Az ősz beköszöntével, szeptemberben is vannak még bőven tennivalók a térkövezett kertben. Nézzük melyek ezek a szeptemberi kerti munkák, amiket érdemes elvégezni a kertben.

Szeptemberben a nagy nyári forróságnak már vége. Messze még a tél, a növények működése azonban a nagy nyári meleg után lassan megváltozik. Az egyre hidegebb éjszakákon lelassul a működésük, és lassan készülnek már a télre.

Szeptemberben már bőven hullatják a lombjukat a fák. A fákon a levelek megsárgulnak, megbarnulnak, és egyre gyorsuló ütemben lehullanak a lombhullatókról. Egyre több levél borítja a járdát és a pázsitot. A leveleket érdemes rendszeresen összegyűjteni, és komposztként tavasszal majd hasznosítani a kertben.

Vannak olyan növények, amelyeket ősszel érdemes elültetni, hogy tavasszal azonnal elkezdjenek majd növekedni. Az évelőket, és a tavasszal virágzó hagymákat érdemes ősszel, szeptemberben elültetni.

Ha szeretne fokhagymát, vereshagymát ültetni a kertbe, akkor ezeket érdemes már ősszel elültetni. Ugyanígy a káposzta, a brokkoli és a cukkini magja is a földbe kerülhet ősszel. Előtte azonban a hagymák elduggatása és a magvak elültetése előtt a vetési területről mindenképp ki kell szedni a gyomokat. Ezek mehetnek komposztnak.

Ha nem is ássa fel a területet, akkor is felgereblyézni és felkapálni mindenképp érdemes az ültetés előtt. Az igazi azonban a talaj felforgatása, amihez bizony az ásó a legjobb kézi szerszám.

Ősszel érdemes elültetni a kertben a fákat, bokrokat és cserjéket is. Arra figyeljen az ültetéskor, hogy ugyanolyan mélyen ültesse el a végleges helyükre ezeket, amilyen mélyen eddig is voltak a növőhelyükön. Az ültetéskor ne feledkezzen meg a bőséges öntözésükről és a tápanyagigényükről sem. Így hamar lábra kapnak, és jobban ki fogják bírni a telet. Természetesen a tövükhöz érdemes majd a fagyok beállta előtt kis földkupacot hordani azért, hogy a gyökerüket megvédje a fagyástól.

Igaz, hogy ilyenkor már lassabban nő a fű, de azért a füvet is vágni kell még szeptemberben. A lassabb növés miatt érdemes magasabban vágni a füvet.

A pázsitot nemcsak vágni kell, hanem érdemes fel is frissíteni. Ehhez meg kell lazítani a füves talajt. Nem kell nagy dologra gondolni. Egy villával megszurkálja és fellazítja a földet, és ez jót fog tenni a fűnek, mert a fellazított talaj felfrissíti a nyári locsolástól összetömörödött gyepszőnyeget. Érdemes káliumban gazdag műtrágyával is táplálni a gyepet.

A levágott füvet nem tudja teljesen letakarítani a pázsitról, ezért ez egy filces réteget alkot a pázsiton. A levágott fű lebomló szerves maradványai összegyűjtődnek a fűszálak tövénél, és ezzel bizony akadályozzák a gyökerek levegőzését, fejlődését. Emellett pedig még a kártevők és kórokozók elszaporodását is okozhatják. A filcesedés megelőzésére a levágott füvet érdemes minden fűvágás után gereblyével gondosan összegyűjteni, és egy helyen tárolni. Komposztként lehet majd hasznosítani a következő szezonban.

semmelrock citytop kombi voros-barna térkő burkolat

Semmelrock Citytop kombi vörös-barna térkő burkolat

Nemcsak a pázsitot érdemes gondozni, hanem a térkő burkolatot is. Nemcsak a pázsit alatti talaj tömörödik össze, hanem a térkő fugáiban is tömörödhet a fugázó homok. Szeptemberben érdemes az esetleges gyomokat kitakarítani a fugaközökből, és a hiányzó homokot pótolni a térkövek között.