A szürke és unalmas beton járdák helyett az utóbbi 10-20 évben már térkő burkolatokon járunk. Nemcsak a köztereken, a forgalmas utak járdáin, a sétálóutcákon, hanem kertjeinkben is.

teraszburkolat

Semmelrock La Linia gránitszürke teraszburkolat

Nemcsak teraszunkat burkoljuk térkővel, hanem a kocsibejáró burkolata, a kerti út, a ház körüli járda is térkő burkolattal készül el.

  • Ha télikertet alakít ki a teraszon, akkor ennek burkolata is jó eséllyel térkőből fog elkészülni.
  • Ha egy medencét csinál a kertben, akkor a medence szegélyét térkő burkolatból fogja elkészíteni. A térkő érdes, csúszásbiztos felületének megvan az az előnye, hogy vizesen sem fog csúszni a medence partja. A medencéből kifröccsenő víz sem fogja balesetveszélyessé tenni a burkolatot.
  • Ha az udvaron szilárd burkolatot szeretne, akkor jó eséllyel nem betonozni fog, hanem gyeprácsot vagy pedig térkövet rak le burkolatként. Azért, hogy egy nagy zivatar után is tiszta cipővel tudjon átmenni az udvaron.
  • A betonból készült térkő tartós burkolatot ad. Nem véletlenül olyan népszerű. Megfelelő alappal lerakva akár 3-4 évtizeden át is tartós burkolat lesz személykocsi forgalomnál is.

A szennyeződések azonban a leggondosabb alappal elkészült térkő burkolatot sem kímélik.

  • A levegőben szálló por befészkeli magát a térkő érdes felületének pórusaiba, és elszennyeződik. Minél érdemesebb a térkövek felszíne, annál jobban megfogja a port.
  • Az olajos, zsíros szennyeződések, a kifolyó üzemanyag még tartósabb foltot hagynak a burkolaton. Ráadásul még mélyen be is ívódnak a térkőbe.
  • A terasz burkolatok gyakori szennyezőanyaga a vörösbör és a Coca vagy Pespi kóla. Ezek is el tudják színezni a burkolatot. Főleg a világos színeken látszik meg nagyon a kiömlött vörösbor vagy kóla.
  • Az ősszel burkolatra hullott falevelek és a burkolaton széttaposott gyümölcsök is szennyezhetik, elszínezhetik a burkolatot.

Védekezhet a térburkolat szennyeződése ellen, ha impregnálja a burkolatot. Az impregnálással egy olyan filmszerű burkot alakít ki a térkő burkolat felületén, ami megvédi a burkolat felszínét nemcsak a szennyeződésekkel, hanem a nedvességgel szemben is.

Ez az impregnáló réteg azonban amellett, hogy védi a burkolat tisztaságát, csökkenti a csúszásbiztonságát is. Ugyanis a filmszerű anyag a térkövek pórusaiba bejutva feltölti, eltömíti azokat, és ezért a burkolat érdessége, tapadása is csökken az impregnálással.

Ráadásul az impregnálás a rendszeres használat mellett kopik a burkolatról, ezért évente, kétévente újra érdemes megismételni az impregnálást.

Cserébe viszont biztos lehet benne, hogy a burkolatot ért szennyeződések nem fognak beívódni a térkőbe. Azért, mert az impregnáló réteg megakadályozza még a legmakacsabb olajos és zsíros szennyeződések bejutását is. A por sem tud megtapadni a pórusokban, hisz a filmszerű védőréteg eltömíti a pórusokat, és védi a burkolatot.

Ezeket a szennyeződéseket mind el tudja távolítani a megfelelő tisztítószer használatával. Még a burkolatba 2 cm mélyen beívódott olajos és zsíros szennyeződéseket is ki tudja szedni a megfelelő speciális olajfolt eltávolító használatával.

Több szakember azt javasolja, hogy a makacsul beívódott olajos és zsíros szennyeződésektől elkoszolódott térkövet érdemes egy másik térkővel kicserélni. Ha 1-2 térkő olajozódott be, és van is tartalékban csere térkő, akkor ennek a néhány térkőnek a kicserélése valóban a legjobb megoldás lehet a burkolat tisztítására.

Ha viszont nincs tartalékban pont ugyanolyan térkő, mint a cserére szoruló, vagy pedig olyan nagy felület olajozódott, zsírozódott be, hogy nem oldható meg néhány térkő cseréjével a tisztítás, akkor érdemes speciális olajfolt eltávolítóval megtisztítani a térkő burkolatát. Van olyan olajfolt eltávolító, ami a 2 cm mélyen térkőbe ívódott olajat is nagy biztonsággal kiszedi térkő burkolatából.