Nem feltétlenül kell 2 méter magas, tömör kerítést építeni ahhoz, hogy ne lássanak be a kertbe az utcáról. Akár egy könnyű drótkerítés is lehet átláthatatlan a kíváncsi tekinteteknek. Persze csak akkor, ha a kerítést befuttatja valamilyen sövénnyel, például tujával vagy fagyallal.

Ha az utcafronti drótháló kerítés mögé tuját vagy fagyalt ültet, akkor a tuja és a fagyal idővel megnő, és be fogja futni a drótkerítést.

leier mercato tornác burkolat

Leier Mercato tornác burkolat fahéj színben

A tuja vagy a fagyal persze nemcsak felfelé, és a nekünk elvárt alakzatban nő, hanem a maga kedve szerint. Ezért idővel a rácsokon át ki is nő az utcára. Ez azonban nem jelent gondot, sőt ez a jó benne, mert el fogja takarni a drótkerítést. Ha úgy látja, hogy már nagyon kinőtt az utcára, és már zavarja a térkövezett járdán való közlekedést, akkor csak annyi a dolga, hogy a már túlságosan kinőtt sövényt éles ollóval lenyírja.

Abban a vonalban, amelyikben még nem zavarja a járást az utcán, de már eltakarja a belátást a kertbe.

Persze nem is olyan könnyű ám egy igazán tömör, zömök kerítést kialakítani a tujából vagy fagyalból a drótkerítésen. Miért is nem olyan könnyű?

Leginkább azért, mert türelmetlen. Mert minél hamarabb szeretné már látni a 2 méteres sövényből álló kerítését. Ezért a sövény elültetése után öntözi, gondozza a sövényt, és várja, hogy minél hamarabb megnőjön 2 méterre. Ezért amikor már magasabb 2 méternél, például 2 méter 10-20 centi, akkor visszavágja a 2 méter feletti részt. Ezután azt fogja látni, hogy a felső 20-30 centis magasságban szépen betömörödik, besűrűsödik a sövény. Az alatta lévő 170-180 centis magaságig azonban bizony teljesen átlátható lesz. Vagyis minden, csak nem átláthatatlan a sövény. Mit tud ez ellen tenni?

Azt tudja tenni, hogy nem növeszti meg a sövényt teljes magasságra, és a 2 méteres sövényt fogja rendre visszavágni, hanem a tuja vagy a fagyal növekedése közben folyamatosan visszavágja időnként a sövényt. Ezzel ugyanis eléri azt, hogy a sövény visszavágott felső része mindig szépen besűrűsödik. Vagyis mit kell tennie pontosan?

Gondozza a sövényt, és nő 40 centit, akkor 20-at visszavág belőle. Utána megint nő 40 centit, és újra visszavág belőle 20-at. És ez így megy egészen addig, amíg el nem éri a sövény kívánt teljes magasságát. Ezzel a rendszeres visszavágással azt éri el, hogy a sövény átláthatatlanul, tömören nő fel.

Lassabban ugyan a rendszeres visszavágások miatt, de ezek a visszavágások biztosítják a sövény besűrűsödését teljes magaságban.

Az átláthatatlanul sűrű sövény titka ugyanis a lassú, türelmes sövénynövesztés és visszavágás. Ha lassabban halad tovább ér. A sövény növesztésben is. Felengedi valamennyire, és visszavágja. És újra és újra. Ezzel a módszerrel ugyan nem egy, másfél év alatt, hanem néhány év alatt sűrű, átláthatatlan sövénye lesz.

Most már tehát tudja, hogy mi az átláthatatlan sövény titka.

  • A növekvő sövény rendszeres visszavágása.
tuja sövény

Tuja sövény a térkövezett járda mellett

Ugyanis a sövénynek mindig a legfelső része lesz sűrű, átláthatatlan. A felső 20-30 centiméteres szakasza. Ezért, ha rendszeresen visszavágja a sövényt, akkor mindig a felső, sűrű rész fog kialakulni a visszavágások miatt.

  • Vagyis a visszavágások miatt kétszer annyi idő alatt, de tömött, átláthatatlan sövénye lesz az utcafronti drótkerítése mögött. Mégpedig a drótkerítést láthatatlanná tevő, átláthatatlan sövény segítségével. A tömör sövényben lévő drótkerítés révén mégis ott van az áthatolhatatlan drótkerítés. Mert a sövényt ugyan félre lehetne hajtani, és át lehetne lépni, át lehetne menni rajta. Na de a drótkerítés még a sövény félrehajtását sem engedi meg, nemhogy a rajta való átlépést.

A tuja örökzöld növény. Télen is nyáron is megtartja a szépségét. A fagyalban is a télizöld fagyal sövény télen is megtartja zöld lombozatát, és majd csak a téli hónapok elmúltával cseréli le a leveleit.