Tűzrakóhely általában nem térkőből készül. A beton, amiből a térkövet gyártják, nem igazán jó hőtartó. Jobb a tűzrakót például a meleget jobban megtartó téglából készíteni. Az agyagból égetett tégla jobban megtartja a meleget, és egyenletesebben adja át a sütött, főzött ételeknek.

Sokkal inkább érdemes a tűzrakóhely körüli területet leburkolni térkővel. Sőt magát a tűzrakót is érdemes stabil alapra rakni. A tűzrakóhely stabil alapja persze nemcsak térkő lehet, hanem például beton is. A tűzrakóhely környékét térkővel burkolni azért érdemes, mert a térkő stabil burkolatot ad a szalonnasütés, bográcsozás vagy grillezés során.

A térkő burkolatra stabilan le tudja állítani az ételeket tartó asztalt. Székeket is biztonsággal rakhat le a burkolatra. Nem fognak billegni.

  • Egy kiadós eső után térkő burkolatnál nem kell olyan sokat várni a burkolat száradására, mint egy füves pázsitnál.
  • Egy nagyobb zivatar után is hamar elszivárog a burkolatról a víz, és már mehet is rá a burkolatra. Persze egy-egy nagy zivatar után közvetlenül még elég nyírkos a levegő a tűzgyújtáshoz.

Nyáron azonban a legnagyobb zivatar után is akár 2-3 óra alatt elkezd úgy sütni a nap, hogy bátran begyújthat a tűzrakó alá. Ha elvonult a zivatar, akkor jobban fog tudni tüzelni majd a tűzrakóba.

A térkövek azonban használhatók a tűzrakó elkészítésére is. Több olyan téglára megszólalásig hasonlító térkő van, amiből tényleg gyakran készítenek tűzrakó helyet. Melyek ezek a téglára megszólalásig hasonlító térkövek?

A rusztikus megjelenésű Leier Patio térkő a kisméretű tégla méretében agyagbarna, téglavörös vagy klinkersárga színben is népszerű tűzrakó falazókő lehet. Sőt akár még szürke carbon színben is választhatja tűzrakóhelye elkészítéséhez.

semmelrock fuego antico tűzrakó

Tűzrakó és szalonnasütő Semmelrock Fuego Antico térkőből

A másik népszerű térkő márkának, a Semmelrocknak, a Fuego Antico térkő koptatott, antikolt hatású térköve hasonlít a kisméretű téglára. Ebből a bontott tégla mix színvilágot keresik sokan nemcsak tűzrakónak, hanem kerti burkolatuknak is.

Persze a tűzrakó készítésekor az a legpraktikusabb megoldás, ha a tűzrakó és a körülötte elkészített burkolat is a Fuego Anticoból készül.

A tűzrakóhely felé vasból egy állványt is készíthet, és máris tud bográcsozni is.

A nyári kánikulában azonban a tűzrakás a tűz esetleges terjedése miatt veszélyes tevékenység. Éppen ezért két dolgot vegyen figyelembe a tűzrakó elkészítésekor:

  • Egyrészt figyeljen arra a hely kijelölésekor, hogy széltől védett helyen legyen. Fontos az is, hogy ne legyen közel könnyen begyulladó dolgok közelében. Ezért a garázstól, háztetőtől és minden fából készült építménytől biztonságos távolságban legyen.
  • Másrészt pedig a tűzrakó használatakor mindig legyen a közelben a kerti slag vagy pedig egy vödör víz, hogy a tűzből kipattanó szikrát azonnal el tudja oltani. Nagy szárazságnál érdemes a tűzgyújtás előtt a tűzrakó környékét meglocsolni, hogy még véletlenül se alakulhasson ki tűz egy kipattanó szikrából. És ugyanilyen fontos az is, hogy az égő tünet ne hagyja magára, és amikor végzett a szalonnasütéssel, bográcsozással vagy a grillezéssel, akkor oltsa el, és locsolja be a tüzet. Ne kelljen idegeskednie még addig sem, ameddig magától elaludni a tűz. 40 fokos kánikulában, amikor minden át van forrósodva a tűz körül, előzetes belocsolás nélkül nagy a kockázata a tűz esetleges tovaterjedésének. A száraz fű vagy az avar nagyon könnyen lángra kaphat. Nem érdemes kockáztatni, és megspórolni a néhány perces tűzoltást.
barabás téglakő tűzrakó

Tűzrakóhely téglavörös Barabás téglakőből

A legnépszerűbb kisméretű táglára megszólalásig hasonlító térkő azonban kétségtelenül a Barabás téglakő. Ebből a kisméretű tégla burkolatok és építmények hangulatát tökéletesen visszaadó téglakőből sok tűzrakó is készült már.

  • Nemcsak bográcsozni és szalonnát sütni lehet a tűzrakóhely körül, hanem például egy rostély berakásával grillezni is tud majd. Sőt valójában a Barabás téglakőből olyan tűzrakóhelyet építhet magának a kertben, amilyet csak szeretne.

A téglakőből készült tűzrakó színét is tetszőlegesen választhatja ki. A lekeresettebb piros és sárga-piros helyett barna, antracit-barna vagy akár grafit szürke színvilága is lehet tűzrakójának és a tűzrakó körüli burkolatnak. Milyen színű téglakőből szeretné megépíteni tűzrakóját?