A ház felépítése után talán azt gondolja, hogy most már végre-valahára kész van az építkezéssel. Ez így is van, ha a házra gondol.

A házépítés után azonban azonnal jönnek a további feladatok is. Azt ugye tudja, hogy egy kertes ház bizony sosincs kész. Mindig lehet valami elvégezni való a ház körül. Mi a helyzet például a kerítéssel? Elkészült már, vagy még csak egy ideiglenes valami keríti a kertet? Modern stílusú kerítés illik jobban a házhoz, vagy inkább egy klasszikus stílusú, rusztikus kerítés? A kerítés eltakarja a belátást a kertbe, vagy inkább csak egy, a telek határát kijelölő nyomvonal legyen?

térkövezés előtti munkák

Milyen térkövezés előtti feladatok vannak a kertben?

Ha pedig a kerítés már kész is van, akkor is ott áll következő feladatként a kert. Ritkán sikerül egy olyan kertet találni, amelyik pontosan olyan, mint amit elképzelt magának. Az Öné milyen? A ház elkészülése után lesz még feladat a kertben?

Ritkán készül el a ház előtt a kert is tökéletesen olyanra, mint amit megálmodott magának.

A kertben kialakított térkő burkolatok a kertkapu és a garázs bejárata között biztosítják a személykocsi közlekedést, a gyalogos közlekedésre alkalmas térkövezett utak azonban a legtöbbször tényleg csak gyalogos közlekedésre alkalmasak.

Jó persze abból nem lesz gond, ha biciklivel végigteker majd rajtuk, de a rendszeres személykocsi vagy az esetleges alkalmankénti teherautós forgalmat sem fogja elbírni a 4 centiméter vastag kerti lapokból kirakott gyalogút vagy kerti sétány. Jó előre végig kell gondolnia, hogy milyen közlekedésre alkalmas burkolatot alakít ki a kertben. Erre ritkán kerül sor a ház megépítése előtt.

Bármilyen kertet is képzelnek el maguknak, valamilyen térkő burkolatra szükségük lesz. Az persze fontos kérdés, hogy a házépítés után a kert rendbetételére mikor kerül sor. Lehet, hogy a ház felépítése után szeretne egy kicsit elfeledkezni az építkezésről. Az is gyakran előfordul, hogy nincs a családban egyből annyi rendelkezésre álló pénz, ami a kert kialakításához szükséges. Ekkor is várni kell a kertépítéssel 1-2 vagy néhány évet.

Vannak azonban olyan kertrendezési, kertépítési feladatok, amit a kert tervezése előtt, a térkő burkolatok megépítése előtt el kell végezni a kertben. Melyek lehetnek ezek a munkálatok?

Az egyik ilyen feladat maga a kert megtervezése. A kert kialakításán akkor is lehet gondolkodni, ha még nem áll rendelkezésére a megépítéshez szükséges pénz.

Érdemes végiggondolni, hogy hogyan szeretné kialakítani majd a kertet.

Ha az építkezés után még építési hulladékok és törmelékek is vannak a kertben, akkor ezeket mindenképp érdemes elszállítani. Az építkezésből kimaradt anyagokra biztos, hogy nem lesz szüksége a kertben, ez csak feleslegesen fogja a helyet.

Ha valamilyen szerszámoskamrát vagy egyéb melléképületet szeretne lebontani, akkor ezt a munkát is érdemes a kert rendezése előtt elvégezni.

Ha egyéb tereprendezési feladatok is vannak a kertben, akkor ezeket is érdemes elvégeztetni, mert a nagyobb földmunkagépek és a sittszállító konténer nem biztos, hogy be fognak férni majd később is a kertbe. A fák és bokrok elültetése, a burkolatok lerakása után már nem biztos, hogy közlekedni tudnak majd ezek a gépek.

Azt is érdemes végiggondolni még a kertrendezés előtt, hogy szeretnének-e egy kerti tavat, medencét vagy szökőkutat a kertbe? Mert ha igen, akkor ezeknek az elkészítéséhez a medencegödröt ki kell ásni, és az ásáshoz szükséges földmunkagépek a gyalogos forgalomra kialakított burkolaton már nem közlekedhetnek.

A kert megtervezése és végiggondolása egészen olyan szintig megtörténhet, hogy kitalálja a fák és a kertben kialakítandó térkő burkolatok helyét, és ezeknek megfelelően megtörténhet a kertben futó víz, gáz, áram, telefon és egyéb vezetékek kialakítása vagy legalábbis a helyüknek a kijelölése. Például úgy, hogy a tervezett kocsibeálló, járda és kijelölt pihenőhely burkolatok nyomvonala alatt kialakítja ezeknek a vezetékeknek az átvezető helyét egy PVC cső földbe helyezésével.

Ha pedig már megvan a kerti burkolatok helyének a tervezett helye, akkor ezeken a nyomvonalakon akár előre ki is alakíthatja a burkolatok alapját is. Miért jó ez?

Leginkább azért, mert az alapnak így lesz bőven lesz ideje leülepedni. Ugyanis a térkő burkolatok fagyvédő vagy teherhordó rétegeként a kocsibeálló burkolat alapjaként kőzúzalékot, a gyalogos forgalomra szánt járda és pihenőhely alapjaként pedig ha nem is kőzúzalékot, de valamilyen murvát érdemes használni.

Ha a térkő burkolat helyén a burkolat terhelésének megfelelő mélységben – a talajszerkezettől függően személykocsi forgalomhoz ez legalább 30-40 cm, gyalogos forgalomhoz pedig 30 cm – kiássa a burkolat alapját és feltölti kőzúzalékkal illetve murvával, akkor nem azonnal kell ledöngölni a burkolat alapját, hanem akár évek állnak még rendelkezésére ahhoz, hogy a burkolat lerakásának idejére az előre kialakított alap kellő mértékben leülepedjen.

  • Személykocsi forgalomhoz az alap aljára kerülő kőzúzalék 10 vagy 20 cm vastag lerakásával a burkolat alatti megfelelő vízelvezető réteg is le fog ülepedni, és ez biztosítani fogja majd a burkolat fugáiba beszivárgó víz elvezetését az altalajba. Efelé ennél kisebb kavicsnagyságú, finomabb teherhordó réteg kerülhet, mégpedig úgy, hogy a felső 10 cm ne kerüljön még le. Ez lesz majd a néhány centis ágyazó réteg, és a térkő burkolat együttes vastagsága a burkolat elkészítésekor. Addig azonban az alap ülepedhet.
  • Ugyanígy a megfelelő mélységben, nagyjából 30 cm mélyen kiszedett gyalogutak nyomvonalán is az alsó 10 cm durvább, nagyobb szemcséjű murva, a második 10 cm pedig finomabb, apróbb szemcséjű anyag lehet. Itt is maradjon ki a majdani burkoláskor lerakott ágyazó réteg és a burkolat magassága.

A térburkolatok alapjainak az elkészítése azzal az előnnyel is jár, hogy az alapokból kiszedett termőföldet el tudja egyengetni a kertben, és ha véletlenül termőföld kellene a tereprendezéshez, akkor ez máris rendelkezésére áll a kertből. Ezzel pedig meg is történik a kertben a terep előzetes rendezése.