Térkő vásárláskor, amikor már a vevő választott a térkövek közül többen megkérdezik, hogy mennyibe is kerül a térkő burkolat a lerakással együtt?

térkő lerakása mennyibe kerül

Mennyibe kerül a térkő burkolat lerakása?

Erre a kérdésre azonnal nem lehet pontos választ adni. Több dolog miatt is.

  • Egyrészt térkő és térkő között is nagy eltérés lehet a térkövek szépsége, kidolgozottsága, stílusa, formája, megjelenése és színek szerint is. Ezért már önmagában a térkövek ára is jelentős eltéréseket mutat.
  • A személykocsi forgalomra alkalmas térkő burkolat elkészítéséhez mindenképp 6 cm vastag térkő burkolatra van szükség. Teherautós közlekedésre alkalmas burkolat pedig 8 cm vastag térkövet igényel még a családi háza udvarán is. Gyalogos forgalomra pedig jól használhatók a 4 cm vastag kerti lapok is. Ezek a kerti lapok vékonyabbak a 6 és 8 cm-es térköveknél, a lapok mérete azonban jellemzően sokkal nagyobb a térkövekhez képest.
  • A burkolat teherbírásától függően minél nagyobb terhelés éri a burkolatot annál vastagabb, stabilabb alap kell a burkolat alá. Emellett pedig a szegély kidolgozásának is stabilabbnak kell lenni egy teherautós forgalomra alkalmas térkő burkolatnál, mint egy gyalogos forgalomra használt kerti járdánál.
  • Emellett pedig a kiválasztott térkövek mérete és a térkő burkolat mintázatának igényessége is meghatározza a térkövezés díját. Gondoljon csak bele abba, hogy egészen más a munkaigénye egy vágás nélkül is lerakható térkő mintázatnak, mint egy olyan térkő burkolat elkészítésének, ahol nemcsak a széleknél, hanem a mintázat kialakításához is sokat kell vágni a térköveket.

Ezért nincs pontos válasz arra a kérdésre, hogy mennyibe is kerül a térkő burkolat lerakással együtt. Előbb ugyanis ezeket a korábban felsorolt körülményeket tisztázni kell.

A térkő ára pontosan fel van tüntetve a honlapon. Ez azonban még csak a kiszemelt térkő ára.

A térkő kiválasztása és megvásárlása után következik a térkövezés. Vagyis a burkolat alapjának az elkészítése, az ehhez szükséges anyagok beszerzésével, a térkő szegély kialakítása, a térkő lerakása és a fugázás.

Egy jó viszonyítási arányszám azonban meghatározható a térkő burkolat áraként. Az évtizedes gyakorlati tapasztalattal dolgozó térkövezők azt mondják, hogy a térkő burkolat beépítésének díja általában kétszerese a kiválasztott térkő árának.

Ez persze csak egy közelítő ár. Ennél olcsóbb is lehet, ha például már kész van a burkolat alapja. Például, amikor egy beton járdát térkövez le. Vagy pedig a betonozott teraszt kell térkövezni.

És ennél drágább is lehet, ha például a térkövezés előtt még tereprendezésre is szükség van a burkolat elkészítéséhez. Vagy például a meglévő beton járdát előbb fel kell törni, és eltávolítani, majd utána kialakítani a térkő burkolat alapját, és elkészíteni a burkolatot.

A térkövezés pontos díjának meghatározását mindig egy helyszíni felmérés és tervezés előzi meg.

A burkolat pontos helyének kijelölése után jelentős tétel a burkolat terhelésének megfelelő alap elkészítése, a tükör kiásása, majd az alap elkészítése. A fagyvédő réteg, a kiegyenlítő réteg kialakítása.

A burkolat szegélyét érdemes betonba ágyazottan elkészíteni a térkő burkolat stabil megtartása érdekében.

Az ágyazó réteg elkészítése után következik a térkövezés a megfelelő fugaközök kihagyásával.

A burkolat lerakása után pedig következik a fugázás, a fugák besöprése és a burkolat bevibrálása.

Egy hónap múlva, a burkolat alapjának tömörödése után érdemes a fugázást újra elvégezni, és feltölteni a fugaközöket.