Akár saját maga rakja le a burkolatot, akár szakemberrel rakatja le, biztos felteszi a kérdést, hogy a térkő lerakása mennyi munkával jár, és mennyibe kerül? Érdekli a válasz is a kérdésére?

Mennyi munkával jár a térkő lerakása?

térkő lerakás

Mennyi munkával jár a térkő burkolat lerakása a kertben

A „mennyi munkával jár a térkő lerakása?” kérdésre nem is olyan könnyű ám válaszolni. Sok tényezőtől is függ ugyanis a válasz.

Függ attól, hogy milyen nagyságú területet kell burkolni. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy 10-20 négyzetmétert vagy pedig egy 500 négyzetméteres területet kell térkő burkolattal ellátni.

Aztán a burkolandó felület nagysága mellett attól is függ, hogy egybefüggő területet kell-e burkolni vagy több különálló területet kell térkövezni külön-külön.

Nem mindegy a burkolat jellege sem más munkára van szükség egy 10×10 négyzetméteres terület burkolásakor és megint más a munka, amikor egy 100×1 méteres kerti utat kell térkövezni.

Nagyon nem mindegy ám az sem, hogy nyílegyenes a burkolandó terület széle vagy pedig egy kanyargó kerti ösvényt kell térkő burkolattal ellátni. Gondoljon csak bele abba, hogy egy ilyen kanyargó nyomvonalnál mennyi térkövet kell vágni ahhoz, hogy hiánytalanul beburkolhassa a területet.

Nagyon nem mindegy ám, hogy gyalogos forgalomra, személykocsi forgalomra vagy pedig teherautós forgalomra is alkalmas burkolatot kell lerakni. A burkolatalap mélységének a meghatározásakor nagyon is számít az, hogy milyen terhelést kell elbírnia a burkolatnak. A teherkocsi forgalomra is alkalmas burkolathoz nemcsak mélyebb alapra, és több anyagra van szükség a fagyvédő réteg kőzúzalékához, hanem még a mélyebb alap helyett többszörös tömörítést is igényel a tehergépkocsis alap. A burkolat szegélyezésének a kialakítása is mélyebb betonalapot, és masszívabb építést kíván meg. A fagyvédő réteg felett a kiegyenlítő réteg és az ágyazó réteg vastagságában már nincs olyan nagy különbség, de a lerakandó térkövek vastagságában már újra jelentős különbség van.

  • Gyalogos forgalomnál a 4 centiméter vastag kerti lapok is tökéletesen megfelelők lesznek.
  • Személykocsi forgalomnál már 6 centiméteres térkövekre van szükség.
  • Teherautós forgalomnál pedig már 8-10 centiméter vastag masszív térkövekre van szükség.

A burkolat elkészítésekor elvégzendő munka mennyiségét az is meghatározzák a terep adottságai is, például nagyon nem mindegy, hogy egy sík kertben, vagy pedig egy jelentős szintkülönbségű kertben kell térkövezni. Emellett az sem mindegy, hogy milyen állapotban van az a terület, ahol a burkolat lesz. Ha már megvolt a terep előkészítése, akkor jóval gyorsabban haladhat a munkálatokkal, mintha most kellene megtisztítani a területet a bozótostól, a fák gyökereitől, és az egyéb előre még talán nem is látott akadálytól.

A terep adottságain kívül pedig még a talaj adottsága, lazasága illetve kötöttsége is befolyásolja azt, hogy mennyi földet kell kitermelni az alapból. Nyilván egy stabil, kötött talajú terepen elegendő a terhelésnek megfelelő minimális vastagságokkal számolni az alap egyes rétegeinek a kialakításakor. Azonban ha nagyon laza, homokos a talaj, akkor mélyebben kell beágyazni az alapot a burkolat alapjának a stabilitásához, és a tömörítésnek is sokkal nagyobb jelentősége van, és nagyobb gondosságot igényel már magának a kiásott alapnak a ledöngölése is. Emellett pedig a szegély kiépítését is egy folyton beszakadó szélű területen kell elvégezni. Ez tehát azt jelenti, hogy a szegély elkészítéséhez is nagyobb területről kell kitermelni a földet, és a kialakítása után pedig nemcsak az ágyazó rétegre felvitt kiegyenlítő réteget és ágyazó réteget kell eldolgozni, hanem még a burkolat körül is jóval nagyobb területet kell rendezni.

Ha tehát arra a kérdésére vár pontos választ, hogy „mennyi munkával jár a térkő lerakása”, akkor a válasz előtt mindössze ezeket a kérdéseket kell tisztázni.

Mennyibe kerül a térkő lerakása?

Ha már tudja azt, hogy a térkő lerakása mennyi munkával jár, akkor jóval könnyebb válaszolni arra a kérdésre, hogy a térkő lerakása mennyi ideig tart, és mennyibe kerül.

Ehhez fel kell mérnie az elvégzendő munkákat, azok időszükségletét, és ezt kell felszorozni a térkövezést végző szakember munkabérével, illetve kiszámlázott munkadíjával.

Emellett még, mivel a térkövezés szezonális szolgáltatás is, ezért ha nem is kell többet fizetnie áprilisban-májusban vagy szeptemberben a térkövezésért, arra azért számíthat, hogy csúcsidőszakban jobban be van táblázva a jó térköves szakember, és többet kell várni rá.

Vagy akár az is lehet, hogy az Ön térkő burkolatának a lerakása már egyszerűen nem is fér bele az idejébe. Legalábbis abba az időbe, amikor még várhatóan jó lesz az időjárás, és nem kell attól tartania, hogy az őszi nagy esőzések miatt csúszik a munka. Ugyanis a térkövezés az olyan dolog, hogy esőben nem lehet dolgozni, és a júliusi, augusztusi kánikulában pedig nem lehet úgy haladni a térkövezéssel. A téli fagyos időben pedig értelemszerűen kinn nem lehet dolgozni, mert kemény fagyban már nem lehet megfelelően tömöríteni a burkolat alapját. Sőt valójában már 5 fok alatti hőmérsékletnél nem ajánlott térkövezni. Ekkor ugyanis már nem lehet megfelelő minőségi munkát végezni az alap megfelelő előkészítésénél, tömörítésénél.

A térkő lerakása mennyibe kerül kérdésre persze egészen más választ kaphat akkor, ha a térkövezéshez szükséges összes egyéb anyagot is a megbízó biztosítja a térkövezéshez, vagy pedig a térkövön kívül minden mást a kivitelezést végző biztosít. Lehet ugyanis annak is racionalitása, hogy a térkövezést végző biztosítja az alapozáshoz szükséges kőzúzalékot, kavicsot, folyamhomokot, illetve a szegélyek betonozásához szükséges cementet, mert a kivitelező nyilván egész évben dolgozva jóval nagyobb mennyiségben vásárol ezekből az anyagokból, mint az aki életében egyszer megvásárolja a kertje térkövezéséhez szükséges anyagokat.

A kivitelező biztos, hogy jelentős mennyiségi kedvezményt kap az anyagok beszerzése mellé, míg Ön egyszeri vásárlóként erre ne is számítson. Esetleg akkor kaphat kedvezményt az építőanyag forgalmazónál, ha háza építéséhez szükséges anyagokat teljes egészében egy építőanyag kereskedőnél vásárolja meg.

A térkövezéshez adott árajánlat elkészítése tehát mindig a helyszíni felméréssel indul. Itt derülnek ki a terep adottságai, és ekkor tudja meghatározni a szakember a korábban már felsorolt tényezők burkolat lerakását befolyásoló hatását.

A térkövezés munkálata az anyagok kiszállítása után a terület rendezésével, illetve a burkolat helyének a kijelölésével indul.

Ezt követően a burkolat kijelölt helyén ki kell ásni a burkolathoz szükséges alapot. Amint ez megvan, akkor kerül lerakásra a zúzott kövekből álló fagyvédő réteg, amit nagyjából 10 centis rétegenként raknak le, és minden egyes réteget tömörítenek is. Sőt ezt a tömörítést már magán a kiásott alapon is elvégzik. Különösen akkor, ha a talaj meglehetősen laza. Ekkor még arról is szó van, hogy mélyebbre kell ásni az alapot, mint egy kötött talajnál.
A fagyvédő réteg megfelelő lerakása és tömörítése után következik a burkolat szegélyének a kialakítása a betonágyásba való berakással.

Amint a burkolat szegélye megvan, utána következhet a kiegyenlítő réteg, majd az ágyazó réteg burkolatba rakása kiegyenlítése, lehúzása, és az ágyazórétegre kerül lerakásra a térkő vagy kerti lap burkolat. Mindig az egyenes oldalon kezdve, és úgy haladva hátrafelé, mert a lehúzott ágyazó rétegen már nem járunk.

Az egész lapok illetve térkövek lerakása után következik a térkövek vágása, vagyis a hiányzó részekre ki kell vágni a megfelelő nagyságú kerti lapokat illetve térköveket. Ha olyan a minta, akkor az egyik helyről leeső darabokat más helyeken még fel tudja használni. Ha viszont nem, mert íves vonalakat kell vágni a térköveken, akkor nagyobb lesz a vágási veszteség, és több vágásra lesz szükség.

A térkövek lerakásakor meg kell oldani még a vízelvezetést is a térkő burkolatról, és ez adott esetben például a vízelvezető folyóka lerakását is igényelheti. Az is lehet azonban, hogy nem a felszínen fog elvezetődni a burkolatra eső csapadék, hanem a fúgaközökbe beszivárogva. Ezt azonban előre kell megtervezni, és ennek megfelelő vastagságban és mélységben kialakítani a fagyvédő réteget.

A térkövek lerakása után következik a fugák besöprése, és a térkövek bevibrálása. Amint ez megvan, akkor újra érdemes besöpörni a fugákat, és ezt kb. egy hónappal később újra érdemes elvégezni. Addigra még tovább ülepszik a fugaközökba szórt homok, és érdemes utánatölteni a fugaközöket.

A térkövezés munkájának ideje tehát ezektől a tényezőktől függ alapvetően. Mindezekkel a munkákkal persze csak akkor haladhat a térkövezés során, ha minden anyag a megfelelő időben rendelkezésre áll. A még nagyon kevés, hogy végre, valahára megjött a térkő, és akkor kezdhetjük is a térkövezést. A szegélykövek mellett még az alapozáshoz szükséges anyagokra is időben szüksége van.

Nem is olyan könnyű ám megtervezni a térkövezés ütemezését és munkaszükségletét.