A térkő burkolat felújítása esetén több mindenre is gondolhat. Kinek mit jelent a térkő burkolat felújítása?

Térkő burkolat megtisztítása a szennyeződéstől

Sokszor a térkő burkolat felújításán „csak” az elkoszolódott, beszennyeződött térkő burkolatnak a megtisztítását értjük. Ha a burkolatra hulló, és a térkövek pórusaiba beívódott port kell eltávolítani, akkor egy magas nyomású mosóval való alapos tisztítás segít. Évente 1-2 magas nyomású mosással meg tudja tisztítani térkő burkolatát. Szinte újjávarázsolja ilyenkor a burkolatot. Ezt a magas nyomású tisztítást érdemes a téli fagyok elmúlta után évente egyszer elvégezni. Ha még egyszer szeretné, akkor a falevelek lehullása, és burkolatról való eltakarítása után is érdemes lemosni még egyszer a burkolatot.

Térkő szegély elkészítése vagy megerősítése

Ha személykocsi forgalomra használja a burkolatot, és nem stabil a burkolat szegélyezése, akkor könnyen előfordulhat, hogy az autó kerekei a burkolat szélén lévő térköveket kifordítják a helyükből. Ilyenkor a térkő burkolat szegélyét kell elkészíteni. Mégpedig úgy, hogy a megújított szegély stabilan tartsa a burkolat szélén lévő térköveket is. Személyautós forgalomra használt burkolatnál ez alapvetően a betonba ágyazott szegély elkészítését jelenti. Ez a stabil szegély lesz képes ugyanis stabilan tartani a burkolatot a szélein is.

Olajos, zsíros foltok eltávolítása

A térkő burkolat felújítása jelentheti a burkolatra kerülő olajos, zsíros szennyeződés eltávolítását is. Ezeket a makacs szennyeződéseket megfelelő tisztítószeres takarítással, az olajos szennyeződést a térkőből kiszedni képes tisztítószerrel való tisztítással érheti el. Ilyenkor a szennyeződés eltávolítására alkalmas térkő tisztítószert kell beszereznie, és a használati utasításban meghatározott módon megtisztítani a burkolatot.

Térburkolat védelme impregnálással

Az olajos, zsíros szennyeződésekkel szemben már előre meg is védheti a burkolatát. Mégpedig a térkő burkolat rendszeres, évenként, kétévenként elvégzett impregnálásával. Az impregnálás egy filmszerű bevonatot képez a burkolat felületén. Ez nemcsak a zsíros és olajos szennyeződésektől védi meg a burkolatot, hanem nedvességtől is.

Az impregnálásnak is vannak azonban hátrányai. Például az impregnálással a térkő pórusait feltölti, és ezért nem koszolódik olyan könnyen a térkő, mert a kosz és por nem ívódik be a pórusokba. Ugyanakkor az érdes, pórusos térkő felület elveszíti érdességét, és ezért jóval csúszósabbá válik. Ez nedves, csapadékos időben nem feltétlen előny.

Az impregnálásnak azonban nemcsak nedvesség és szennyeződések ellen védő hatása van, hanem a burkolat színének védelmét is szolgálja. Az impregnálásnak ugyanis színmélyítő hatása is van. Szebb színe lesz a burkolatnak az impregnálás után.

Burkolat alapjának felújítása

A burkolat felújítása jelentheti a felfagyott, hepehupássá váló burkolat alapjának a felújítását, megerősítését is. Ha ugyanis nem elég mély a burkolat ahhoz, hogy a burkolatba beszivárgó csapadék telenkénti 30-40 fagyás-olvadás ciklusát felfagyás nélkül átvészelje, akkor könnyen púpossá, egyenetlenné válhat a burkolat. Ilyenkor meg kell erősíteni a burkolat alapját. A fagyvédő, vízelvezető, zúzottkőből álló alapot kell mélyíteni, megvastagítani a burkolat alatt, és utána pedig alaposan tömöríteni. Azért, hogy elvezesse a térburkolat alá beszivárgó esővizet és hólét. Az így megerősített alapra lehet az ágyazó rétegbe újra lerakni felszedett térkő burkolatot. Ezt a felújítást azonban a burkolat alapjának megfelelő elkészítésével el tudja kerülni.

Megfakult, megkopott térkő cseréje

térkő burkolat felújítása

Térkő burkolat felújítása a térkövek cseréjével

A térkő burkolat felújításának egy lehetséges módja lehet a megkopott, megfakult térkő cseréje is 10-20-30 évenként.

  • Ilyenkor a térburkolat alapjával nincs gond. Nem fagy fel, nem válik hepehupássá a burkolat. Csak azt történt az elmúlt 20-30 évben, hogy a lerakott térkő burkolat színe már nagyon megfakult, vagy nagyon elkoszolódott. Vagy lepattogzott a széle. A lényeg az, hogy rondán néz ki már a burkolat, és jobb lenne kicserélni a térkövet.

Ezt a térkő cserét el is lehet végezni. Mégpedig úgy, hogy a meglévő térkő burkolatot felszedi, és a helyére lerakja az újonnan kiválasztottat. Ha a burkolat alapja rendben van, és a szegély is stabilan tartja a burkolatot, akkor tényleg csak a régi térköveket kell felszedni, és az ágyazó réteg elsimítása után már rakhatja is le új térkő burkolatát. A térkövek lerakása után bevibrálja a lerakott térköveket, és a fugaközök feltöltése és besöprése után már kész is az új burkolat az elkövetkező 20-30 évre.