A beton unalmas szürke színével szemben a térkő burkolatok változatos színválasztéka egy évtized alatt megváltoztatta kertjeink hangulatát. Szeretne még többet megtudni a térkövek színvilágáról?

A térkövek a természetben található anyagokból készülnek. A legfontosabb térkő alkotórészekben semmi meglepő nincs. Kavics, homok, cement és víz a beton klasszikus alkotóelemei. Térkő gyártáskor ez még kiegészülhet színes kőzúzalékkal, kőőrleménnyel, és ha szükséges, akkor színező anyagok is kerülnek a térkő gyártáshoz használt betonba.

A térkő klasszikus beton termék, éppen ezért ennek megfelelően is viselkedik. Az egy-egy keveréshez felhasznált anyagok eltérése miatt árnyalatnyi szín és szerkezeti különbségek előfordulhatnak a térkövek között. Ezek nem kerülhetők el. Ezért a különböző gyártási idejű térköveknél egy adott termékcsaládon belül is árnyalatnyi színeltérések lehetnek. Emellett még vannak az átmenetesen színezett térkövek, ahol egy-egy térkövön belül is átmenet van a világosabból a sötétebb árnyalatba. Ilyen lehet pl. a vörös-barna, a barna-fehér vagy a sárga-fehér színek átmenete 1-1 térkövön belül. Ilyen átmenetes színek vannak pl. a Semmelrock Citytop térkövek között is.

A gyártás sajátossága, hogy 1-1 raklapon belül is eltérő lehet az egyes árnyalatok mennyisége. Ezzel is hangsúlyozzák a gyártók térkő burkolat természetes jellegét.

A térkőből rakott burkolatok több évtizedes élettartama biztosítja azt, hogy a lerakáskor jelentkező esetleges különbségek idővel eltűnnek majd. A burkolat még jobb színhatásának és egységes felületének eléréséhez a legjobb módszer a több raklapról kevert lerakás. Ennek során egyszerre több raklapot bontanak meg, és vegyesen keverve rakják le a térköveket.

A burkolat több évtizedes élettartama alatt a használattól és az időjárás hatására a térkövek színe és felülete megváltozhat. A tűző napnak kitett burkolat másképp viselkedik, mint a fedett helyen lerakott.

A burkolat kiválasztásakor természetesen a terhelhetőségnek megfelelő vastagság elsődleges fontosságú, és meghatározó szempont még a térkövek ára. Emellett azonban a legtöbben leginkább a térkövek színe alapján választanak burkolatot a kertjükbe.

A leggyakoribb térkő színek

őszilomb térkő

Az őszi lombok vöröses-barnás színei a kerti burkolatok kedvelt színvilága

Őszilomb térkövek

Az őszi lombok sárgás, barnás, pirosas őszies színeit különösen kedvelik a vásárlók. A térkövek színvilága a világos sárgás színektől egészen a sötét barnás, szürkés árnyalatokig terjed.

A térkő érdekessége a színátmenetes kialakítás. Ez azt jelenti, hogy 1-1 kövön belül is többféle szín jelenik meg, és ez a szín az adott térkövön belül is átmenetet képez az egyik színből a másikba. Változatos színvilágukkal már csak a színek kombinálásával is látványos burkolat alakítható ki.

Mediterrán színű térkövek

mediterrán térkő

Sokak kedvence a mediterrán színvilág

A Földközi-tenger mentén fekvő országok tájait felidéző mediterrán hangulatot az intenzív, meleg színek fejezik ki igazán. A citrom sárgája, a harsány narancs, a mélytónusú vörös, a terrakotta, az aranysárga és barna színek tükrözik leginkább a mediterrán tájak hamisítatlan hangulatát.

A mediterrán színek közel állnak a földszínekhez, azoknál azonban színesebbek, harsányabbak, vidámabbak.

Agyagbarna színű térkövek

A földszíneket sokan kedvelik, és szívesen látják kertjükben burkolatként is. Külön előnye ezeknek a burkolatoknak az, hogy könnyű tisztán tartani, mert nem látszik meg rajtuk a szennyeződés.

Szürke térkövek

szürke térkő

Ha praktikum az elsődleges, akkor a szürke térkő verhetetlen.

Amikor a praktikum és a célszerűség az elsődleges szempont, akkor a térburkolatoknál is verhetetlen a szürke. A szürke térkő burkolatok talán legnagyobb előnye a kedvező ár. A beton természetes színének a megjelenítéséhez nem kell semmilyen színező és adalékanyag, ezért gazdaságos a gyártás.

A legkeresettebb térkő színek mellett természetesen számtalan egyéb színben és készülnek még térkövek. A gyártók érzékelik a megnövekedett keresletet, és a színek sokféleségével is igyekeznek a kedvükben járni a vásárlóknak. Az antracit térkövektől a hófehér minimál árnyalatokig színek sokasága közül lehet választani még 1-1 gyártó térkövei közül is.

Önnek milyen színű térkő burkolat tetszik a legjobban?