A virágágyás és a zöldségeskert akkor szép, ha gondozva van. Sok virágokat szerető és zöldségeket termesztő kertbarát egyetért ezzel. Mit jelent azonban a virágágyásnál vagy veteményeskertnél a gondozás? Az ágyásban lévő virágokat kell gondozni? Vagy magát az ágyást is? Kertet szeretőként mit gondol erről?

Mikor szép a virágágyás?

  • Akkor, ha gondozottak az ágyásban lévő virágok vagy más növények?
  • Vagy a virágágyás akkor szép igazán, ha pontosan ki van jelölve az ágyás helye, és körbe van véve valamilyen szegéllyel?
  • Valójában nem kell azonban így különbséget tennünk. A virágágyás szépségéhez mindkettő fontos. Karbantartott virágágyás nélkül éveken át a virágok sem lehetnek igazán szépek az ágyásban.

A virágágyás szegélyének a kialakítása persze függ a virágágyás jellegétől is. Más szegélyre van szüksége a kert szintjében lévő virágágyásnak, és másra a magasított ágyásnak. És még a magasított ágyás szegélye is más lehet akkor, ha 30 cm-re van kiemelve a kert szintjéből vagy pedig 70-80 centire.

  • A 30 cm-es ágyásnál már határozottan kiemelkedik az ágyás, azonban a 30 cm még nem jelent különösebb magasságot a kertben. Látvány szempontjából sem, és a gondozás módja szerint sem.
durisol magaságyás

Durisol magaságyás a Leiertől. Milyen alakú magaságyást szeretne építeni?

  • A 70-80 cm magas ágyásnál azonban már kényelmesen, lehajlás nélkül tudja gondozni az ágyást, és a látványra is sokkal inkább szem előtt van a derékmagasságban kezdődő virágágyásban lévő virágok.

A magaságyást tetszőleges magasságban építheti a kisméretű téglára megszólalásig hasonlító téglahatású térkövekből, téglakövekből is. A fagyálló betonból készült téglakőből a kívánatos magasságúra építheti meg az ágyás szegélyét, és utána töltheti is meg az ágyást a kertből kikerülő hulladékokkal, fanyesedékkel, levágott fűvel, kigyomlált gyomokkal, istállótrágyával és termőfölddel.

A téglahatású térkőből készült virágágyásához az antikolt téglakőből kerti utat is építhet. Gyalogos forgalomnál nem szükséges mély alapot kialakítani a járda alatt. Akár 20 cm-es alap is tökéletesen megteszi. A járda szegélye pedig készülhet az élére állított téglakőből is.

Gondolja csak végig, hogy a 80 cm magas ágyásban lévő 40-50 centire megnövő virág már 120-130 centiméteres magasságban van a kert szintjéhez képest. Ha egy ilyen kiemelt magaságyás van a kertben, akkor az ágyás is, és az ágyásba ültetett virágok is kimagaslanak a kertből. Persze ez attól is függ, hogy mi van ültetve a kertbe.

  • Mert ha például a virágágyásban 40-50 cm-re megnövő virágokat termeszt, míg mögötte bokrok és fák nőnek, akkor máris nem fog annyira kiemelkedni az ágyás a kert összképéből.
  • Ha viszont a magaságyás körül egy méternél kisebbre növő növények vannak, akkor már messziről is vonzani fogják a tekintetet az ágyásba ültetett virágok. Már csak azért is, mert kimagaslanak a környezetükből. Ha pedig még a virágok formáka, színvilága és szépsége is vonzza a tekintetet, akkor nem lehet nem felfigyelni a virágágyásban pompázó virágokra.

A kert tervezésekor érdemes a virágágyással kapcsolatos elképzelését végiggondolni. Utána pedig a kert kialakításakor már „csak” meg kell valósítani ezeket az elképzeléseket.

  • A virágágyást több évre építi, ezért érdemes tartósan kialakítani.
  • Az ágyásba ültetett virágok is lehetnek többnyári, évelő növények. Lehetnek azonban akár egynyári virágok is. Attól függően, hogy milyen kertet szeretne, és mennyi ideje van a kertben dolgozni. Ha szeret a kertben foglalatoskodni, akkor biztos szívesebben kerít időt a kerti munkákra. Ha viszont nem annyira, akkor inkább érdemes olyan virágokkal foglalkozni, még a magaságyásban is, amelyek kevesebb gondozást igényelnek.

Ha tényleg szereti a kertben tölteni az idejét, és kikapcsolódásnak, felfrissülésnek fogja fel a kerti munkát, akkor akár kétszer is beültetheti tavasztól késő őszig a zöldséges és virágágyásokat.

Ha például kora tavasszal rövid tenyészidejű zöldségeket ültet a magaságyásba, például hónaposretket vagy borsót, akkor ezeket hamar be fogja takarítani. Utána még más is megnő az ágyásban.

A hónaposretek tenyészideje például 2 hónap. Május végén már szabad az ágyás, és ültethet mást bele. Például ültethet az ágyásba céklát is. 90-100 nap alatt beérik a cékla is. Kétszer tudott ültetni és betakarítani a veteményeskertből.

A hónaposretek májusi felszedése után azonban virágokat is ültethet az ágyásba. És nemcsak azért, mert „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. Milyen virágokat ültessen?

  • Ha szereti a rózsát, akkor érdemes ültetni. Sokféle színben tud választani a rózsák közül. Még méretben is többféle rózsát ültethet az ágyásba. Vagyis az Önnek legjobban tetsző színben és méretben is kiválaszthatja rózsaágyása kedves rózsáját. Nemcsak szépen néz majd ki, hanem még az illata is kellemes lesz.
  • A cickafarkat is sokan szeretik. Többféle színben is választhatja, és még gyógynövénynek is kiváló. Gyulladást csökkentő, görcsoldó, emésztést javító hatása is közismert.
  • A közkedvelt levendulát is sokan szeretik.
  • A hónaposretek után fűszernövények is kerülhetnek az ágyásba. Például petrezselyem, bazsalikom vagy kakukkfű is teremhet az ágyásban.