A konyhakert kialakítására több lehetősége is van a kertjében. Nézzük meg ezeket.

Díszkertben szeretne egy kis konyhakertet?

Ha a díszkertjében szeretne kialakítani egy kis konyhakertet, akkor több lehetősége is van erre.

Egy kis konyhakert kialakításának legegyszerűbb első lépése az, hogy felás egy ágyást a pázsittal borított többfunkciójú kertjében, ahol a kert egyes eltérő funkciójú területei térkövezett utakkal vannak összekötve. Ebben a néhány négyzetméteres zöldséges ágyásban már meg tudja tenni első kertészkedő lépéseit.

Ha a zöldséges ágyásnál komolyabb beruházással szeretne kezdeni, akkor egy magaságyást is építhet a zöldségeknek. Ezt a magaságyást azonban már ősszel érdemes elkészíteni, hogy tavaszra már alkalmas legyen az ágyás termőföldje a palánták kiültetésére.

Nem mindegy, hogy a kert szintjében lévő zöldséges ágyást vagy pedig a magaságyást választja a zöldségeknek. Emellett pedig az sem mindegy, hogy milyen zöldségeket és mennyit szeretne termelni a kertben. Ehhez persze azt is érdemes végiggondolni, hogy mennyire gondolja komolyan a zöldségek termesztését, és mennyi időt hajlandó arra fordítani, hogy saját maga által termelt friss zöldsége legyen.

Saját kis konyhakertje kialakításának kétségtelen, hogy vannak előnyei, azonban a zöldségek termesztése időbe kerül. Az üzletközpontokban szinte egész évben tud friss, vagy legalábbis frissnek tűnő zöldségeket vásárolni. Ezek a zöldségek azonban nagy valószínűséggel vegyszerekkel érlelt és kezelt zöldségek, amelyek használatánál vagy betartották a kezelésre használt vegyszerek kiürülésének idejét, vagy pedig nem.

A piacon vásárolt zöldségeknél egy fokkal talán nagyobb az esély arra, hogy vegyszermentes zöldséget tud vásárolni akkor, ha őstermelőtől vásárolja a friss zöldséget.

Ha viszont magának termeli meg, akkor biztos lehet benne, hogy az kerül az asztalára, amit megtermelt magának. A termesztése alatt 12-szer permetezett paradicsomnál csak egészségesebb lehet az, amit saját magának termel meg a konyhakertjében. A saját maga által termelt zöldség nemcsak ízletesebb és vitamindúsabb lehet, hanem vegyszermentesebb, és ezáltal egészségesebb is.

A legtöbben talán a paradicsom és paprika ültetésével kezdik a kertészkedést. Ezt a két zöldséget szeretjük a legjobban, és ezért ezeket érdemes megtermelni saját magunknak.

Ha most kezdi a kertészkedést, akkor érdemes a palántákat megvásárolni, és ezt kiültetni az ágyásba vagy magaságyásba. A magról való palánta neveléséhez jóval korábban hozzá kell kezdeni, és ezért a palánták neveléséhez érdemes üvegházat építeni. Ez azért sokkal macerásabb, és jóval nagyobb a kudarc veszélye akkor, ha első alkalommal próbálja meg.

Nem mindegy az sem, hogy hol lesz az ágyás helye a kertben. Ne arra figyeljen, hogy hol nem fogja zavarni kertje összeképét az ágyás, hanem arra, hogy hol fog elegendő napfényt kapni az ágyás.

Emellett persze figyelni kell arra is, hogy a már meglévő kerti térkövezett utakhoz, kocsibeállóhoz és megépített tereptárgyakhoz alkalmazkodni kell. Nem lenne szerencsés felszedni a bográcsozót vagy a kerti medencét azért, hogy az ágyásnak helyet csináljon.

Ha már eldöntötte, hogy hol legyen az ágyás helye, akkor arról kell dönteni, hogy egyszerűen csak felássa az ágyás helyét, és már ültetheti is a paradicsomot és paprikát, vagy inkább épít egy magaságyást, hogy egész évben hajolgatás nélkül gondozni tudja a zöldségeit.

leier magaságyás

Leier magaságyás U alakzatban

A magaságyás kialakítása jóval nagyobb munka, és nemcsak arról kell döntenie, hogy miből építse meg az ágyás falát, hanem az ágyás feltöltéséhez szükséges földet, kerti hulladékot és termőföldet is biztosítani kell. Még ősszel, hogy tavaszra összeérjen az ágyás földje a palántákat nevelő termőfölddé.

A palánták kiültetésekor vegye figyelembe, hogy a paradicsom jobban fut, ezért ennek nagyobb a helyigénye, mint a paprikának.

  • A jobban futó, nagyobb helyigényű paradicsompalántának 60×30-as területet érdemes számolni az ágyásban.
  • A C-vitaminban gazdagabb paprika ültetéséhez már a 40×20-as vagy 30×30-as hely is elég.

A két legnépszerűbb zöldség mellett nagyon népszerűek a fűszernövények is. A menta, az oregánó és a bazsalikom mellett sokan szeretik a kakukkfüvet is. A paradicsom és paprika mellett érdemes ezeket a fűszernövényeket is ültetni azért, hogy saját maga által termelt fűszerekkel tudjon majd főzni.

Konyhakert a kert nagy része?

Ha viszont az egész kert konyhakert, akkor egy zöldséges ágyásnál vagy magaságyásnál jóval több hely lesz a kertben a zöldségek és fűszernövények ültetésére. Ez persze nemcsak azzal jár, hogy sokkal több zöldséget termelhet a kertben, és gyümölcsfák is lehetnek, hanem azzal is, hogy sokkal nagyobb elfoglaltsággal jár a konyhakert gondozása egész évben.

Kezdve azzal, hogy már ősszel érdemes felásni vagy kiszántani a kertet. Előtte érdemes istállótrágyával megtrágyázni a kertet, hogy megfelelő legyen a tápanyag utánpótlása is a földnek.

Ha pedig több magaságyást is szeretne a kertben, akkor ezeknek a magaságyásoknak az elkészítése valóban nagy munka. Ezeket az ágyásokat mindenképp ősszel kell megépíteni. Azért, hogy tavasszal már ültetni tudja az ágyásokba a zöldségeket.

leier classic-line burkolat

Leier Classic-Line mosott kavicsos burkolat kerti pihenője burkolására

A magaságyások a zöldségek és fűszernövények kényelmesebb, hajolgatás nélküli gondozását biztosítják. Az ágyások közötti könnyű közlekedésre érdemes térkővel vagy kerti lapokkal burkolt járdát építeni.

Ha az egész kert konyhakert, akkor nemcsak a paradicsom és paprika palántákból ültethet többet, egészen annyit, hogy a család éves szükségletét a kertből biztosítani tudja vegyszermentes paradicsomból és paprikából, hanem más zöldségeket is.

Az uborka, a vereshagyma és a fokhagyma is kedvelt zöldségeink. A petrezselyem, a sárgarépa és a zeller mellett sokan termelnek még salátát, borsót és babot is a kertben. A káposzta, a karalábé és kelbimbó is gyakran ültetett zöldség a mi kertjeinkben. Persze ültethet még a kertbe több más zöldséget és fűszernövényt is. Azonban talán ezeket ültetik nálunk a legtöbben.

Sokan szeretjük a burgonyából készült ételeket is. Ezért nem véletlen, hogy sokan ültetnek a kertbe ebből is.

A zöldségek és fűszernövények mellett a konyhakertben gyümölcsöket is termeszthet a családja asztalára. Sokan szeretik az almát, körtét, szilvát. Kedveljük a sárgabarackot és az őszibarackot is. Sok kertből nem maradhat el a ropogós cseresznye és a meggyfa sem.

Egyelőre csak egy ágyást szeretne a kertjében zöldségeinek? Vagy az egész kertje konyhakert?