Az előtető támogató védelmet nyújt a rossz időjárással szemben. Megvéd az esőtől és hótól. Ugyanúgy védelmet nyújt azonban az erős napsütéssel és az ultraibolya sugarakkal szemben is. Jó használható családi ház bejáratának és teraszának az időjárással szembeni védelmére. A kocsibeálló bejáratát is meg tudja védeni az esővel, hóval szemben egy előtető felszerelésével.

Főleg az esős őszi hónapokban tud igazán jó szolgálatot tenni egy előtető. Ha esik az eső, akkor a bejárat előtt állva megvédi attól, hogy elázzon addig, amíg előkeresi a kulcsot a bejárati ajtó kinyitásához.

Az előtetők nemcsak az esővel és hóval szemben nyújtanak védelmet, hanem az erős napsütéssel szemben is. Nyilván az előtetőt a bejárathoz érdemes felszerelni. A felrakáskor azonban érdemes felmérni, hogy elegendő területet védjen meg az esővel és az erős napsugárzással szemben.

Ha jól szereli fel az előtetőt, akkor az eső becsapódását megakadályozza, és az UV sugarakat is szűri. Ugyanakkor nem csökkentik a tető alá bejutó fényt. Csak megszűri a napsugárzás egészségre ártalmas hatását.

Az előtetők jól fényáteresztő képességű, az UV sugarakat megszűrő tartós anyagokból készülnek. Gyakran használják a polikarbonátot az előtetők elkészítéséhez. Az üzletekben sokféle változatban, és olyan szettekben vásárolhatók meg, amiket könnyen tud szállítani, és gyorsan fel tud szerelni. A jó fényáteresztő képességű polikarbonát tető rozsdamentes állványát, és rá a tetőt 2-3 óra alatt fel tudja szerelni a falra.

Érdemes a ház stílusának, valamint a homlokzat színvilágának megfelelő előtetőt választani. Azért, mert így egymást erősítő, egységes hatást fog kelteni az épület stílusával és a homlokzat színvilágával. Habár a polikarbonát fényáteresztő, színtelen anyag, ezért jól illeszkedik szinte bármilyen színvilágban épített épülethez.

A polikarbonátból készült előtetőket kis súlyuk miatt könnyen fel tudja szerelni. A polikarbonát típusától függően változó fényáteresztő képességű, a csapadékkal szemben megbízható védelmet nyújtó tetőt szerelhet fel. A szett tartalmazza a felszereléshez szükséges anyagokat is. Az előtető műanyag vagy fém tartószerkezetét, a tipliket, csavarokat és alátéteket. Benne van a szegély és a ragasztó is. Az előtető méretétől függően több elemet is egymás mellé tud építeni.

A polikarbonátból készült könnyű előtetők egyik fő előnye, hogy tartószerkezetük tartóoszlopok nélkül is stabil szerkezetet adnak. Ezért felszereléskor nem kell az előtető alatt található térkő burkolatot megbontani az állványok beállításához.

Az előtető felszerelése könnyen és gyorsan megy. A bejárati ajtó vagy teraszajtó felett 20-30 cm-rel érdemes kijelölni a tetőt tartó konzolok felcsavarozásához szükséges tipliknek a helyét. A kifúrt lyukak 2 milliméterrel legyenek kisebb átmérőjűek, mint a tipli, és ekkor jól megszorul a tipli a kifúrt lyukban, és stabilan fog tartani.
A tiplikbe a tartókonzolokat a szett részeként megkapott csavarokkal tudja rögzíteni.

A polikarbonát előtető lemez felrakása előtt a karcvédő fóliát vegye le a lemezről, és így rakja fel a tartókonzolokra. Ezt érdemes ketten csinálni, mert egyedül nem fogja tudni megfelelően a helyére rakni, és utána pedig a rögzítő csavarokat felülről becsavarozni. Ha kész van a csavarozással, akkor ragasztóval töltse ki a polikarbonát lemez és a fal közötti hézagot. Azért, hogy az esővíz nehogy befollyon a résen.

Ha szükségesnek látja, akkor az előtetőhöz oldalfali lemezeket is tud vásárolni. Ezek felszerelésével biztos lehet abban, hogy még oldalról sem fog tudni becsapni az eső viharos, szeles időben.

frühwald tiziano térkő burkolat

Frühwald Tiziano térkő burkolat gránitszürke és antracit színben

Modern, minimalista stílusban épült otthona térkő burkolatát érdemes a téglalap és négyzet alakú térkövek közül kiválasztani.

Az egyenes vonalú térkövek jobban illenek a modern épületek stílusához. A térkövek színvilágát pedig a homlokzat színvilágához igazodva érdemes kiválasztani.

Milyen stílusban épült az otthona? Családi házának stílusa már a térkő burkolat kiválasztásában is segítséget tud adni.