A hideg idő beköszöntével egyre többekben fogalmazódik meg a kérdés, hogy mire figyeljen oda térkövezett kertje növényeinek teleltetésénél? Mennyire árt a fagy? Mit tegyen, hogy ne ártson meg a fagy a növényeknek?

Novemberben már a téli fagyok bármelyik előttünk álló hajnalon megjelenhetnek a kertben. Ezek a fagyok a térkő burkolatoknak megfelelő alapozás mellett nem árthatnak.

Növényzet felkészítése a télre

A növényeknek azonban bizony árt a fagy. Nem mindegy, hogy felkészítjük a növényeket a télre, és segítünk nekik biztonságban kitelelni, vagy pedig nem, és ekkor a fagy megtépázza a védelem nélküli, felkészületlen növényeket.

Az évelő növények a tél közeledtekor saját maguk készülnek a télre. Szinte teljesen leállítják az életműködésüket. Lelassul, megáll a nedvkeringésük. Lombjukat elhullatják, és föld feletti részük a hidegben is kitelelnek. Nem éri őket károsodás a téli fagyokban. Segíthet azonban ezeknek a növényeknek abban, hogy még biztonságosabban vészeljék át a telet.

Ha cserépben vannak, akkor beviheti őket a pincébe, a télikertbe vagy üvegházba, ahol nem éri őket a téli zord időjárás. A gyümölcsfákat és a szőlőtőkéket érdemes befedni. Ekkor kisebb földkupaccal betakarja a gyökérzetüket, mert ez is segíti a telelésüket. Nem árt meg a fagy, ha a gyökérzetüket még jobban védi a föld meleg takarása.

Az örökzöldek és a lombhullatók a kertben is ki tudnak telelni. Ha azonban be tudja őket vinni fedett helyre, például egy üvegházba vagy télikertbe, akkor még jobban meg tudja őket védeni a téli fagyoktól.

Például a tiszafa vagy a levendula biztosan meg fogja hálálni, ha beviszi a biztonságosabb teleltetést biztosító üvegházba.

Térkő burkolat felkészítése a télre

térkő burkolat felkészítése télre

A biztos alapra épített térkő burkolat nem igényel különösebb téli felkészítést

A térkő burkolat megfelelő alapozás és lerakás mellett nem igényel különösebb téli előkészítést. Ha megfelelő fagyvédő réteg van a burkolat alatt, akkor ez a fagyvédő réteg biztosítani fogja a burkolatba beszivárgó csapadék elvezetését, és a burkolat nem fog a téli időszakonkénti 30-40 fagyás-olvadási ciklusban felpúposodni.

A fagyvédő réteget alkotó kőzúzalék között el fog tudni szivárogni a burkolatba beszivárgó nedvesség.

Hasznos azonban a térkő burkolatot is impregnálni. A térkő fagyálló. A betonból gyártott térkövek nem fognak a téli hidegben szétfagyni. A burkolatba alapjába beszivárgó csapadék azonban nem tökéletes fagyvédő alap nélkül a gyakori fagyás és olvadás révén vetemedhet, felpúposodhat. Ha pedig nem tökéletes a térkő burkolat szegélyezésének a kialakítása, akkor a szélső kövek is könnyebben elmozdulhatnak.

Ezt előzheti meg a térkő szegély betonba ágyazott elkészítésével. A térkő burkolat alapjában a megfelelő fagyvédő rétegnek a kialakításával, ami biztosítja a beszivárgó nedvesség elvezetését.

Jó szolgálatot tesz még a térkő burkolat impregnálása is. Mégpedig azért, mert az impregnálás megakadályozza, hogy a nedvesség bejusson a fugákon át a burkolat alá. Az impregnáló réteg ugyanis egy filmszerű védőburkot alkot a burkolat felszínén, és az esővíz és az olvadó hólé megfelelő impregnálással nem a térkövekbe és a fugákba fog beszivárogni és elszivárogni a burkolat alapjába, hanem a filmszerű impregnáló réteg vízzárása révén elvezetődik a burkolat felszínéről.

A téli időszakban természetesen nemcsak a térkő burkolat épségét kell megvédeni a fagytól, hanem a csúszásveszélyt is el kell kerülni.

Ez azt jelenti, hogy a nedves térkő felületről le kell takarítani a lehullott faleveleket, mert ezeken könnyen elcsúszhat.

A burkolat csúszásmentesítésére érdemes homokot használni. A sózás ugyanis nem igazán környezetbarát már. Az állandó sózás a térkő burkolat felületét is kikezdheti, árthat a térkő színének. Emellett pedig a burkolat szélén elszivárogva károsíthatja a kert növényzetét is.

A homokkal való csúszásmentesítés azért is előnyös, mert a homokkal a térkövek fugaközét is fel tudja tölteni. A homokot egyszerűen besöpri a fugákba, és már fel is töltötte a télen a fugákból esetlegesen elszivárgó homokot.