Milyen szennyeződések érhetik térkő burkolatát? Térburkolatát hogyan tarthatja tisztán?

Térkő burkolatát nemcsak megálmodni és elkészíteni kell, hanem utána ápolni és tisztán tartani is. Méghozzá évtizedeken át.

A burkolat tisztán tartásának vannak tervezett, előzetesen elvégzendő munkálatai és bizony rendszeresen végzendő takarítási feladatai is. Vagyis amikor poros, koszos, piszkos a térburkolat, akkor bizony le kell tisztítani azt.

impregnált térkő burkolat

Impregnált és impregnálás nélküli térkő burkolat

Ha viszont rendszeresen ápolja, impregnálja a térburkolatot, akkor sokkal könnyebb lesz tisztán tartani, és a szépségét, természetes fényét is sokkal jobban meg fogja őrizni a burkolat

  • A térkő burkolat rendszeres impregnálásának is megvan azonban az a hátránya, hogy az impregnált burkolat felülete nem lesz annyira csúszásbiztos. Az impregnált felület távol tartja a szennyeződéseket a térkő pórusaitól, de könnyebb elcsúszni is rajta.

Vagyis azt mondhatjuk, hogy rendszeres ápolással, tisztítással térkő burkolata tartósan szép marad, és megőrzi eredeti fényét, szépségét.

Az érdes, csúszásbiztos felület azonban nehezebben tisztán tartható.

A burkolat alapjának és szegélyének tökéletes elkészítése

Térkő burkolata tisztasága megőrzésének első fontos eleme a burkolat tökéletes alapjának és szegélyének az elkészítése. Azért, mert ha tökéletesen tömörített alapra és betonba ágyazott szegélyek közé rakja le térburkolatát, akkor nem kell tartania a burkolat felfagyásától és a burkolat szélén lévő térkövek idő előtti elmozdulásától sem.

  • A burkolat tisztaságát nagyon rontaná, ha már az első néhány évben megsüllyedne vagy éppen felpúposodna a burkolat a nem megfelelő mélységű és nem megfelelően tömörített alap felfagyása miatt.
  • Ugyanilyen szem elleni azonnal szembetűnő vétek lenne a burkolat szélén lévő térköveknek a kifordulása. Ronda látványt nyújtana a burkolat a kimozdult térkövekkel.

Térburkolat impregnálása

A burkolat tisztaságának a megőrzését segíti a térkő burkolat impregnálása is. Ha térburkolatát impregnálóval vonja be, akkor a burkolatra felvitt impregnáló nemcsak a nedvességtől, esőtől és hólétől védi meg a burkolatot, hanem a szennyeződésektől is. A rendszeres időközönként (évente, kétévente) felvitt impregnálószer távol tartja a zsíros és olajos szennyeződéseket is, és ezért nem fog beivódni a burkolatba a térkőre kifröccsent benzin, gázolaj vagy bármilyen zsíros vagy olajos szennyeződés.

A térburkolatra jutó szennyeződések letakarítása

Ha rendszeresen évente, kétévente impregnálóval lekezeli a térkő burkolatot, akkor nem kell attól tartania, hogy a zsíros és olajos szennyeződések tartós nyomot hagynak a térkő burkolaton. Az impregnáló egy filmszerű bevonatot képez a burkolaton, és távol tartja ezeket a szennyeződéseket.

A burkolatra hulló faleveleket azonban még tökéletes impregnálásnál is össze kell seperni és zsákokba rakni. Ugyanis nemcsak ronda látványt nyújtanak a térkövezett felületen, hanem még csúszás és balesetveszélyes is a nyirkos, nedves esős időben. Bármikor elcsúszhat a nedves faleveleken nemcsak Ön, hanem idősebb, már nehezebben mozgó családtagjai vagy látogatói.

A burkolatra hulló port is el kell távolítani időnként. A térkövek felszínének a csúszásgátlás miatt érdesnek kell lenni. Ez az érdes felület viszont megtartja a port. Ha impregnálva van a burkolat, akkor a port könnyen össze tudja seperni a burkolatról. Csúszni viszont az impregnált burkolat jobban csúszik. Azért, mert nem annyira érdes a felület, hisz az impregnálószer feltölti a térkő felületének pórusait.

Ha nem impregnálja a burkolatot, akkor magas nyomású vízsugárral is könnyen le tudja tisztítani a szennyeződött felületet. A kerti slagból folyó víz egy alapos tisztításhoz bizony nem lesz elég. A szennyeződések biztos eltávolításához szükség van a magas nyomású vízsugárra. Sőt az olajos, zsíros szennyeződésekkel szemben még a magas nyomású, vízsugaras tisztítás sem lesz elegendő.

Ezeknek a magas nyomású mosóknak többféle fajtája is van. Ha ténylegesen tiszta burkolatot szeretne, akkor időnként a vízsugár önmagában nem biztos, hogy elég lesz. Ezért érdemes olyan magas nyomású mosót választani, amelyiknek mosószer adagolója is van. Ezzel ugyanis mosószert is tud hozzákeverni a vízsugárhoz, és még tisztább lesz a burkolata a mosás után.

Ha pedig nincs impregnálva a térburkolat, akkor a burkolatra kerülő olajos és zsíros szennyeződéseket is el kell takarítani a burkolatról. Ezeknek a szennyeződéseknek az eltávolítására hatékony zsíroldó szerek lesznek a segítségére.

Arra azonban figyeljen oda, hogy ha nincs impregnálva a térburkolat, akkor a magas nyomás nemcsak a szennyeződéseket távolítja el a burkolatról, hanem a fugák közéből a homokot is. Ezért impregnálás nélküli burkolatának alapos magas nyomással történő tisztítása után lehet szükséges lesz a fugaközök újbóli feltöltése is. A fugahomok fugákból való kiverését is el tudja kerülni azonban a burkolat rendszeres időközönkénti impregnálásával.

A burkolat tisztán tartása mellett másik fontos kérdés a burkolat színének a megőrzése is. A burkolat impregnálása ebben is segít, mert az impregnálás nemcsak megvédi a burkolat színét a kifakulástól, hanem még színmélyítő hatása is van. Nem mellesleg az impregnálószer ellenáll az UV sugárzásnak is.