Miért választották olyan sokan a vályogházakat, és választásuk miért tűnik még most is jó választásnak? Mikor nem szabad azonban megvásárolni az egyébként vonzónak tűnő vályogházat? És milyen burkolat illik egy vályogház udvarára? Szeretné tudni ezekre a kérdésekre a válaszokat?
Tudta, hogy hazánkban a körülbelül 2,8 millió családi házból több mint 700 ezer épült vályogból?

Most talán meglepődött a vályogházak viszonylag magas számán, pedig a vályogháznak kétségtelenül vannak előnyei.

Melyek a vályogházak építésének fő előnyei?

Napjainkban a műanyagok nélkül egyre kevésbé tudunk meglenni, mindent eláraszt a műanyag. Ezzel szemben a vályogház építéshez használt vályog agyagból készül, ezért maga a megtestesült természetesség. A vályog természetességét még tovább erősíti előállításának környezetbarát jellege. A vályog előállítása a legtöbbször kézi erővel történik, és a szárítását is a nap sugara végzi el. A vályogvetők munkájához szükséges élelmen kívül nem sok energia kell a vályog előállításához. De ha a vályogot gépi formázással és sajtolással készítik, akkor is az egyik legtermészetesebb építőanyag marad, mert az égetésére nincs szükség, ezért nem kell hozzá elektromos energia, mint a tégla előállításához. Pedig a téglára is azt mondjuk, hogy milyen természetes építőanyag, hisz az is agyagból készül.

A következő nagy előnye a vályognak a kiváló hőszigetelő képessége. Ez olyannyira igaz, hogy a 70-80 cm széles vályogfalak még a mai magas energiaárak mellett sem igényelnek külön hőszigetelést.

Persze a vályogfalak mindegyike nincs 70-80 cm széles, ezért ezeket a vékonyabb vályogfalakat mégis érdemes szigetelni utólagosan is. A vályogfalak utólagos szigeteléséhez a rossz páraáteresztő képességű polisztirol helyett mindenképp érdemes a kőzetgyapot szigetelést választani.

A vályogház harmadik nagy előnye, pedig az olcsósága. A szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló alapanyag, és az olcsó gyártási technológia azt eredményezi, hogy maga az elkészülő vályog sem kerül igazán sokba. Főleg akkor, ha összehasonlítjuk a több falazóanyag árával.

Ez a három nagy előny magyarázza tehát a vályogból építkezők választásának jogosságát.

Mikor nem szabad mégsem megvenni egy vályogházat?

A válasz erre a kérdésre roppant egyszerű. A kétségtelen előnyök ellenére akkor nem érdemes megvenni egy vályogházat, ha a vályogház hátrányai meghaladják az előnyöket. Nézzük azonban részletesen azokat a lehetséges hátrányokat.

Mivel a vályogház agyagból készül, és égetés nélkül, ezért a vályogból készült ház fő ellensége a víz. Ez az erős ellenség pedig nagyon erős lapokkal játszik minden olyan házban, ahol nem oldották megfelelően a vízszigetelést.

Tehát ha azt látja egy vályogházon, hogy vizesedik a fal, mert nagy darabokban dobja le magáról a vakolatot, akkor legalábbis érdemes gyanakodni, és elállni a vásárlástól. Van még olyan sok vályogház az országban, hogy találhat egy megfelelő vízszigeteléssel megépített vályogházat. Rossz vízszigetelésnél ugyanis gyakorlatilag le kellene bontani a vályogfalat, újra vízszigetelni, utána pedig újra felépíteni a falat. Ez viszont már olyan költséges felújítás lenne, hogy azonnal sutba is dobhatná a vályogházak egyik fő előnyét, az olcsóságát. A költséges felújítási munkák ugyanis csillagászatira tornázhatják fel az egyébként olyannyira vonzó vásárlási árat is.

Arról már beszéltünk, hogy hőszigetelésnél csak a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot jöhet szóba. Ezért olyan vályogházat se vegyen meg, amelynél a kőzetgyapotnál egyébként olcsóbb polisztirollal oldották meg a falak utólagos hőszigetelését. A polisztirol „nem engedi lélegezni” a falat, és ez könnyen nedvesedést, penészedést okozhat. Főleg akkor, ha még ráadásul a vízszigetelés sem tökéletesen van megcsinálva.

Különféle repedések is lehetnek a vályogház falán, amelyek felettébb bizalomrombolók. Akkor pedig különösen óvakodjon egy vályogháztól, ha frissen vakolt, illetve meszelt állapotában akarják eladni Önnek. Egy gletteléssel, meszeléssel ugyanis időlegesen nagyon jól el lehet tüntetni a falon meglévő kisebb repedéseket. Egy vakolással pedig még a nagyobbakat is. Az sem mindegy persze, hogy hol vannak a házon a repedések. Abból a szempontból persze mindegy, hogy bárhol is vannak, ne vásárolja meg a vályogházat. Keressen másikat, de vásárolja meg a repedezett fallal a fal repedésének okát is. Ezzel ugyanis minden bizonnyal a fal további repedését is a nyakába veszi. Márpedig ez egy vályogháznál korántsem kellemes teher.

  • Ha a plafon közelében vannak a repedések a falon, akkor ez azt jelzi, hogy a födém, illetve a tető által túl van terhelve a fal. Ha ezek a repedések a nyílászáró felett vannak, akkor egy hiányzó, vagy nem megfelelő nyílászáró miatt is lehet. Ha ezeket a repedéseket a vályogház tulajdonosa el akarja rejteni a reménybeli vevő előtt, akkor jól felfogott önérdekből kifesti a házat. Ne bízzon tehát az olyan vályogházban, amelyikben éppen az eladása előtt festettek. Nem biztos, hogy pusztán a régi megunt falszín újabbra cserélése van a háttérben.
  • Ha viszont a fal alján jelentkeznek a repedések, akkor ez az alap süllyedésének problémáját jelezheti. A vályogházak jelentős része mindenféle alap nélkül, csak a ledöngölt földre épült. Az építkezéskor ez költségtakarékos, és jó megoldásnak tűnhetett, de éppen az alap közelében megjelenő repedések a bizonyítékai annak, hogy valójában bizony mégsem volt annyira jó megoldás. Az alap süllyedésének a veszélye túlságosan nagy ilyenkor. Tehát ha süllyed az alap, akkor ne vásárolja meg a vályogházat. A hiányzó alap ilyen helyzetben legyen vásárlást kizáró tényező. Legalábbis az Ön vásárlásánál. Az alap mozgása nem szokott egy emberöltő alatt megfordulni. Ha süllyed az alap, akkor bizony továbbra is süllyedni fog, és a repedés egyre nagyobb lesz. Ezzel együtt pedig a ház tulajdonosának a gondja-baja is. Ne vegye ezt a terhet is meg a vályogházzal. Keressen inkább másik vályogházat helyette.

Milyen térkő illik egy vályogházhoz?

semmelrock fuego antico

Semmelrock Fuego Antico burkolat a vályogház udvarának burkolatához

A nagyvárosi élet forgatagától megcsömörlött emberek szívesen költöznek el vidékre, ahol lassabb az élettempó, békésebb a légkör, és nyugodtabb mederben történnek a dolgok. Talán nem véletlen az, hogy vidéken jóval kevesebb a stresszes, depressziós ember.

A többnyire vidéken épült vályogházak a paraszti élet békés nyugalmat árasztó otthonai. Ez jelenti a vályogház fő vonzerejét is.

Éppen ezért térkő burkolatként is elsősorban a rusztikus megjelenésű, téglához hasonlító burkolatok mutatnak a vályogház udvarán. Nézze csak meg például a Semmelrock Fuego Antico burkolatának megjelenését! Igazi hamisítatlan vidéki hangulatot áraszt már maga a kép látványa is.

Hát még milyen lesz a burkolat hangulata, amikor vályogháza udvarán elkészíti a Fuego Antico burkolatot. A rusztikus, koptatott élű térkövek a bontott tégla barátságos látványát és meghitt hangulatát adják vissza.