Mik a nyár kedvenc térkő színei?

Könnyen félreérthető kérdés ez, hisz a térkő burkolat színének kiválasztása nem évszaktól függő. Nem szezononként választunk térkő színt. A térkő burkolatok divatos színei nem az öltözködési stílusunkhoz hasonlatosak. Azért, mert az időjárás, a nyári 35-40 fokos meleg nagymértékben meghatározza, hogy mit veszünk fel júniusban, júliusban és augusztusban, attól még a térkő burkolat színét nem fogjuk szezonálisan változtatni. A térburkolat nem az évszaktól függően váltja a színeit.

asti natura járda burkolat

Asti Natura világosszürke járda burkolat a Semmelrocktól

A kerti térkő burkolat színének kiválasztása nem egy évadra, hanem sokkal inkább évtizedekre szól. Akár 4-5 évtizedre is. Ez bizony sokkal nagyobb időtáv. Nem lehet a következő évadban másik színt választani a burkolatnak. A térkő burkolat színének kiválasztásakor sokkal időtállóbb döntést kell hozni.

A térkő burkolat színének megválasztását sokkal inkább meghatározza a ház megjelenéséhez való alkalmazkodás, mint az éppen aktuális divat színek. A térkő burkolatnál is fontos választási szempont azonban a burkolat színvilága.

leier gaia homokbeige meeenceszegély

Leier Gaia homokbeige medenceszegély nagyméretű lapokkal

Fontos a térkő burkolat látványa, ezért nem véletlen, hogy a térburkolat megjelenését a térkövek színe határozza meg leginkább. A térkövek színe mellett azonban a térkövek vagy kerti lapok formája és mérete is döntően meghatározza a térburkolat megjelenését. Egészen más lesz a burkolat látványa 10×20-as térkövekből lerakva, mint 60×90 cm-es kerti lapokból.

A térkő burkolat megjelenése nem önmagában meghatározó, sokkal inkább a kerttel kialakított harmóniája. Ezért is a térkövek kedvelt színei sokkal visszafogottabbak a vad divatszínekhez képest.

Amíg divatos ruhadarabjainkkal ki akarunk tűnni, a térburkolat inkább belesimul a kertbe, és harmonizál a környezetével. Pedig a térkő burkolat is lehetne élesen elütő a környezetétől. A legtöbbször azonban nem az. Miért van ez?

Azért, mert a térkő burkolat színválasztása nem egy évadnak és nem a pillanatnyi hangulatunknak szól. Ami fiatalként tetszik az nem biztos, hogy 20 év múlva is ugyanúgy el fog ragadtatni bennünket. Ezért van az, hogy inkább illeszkedik a burkolat a ház stílusához, és nincs éles kontrasztban vele.

Persze ettől még meg lehet bolondítani a ház stílusával harmonizáló térkő burkolatot egy divatos szegéllyel. Uralkodni azonban nem a divatszínek, hanem a harmonizáló színek fognak térkő burkolatban.

A térkő burkolat persze nemcsak a ház stílusához illeszkedik, hanem a kert megjelenéséhez is. Ezért van az, hogy a térburkolat a színével inkább kiemeli a zöldfelület szépségét és nem elnyomja.

Mégis vannak olyan térkő színek, amelyek bizony jobb választásnak tűnnek a legforróbb nyári hónapokban. Melyek ezek a kedvenc nyári térkő színek?

Kedvelt nyári térkő színek

A nyári perzselő hőségben a világos színek a menők. Nemcsak a divatban, hanem a lakberendezésben és a kertépítésben is. Persze addig, amíg egy kerti széket vagy asztalt könnyen kitehetünk a teraszra, és ha úgy tetszik, akkor ki is cserélhetjük, addig a térkő burkolatot nem fogjuk az évszaknak megfelelően cserélni.

A nyári kánikulában az égető napsugarakat visszaverő világos térkő színek tűnnek a legjobb választásnak. Ezek melegszenek át a legkevésbé. Azért, mert a világos színek nem elnyelik a napsugarakat és felmelegednek tőle, hanem visszaverik azokat. Minél világosabb a térkő színe, annál több napfényt ver vissza, és annál kibírhatóbb lesz rajta a járás a tűző napon, akár még mezitláb is.

Ennek az ellenkezője igaz a sötétszürke és fekete színekre. A fekete és szürke térkő burkolatok a napsugarak jelentős részét elnyelik, és ettől bizony felmelegszenek. A nyári kánikulában, a tűző napon akár 60 fokosra is felmelegszenek a sötét színek a tűző napon. Ez bizony már olyan égetően meleg, hogy mezitláb nem is tudunk járni rajta. Ha megpróbálja, akkor bizony könnyen égési sebeket szerezhet be a talpára.

Persze a tűző napon átforrósodó sötét színeknek is van praktikus előnye. A nyáron egyáltalán nem praktikus sötét térkő színek azért lehetnek jó választás, mert alig látszik meg rajta a szennyeződés, és ezért könnyű tisztán tartani.

A térkő burkolatoknál is közkedvelt világos pasztellszínekről visszaverődik a napsugarak perzselő melege, cserébe persze sokkal könnyebben meglátszik rajta a legkisebb szennyeződés is. Ilyen közkedvelt világos szín a térkő burkolatoknál a krémfehér, a beige, a homok, a sárga, a narancssárga.

Térkő színénél a napsütéses órák száma is döntési szempont lehet?

A térkő burkolat színe, formája, mérete és természetesen az ára mellett az egyre melegebb nyarak miatt könnyen lehet, hogy el fogunk jutni oda, hogy a térkő burkolatok színét a napsütéses órák száma is egyre jobban befolyásolni fogja.

A 40 fokos perzselő melegben ugyanis a kétségtelenül exkluzív antracit vagy fekete burkolat szinte izzik, és perzseli a lábat, ha rálépünk. Éppen ezért a kerti medence szegélyének kialakítására és a mezitláb is gyakran használt kerti járda burkolására a világos térkő színek egyre jobb választást jelenthetnek majd.

Érdemes megfontolni, mert nem lenne jó, ha mezitláb nem lehetne kilépni a kerti medencéből, vagy a kerti járda mellett kell menni azért, hogy ne süsse a talpát a tűző naptól átforrósodott térkő burkolat.