A családi házához közvetlenül hozzáépített terasz lefedése és zárttá alakítása több szempontból is telitalálat lehet otthona bővítéséhez.

  • Egyrészt azért, mert ezzel a bővítéssel a terasz alapterületével megnöveli háza hasznos alapterületét. A terasz zárttá alakításával egy újabb szobát épít a házhoz, amit tavasszal és nyáron úgy is használhat, mintha kinn lenne a szabadban.
  • Másrészt pedig a terasz kialakításakor többféle lehetőség közül is választhat a céljának és rendelkezésre álló pénzének a függvényében.

Nézzük, hogy milyen lehetőségei vannak terasza kialakításához, majd pedig zárttá és fedetté tételéhez.

A terasz kialakításának különböző módjai meghatározzák majd a terasz komfortosságát és hangulatát. Az viszont nem titok, hogy minél kényelmesebb és hangulatosabb teraszt szeretne kialakítani, annál mélyebben kell a zsebébe nyúlni. Megteheti azonban azt is, hogy a rendelkezésre álló pénzéhez alkalmazkodva több éven keresztül, fokozatosan építi meg álmaiban elképzelt és megálmodott teraszát otthona megnagyobbításáért.

Háza terasszal való megnagyobbításának egyszerű módja az, amikor a teraszra kilépve egy fából ácsolt oszlopokon álló tetőszerkezetet alakít ki az esőnek és hónak jól ellenálló hullámpalával vagy bitumenes zsindellyel fedetten.

Ez a megoldás a napfényes tavaszi és nyári hónapokban igazán kényelmes megoldást jelent a teraszra való kiüléshez. A borongós őszi napokon azonban több hátránya is van ennek a megoldásnak.

  • Egyrészt a zsindely vagy hullámpala tető leárnyékolja a fényt. Ezzel pedig elveszi a teraszhoz kapcsolódó szobába bejutó napsugarak világító hatását is.
  • Másrészt pedig mivel három oldalról is szabad, ezért a kora tavaszi és késő őszi hideg napokon nem tud kiülni a teraszra, mert hamar megfázna. Emellett pedig esős, szeles időben sem tudja használni a teraszt a becsapódó eső miatt.

Ezek a hátrányok azonban csak korlátozzák terasza használatát, de nem teszik lehetetlenné a kellemesen meleg tavaszi és nyári napokon.

leier facelift teraszburkolat

Leier Facelift teraszburkolat arany színben

Ha kerti lapokkal, burkolólappal leburkolja a teraszt, akkor májustól szeptemberig jó időben bármikor bátran kiülhet majd a teraszra. Nemcsak egyedül, hanem a családjával és a barátaival is jól érezhetik majd magukat. Persze csak akkor, ha egy hirtelen jött nyári zápor vagy zivatar nem szól közbe, és vet véget az elmélyült gondolkodásnak vagy a kellemes beszélgetésnek.

Ha viszont nem a napfény útját leárnyékoló zsindellyel vagy hullámpalával fogja fedni a teraszt, hanem a fényt átengedő polikarbonáttal, akkor a kapcsolódó szobába bejutó napfény leárnyékolását máris ki tudja küszöbölni. Persze a napfény szobába való akadálytalan bejutásának ára van. Azért, mert a hullámpalánál a polikarbonát tető jóval drágább.

És bizony érdemes jó minőségű polikarbonátból készült tetőt venni, ami bizony drágább. Azért érdemes a jobb minőségre többet áldozni, mert az olcsóbb polikarbonát tetők a napfénynek csak jóval kisebb hányadát engedik át, és ezzel sokkal kevesebb fényt engednek bejutni a szobába. A napsugarak UV sugárzásától bármilyen jó minőségű polikarbonát tetőt vesz, csökkenni fog a fényáteresztésük. A jobb minőségű polikarbonát azonban több fényt enged át, és jóval lassabb mértékben csökken a fényáteresztő képessége is az olcsóbb változatokkal szemben.

Persze az oldalfalak hiányát a napfényt áteresztő polikarbonát tető sem képes megszüntetni.

Az oldalfalakat is magába foglaló megoldás kialakításához lehet szüksége az üvegtetős megoldásra. Mit is jelent ez?

Először persze azt, hogy ez az oldalfalas teraszmegoldás kerül a legtöbbe. Nem véletlen ez, hisz az üvegtető és az üveg oldalfal kialakítása nyújtja a legtöbbet. Az üvegtető szabadon átengedi a napfényt, és az oldalfalak kialakításával az esőtől és a széltől is megvédi a teraszon ülőket az esős, szeles, hűvös őszi napokon is. Ezzel pedig a terasz használhatóságát is jelentősen meg tudja növelni.

Ráadásul a stabilan beépített üvegtető mellett az oldalfalak mobilak. Ezért ezeket a kellemes meleget adó nyári hónapokban el tudja távolítani. Ezek a mobil üveg oldalfalak csak akkor kerülnek használatba, amikor valóban szükség van rájuk. Amikor csak kellemetlen hőséget okoznának a júliusi, augusztusi kánikulában, nem akadályozzák a levegő szabad bejutását a teraszra.

Az üvegtetős és üveg oldalfalas megoldással egy olyan szabadon alakítható teraszt alakít ki otthona hasznos alapterületének megnövelésével, aminek mindig az előnyeit tudja kihasználni.

  • A nyári nagy melegben az üvegből készült mobil oldalfalak eltávolításával szabad, nyitott terasza lesz kinn a kertben.
  • A kora tavaszi és őszi időszakban pedig a mobil oldalfalak felrakásával egy esőtől és széltől gondosan védett, zárt teraszra tud kimenni a szobájából.

Ha pedig a terasz térkő burkolata mellett megoldja a terasz fűtését is, akkor egész évben tudja használni üvegtetővel és oldalfalakkal ellátott, fedett teraszát.

Ha pedig egyszerre nem szeretné megépíteni a fedett teraszt, akkor több éven át is ki tudja alakítani.

  • Az első évben csak a térkövezett nyitott teraszt építi meg.
  • A második évben pedig megépíti a tetőt a terasz felé.
  • A harmadik évben következhet az oldalfalak kialakítása.
  • A negyedik évben pedig kényelmessé és komfortosabbá tudja tenni a teraszt a terasz fűtésének kialakításával.

Mikor kezdi fedett terasza több éves kialakítását?