Ezen a télen kegyes volt hozzánk az időjárás. Nem volt kemény a tél. Csak néhány hajnalban fagyott, és mínusz 10 fok alá talán nem is csökkent a hőmérséklet. Ezért a fák és a szabadban telelő évelő növények is könnyebben át tudták vészelni a telet. Persze a mi sík vidékünkön nincsenek igazán fagyzugos helyek, ahol a hideg levegő összegyűlne valamilyen mélyedés, vagy a dombok közötti völgyek alján.

Ha kemény hajnali fagyokkal tört volna ránk a január és a február, akkor nem lennének ilyen jó állapotban a kerti növényeink. Sokkal jobban megsínylették volna a kemény hajnali fagyokat. Tennivalók azonban így is bőven akadnak a kertben tavasz elején.

leier classic-line burkolat

Leier Classic-Line mosott kavicsos burkolat kerti pihenője burkolására

A hosszú téli estéken van talán a legtöbb idő végiggondolni azt, hogy mit lehetne változtatni a kerten. Ha néhány alkalommal nekiül, akkor biztos jönnek majd a gondolatok a kert megújítására. Nincs azonban csak magára utalva.

Gondolják végig a családdal együtt, hogy mit szeretnének változtatni. Együtt még több ötletet tudnak kigondolni. 1-1 új facsemete ültetése vagy virágágyás kialakítása mellett egy térkővel burkolt kerti pihenő vagy egy szalonnasütő hely kialakítása a kert végében gyakori fejlesztés lehet a kertben.

Talán Önök is szeretnének egy szalonnasütőt vagy pihenőhelyet kialakítani a hétvégi vagy esti kerti programokhoz?

lisszabon kerti tűzrakó

Lisszabon kerti sütő megépítése a kertben. Milyen színben szeretné?

Ennek a helyét legkönnyebben tél végén, kora tavasszal tudja kijelölni. Az is lehet, hogy a pihenőhöz vagy szalonnasütőhöz vezető kerti utat is érdemes térkővel burkolni. De ha nem akar ilyen nagy térkövezést a kertben, akkor a pihenőhely vagy szalonnasütő kialakítása is elég feladatot fog adni.

Vannak azonban minden tél végén, tavasz elején elvégzendő feladatok is a kertben. Nézzük, hogy mik ezek.

Ha a veteményeskertben a termőföld tápértékét szeretné javítani, akkor a legjobb az őszi szántás vagy ásás előtt megtrágyázni istállótrágyával a termőföldet. Ha viszont ősszel nem ásta vagy nem szántotta fel a kertet, akkor a trágyázást nyugodtan elvégezheti a tavaszi ásáskor is. Persze jobb lenne ilyenkor már a kertet a tavalyi kerti hulladékból összeérlelt komposzttal vagy humusszal megtrágyázni. Azonban most sem késő még a talaj javítása, ugyanis a trágyázásnak nemcsak az idén nyáron, hanem a következő évben is bőven lehet talajjavító hatása zöldségei és virágai jobb fejlődésében.

Ha pedig zöldséges és virágágyások helyett nagy füves pázsit van a kertben, akkor a gyepet szellőztetéssel tudja feljavítani. Érdemes műtrágyával is megtrágyázni a gyepet.

Ha vannak a pázsiton teljesen kiégett területek, akkor ezeket a területeket érdemes pótolni. Áprilisban már kiszórhatja a fűmagot a kiégett területekre. Az éltető napsütés és az eső segíteni fogja a fűmagok kikelését.

A fák és bokrok metszését is érdemes már elvégezni, ha még eddig nem metszett meg. Az elszáradt ágakat le kell vágni. Érdemes megritkítani a fák lombkoronáját, hogy jobb termést hozzanak. Ha ritkább a lomb, akkor a napfény jobban éri a gyümölcsöket, és jobban nőnek. Ráadásul, ha kevesebb a virág a fán, akkor nagyobb gyümölcsök fognak teremni, hisz jobban meg tudnak érni a több napfénytől.

A bokrokat is érdemes mintára vágni a sövényt is megnyírni.

A veteményeskertbe a palántákat még nem érdemes kiültetni. Ha viszont üvegházban neveli a palántákat, akkor a magokat már bátran el lehet ültetni a palánták neveléséhez.

A kerti térkő burkolatot is érdemes megnézni. Ha betonba ágyazott szegélykővel van szegve a burkolat, akkor nem kell tartani a térkövek elmozdulásától. Ha viszont nem ennyire stabil a burkolat szegélye, akkor a hajnali fagyás és napközbeni olvadás miatt a burkolat szélén lévő térkövek kimozdulhatnak a helyükről.

Ha nem megfelelő a burkolat alapozása és a térkövek alatti fagyvédő réteg nem tudja jól elvezetni a csapadékot, akkor a burkolat megsüllyedhet. Emiatt a burkolat felülete hullámossá válhat. Ha a fagyok elmúltával is nagyon hullámos a burkolat, akkor ezen csak a térkövek újrarakása tud igazán segíteni.

Ha nincs ilyen baj a burkolattal, akkor is előfordulhat az, hogy a fugákból eltűnik a homok. Ezt könnyen pótolni tudja. Ha sok homokot kellett pótolni a fugákban, akkor lehet, hogy 3-4 hét múlva érdemes újra megismételni a fugák homokkal való beszórását. Ekkorra ugyanis már leülepedik a homok, és újra érdemes lehet feltölteni a hiányzó részeket.