A romantikus kert száműzi a letisztult formákat és a kifinomult rendet. Az érzelmek szabad áramlása nem túri a korlátokat és az akadályokat állító szabályokat. Éppen az az erőssége, hogy nem kiszámítható, nem szabályos, rendezett vonalak mentén kidolgozott a kert vonalvezetése.

Az egyenes vonalak mentén, szimmetrikusan megtervezett kert a maga rendezett vonalával harmonikus, rendezett képet mutat. A harmónia és a rendezettség azonban nem a romantikus kert jellemzője. Többek között éppen ez az a két dolog, ami hiányzik belőle. A romantikus kertek kedvelőinek azonban nincs is szükségük harmóniára és rendezettségre. Ezért aztán nekik egyáltalán nem hiányzik kertjükből a rendezettség és a harmónia. Éppen ezt a két dolgot nem szeretik a kertben, ezért bátran ki is hagyják a kertjükből.

A romantika, az érzelmek szabad áramlása a romantikus kertet ívelt vonalain keresztül láttatja. A zegzugos, kanyargó kerti utak csak sejtelmesen láttatják, de a kanyar mögötti területet már nem mutatják meg. Ahhoz, hogy lássa egészében a kertet, be kell menni a kertbe. Be kell kukkantani az ívelt kanyarok mögé, és fel kell fedezni a kertet. A romantikus kert a harmonikus kerttel szemben nem kiszámíthatóságot sugall, nem bizonyosságot ad, hanem kíváncsiságot kelt Éppen azzal, hogy csak sejteti, de nem mutatja meg a rejtett zugokat. A képzelet fantáziájára bízza, hogy mi is lehet a következő kanyar mögött. Mi lehet az a nem látható meglepetés, ami vár az ívelt vonal nem látható szakaszán.

A kert adottságaihoz, domborzati viszonyaihoz természetesen alkalmazkodni kell. Sík területen az utak, ösvények, sövények és kerítések vonalvezetésével tudja megteremteni az íves vonalak által sugallt felfedezésre váró ismeretlent. Ha azonban a kerten belül is vannak szintkülönbségek, akkor ez is segít az ívelt formák kialakításában.

Ha a kert domborzata olyan, hogy nem is lát el a telek végébe, akkor máris megteremtette a kert domborzata a felfedezésre váró ismeretlen iránti kíváncsiságot. A kerti utak és ösvények íves, hullámos vonalvezetésével még tovább tudja növelni a kert zegzugos romantikáját.

Az ívelt vonalú térköves utat szegélyezheti sövénnyel, magaságyással vagy a kert szintjében kialakított virágágyással is. A romantikus kertben minden a meglepetésről a váratlanságról szól. A kert vonalvezetésén túl a növényzet kialakítása is. Ezzel együtt is azonban olyan növényeket érdemes választani, amelyek jól érzik magukat a mi éghajlatunkon, és a kert talaján is jól tudnak fejlődni.

leier taverna macchiato kerti sétány

Leier Taverna macchiato kerti sétány

A zegzugos kertben térkővel burkolt kerti út, vagy sövénnyel kijelölt ösvény ívelt vonalvezetésén végighaladva nemcsak az ívek mögötti kerti padot vagy pihenőhelyet fedezheti fel, hanem más és más szögből tudja megnézni a kertet is. Ahány ív, annyi látószög. Mindig más látvány tárul a szeme elé.

Amikor elfordul az út íves vonalán, akkor máris más szemszögből látja a szeme elé kerülő kertet.

Annál kisebb térkőre van szüksége a kerti út burkolására minél nagyobb ívet szeretne kialakítani az út vonalvezetésében. Ezért érdemes megtervezni az íves út vonalvezetését is.

budapest térkő burkolat

Budapest térkő burkolat gránit és bazalt színben

Az út ívének követésére a térköveket el kell fordítani a mellette lévőtől. Emiatt pedig az elfordított részen nagyobb lesz a fugatávolság. Nagyméretű térkövekből ezt az ívelt mintázatot nem tudja kialakítani, mert túl nagy lesz a fugaköz. Minél kisebb a térkövek mérete, annál jobban eloszlik a fugaközök szabálytalansága a burkolatban.

Nem a véletlen műve, hogy az íves vonalvezetésű kerti út burkolására a macskakő formájú térkövek a legjobbak. Ezeknél az ívelt oldalú térköveknél az elfordítás után még kevésbé látszik a fuga szélességének változása, hisz a térkő ívelt oldalának elfordításával tudja követni az út íves vonalvezetését.

Az ívelt vonalú kerti utak és ösvények mentén ültetetett sövénykerítés vonalvezetése se legyen egyenes vonalú. Bármilyen szabálytalan vagy kör alakra vágás tökéletesen illeszkedhet a kert szabálytalan formájú vonalvezetésébe.