd a megcsúszás veszélye, még akkor sem, ha becsapódik az eső a teraszra.