Az időjárás őszre fordultával nemcsak azt veszi észre, hogy bizony egyre korábban megy le a nap, hanem azt is, hogy egyre kevesebb ideje van kinn a kertben a kerti munkák elvégzéséhez este, amikor a munkájából hazatér.

Egyre rövidebbek a nappalok, ezért egyre jobban kell sietnie, ha az eltervezett munkát még világosban szeretné elvégezni.

Nemcsak az Ön időbeosztása érzi meg az őszt, hanem a növények is. Ők is érzik, hogy egyre gyengébb a nap sugara. Egyre kevesebb fényt kapnak, és elkezdenek felkészülni a télre. Lelassul majd leáll a nedvműködésük. Alig vesznek fel már tápanyagot a földből. A biztonságos átteleléshez szükséges cukrot és szénhidrátot építik be a szöveteikbe. Az egész nyáron eleven vesszők és gallyak megfásodnak. Készülnek a télre.

Ősszel a kerti munkák legfontosabbika a betakarítás. A gyümölcsöket le kell szedni a fáról. Érdemes időben leszedni az almát és a körtét, mert ha későn szedi le, és túlérik a gyümölcs, akkor már nem fogja tudni eltenni télire. A legjobb, ha az időbeli leszedés után átválogatja az almát, körtét, birsalmát, és polcokra, ládákba tárolja el. A lábában érdemes újságpapírt rakni az egyes sorok közé. Ez azért jó, mert a papír megvédi a gyümölcsöt az alatta vagy pedig felette rothadótól. Egyébként is érdemes télen havonta átnézni az eltárolt gyümölcsöket, és a rothadót kivenni a ládából. Így biztos, hogy nem fog megromlani a mellette lévő.

Ha gyümölcsfái vannak, vagy pedig konyhakerti zöldségeket termeszt a kertben, akkor érdemes ősszel felásni a kertet. Miért jobb ősszel ásni, mint tavasszal?

Azért, mert az ősszel felásott kertben fel van lazítva a talaj, és a víz akadálytalanul el tud szivárogni benne. Másrészt pedig azért, mert a talajjavító szervestrágyát, komposztot vagy műtrágyát ősszel be tudja forgatni a talajba, és ez egész télen érik együtt a talajjal. Sokkal jobban fogja tudni segíteni a zöldségek fejlődését a már lebomlott szerves trágya vagy komposzt, mint a tavasszal talajba juttatott trágya.

Nem kell mélyen átforgatni a talajt a zöldségek termesztéséhez. Nem kell mélyszántást végezni a kertben. Csak lazítsa fel a talajt. Ehhez elég az is, ha ásóval felássa a kertet.

Az őszi ásáskor nem kell rögökkel sem foglalkozni. Nem kell elgereblyézni az ásást, mert a téli fagyok majd széttörik a nagy rögöket is.

Fontos azonban a trágyázás a talap tápanyagtartalmának a pótlása. Erre a szerves istállótrágya vagy a komposzt a legjobb. Ha viszont ez nincs, akkor a boltban vásárolható műtrágya is megteszi. A kálium és foszfor tartalmú műtrágyát ősszel ássa le. A nitrogéntartalmú műtrágyát azonban a vetés előtt szórja ki a talajra.

london vario térkő burkolat

London Vario térkő burkolat a Kavics Betontól

Térkő burkolatával a legfontosabb teendő ősszel a burkolatra hulló falevelek többszöri összetakarítása. Miért fontos ez?

  • Azért, mert a térkő burkolatra hulló falevél a nedves, esős időben könnyen csúszóssá válik. Ez különösen a reggeli órákban lehet veszélyes akkor, ha idősebb, nehezen mozgó nagymama, nagypapa van a családban.
  • Másrészt pedig azért, mert a burkolaton maradó, lebomló falevelektől a térkövek felülete is elszíneződhet. Nem lenne jó, ha a kiválasztott térkő szín az őszi lombok színében kezdene el pompázni a lebomló faleveles átfestés után.

A falevelek mellett a burkolatra esett, és megromló gyümölcsök is könnyen elszínezhetik a térköveket. Ez sem lenne szép látvány majd tavasszal, amikor a nap sugarai újra élesen megvilágítják majd a burkolatot.

Minél tovább rohad a falevél vagy a burkolatra hulló gyümölcs a burkolaton, annál nehezebb lesz eltávolítani róla a kellemetlen elszíneződést.

A térburkolat csúszásmentességéről is érdemes már gondoskodni az őszi esőzésekkor is. Már a vizes burkolat is könnyen csúszóssá válhat a rajtuk lévő falevelek miatt. Azonban a reggelenkénti ónos eső már valóságos korcsolyapályává változtathatja a burkolatot. Érdemes homokot használni a burkolat csúszásmentesítésére. Ez nem szennyezi a térkő burkolatot sem. Nem szennyezi a burkolat körüli növényzetet se, mint például a konyhasó.

Ha fával tüzel a kandallóban, akkor a kandallóból kikerülő pernye is tökéletes csúszásgátló lesz a burkolaton. A fának a pernyéje nem fogja megsérteni a térkő burkolat felületét sem. A szén pernyéjéről ezt már nem mondhatjuk el.

Ráadásul a burkolatra szórt homok a fugaközökből esetlegesen hiányzó homok pótlására is jó megoldás lesz.