A klasszikus téglaburkolat régi stílusban épült és új épületekhez egyaránt jól illik. A tégla burkolatként való felhasználásának nagy előnye, hogy kis területre is használható, és nagy felületen is jól mutat. A rusztikus téglaburkolat a vidéki parasztházak klasszikus burkolata, azonban természetes vörös színével városi kertekben is jól mutat.

A meleg, földszín tónusú tégla burkolatként önmagában és más anyagokkal kombinálva is jól illik a kertekbe. A természetes környezettel összhangban van, és jó átmenetet képez a ház és a kert zöld felülete között.

Klinker és téglaburkolatok

A téglának és a klinkernek hasonló a formája, a megjelenése. Mivel ugyanazt a formát képviselik, ezért burkolatkénti fektetésük is ugyanúgy történik. A két anyag között azonban a megjelenés hasonlóságán túl lényeges különbségek is vannak.

Klinker és a tégla összehasonlítása

A két építőanyag, illetve burkolat között a fő különbséget az égetés hőmérséklete és az ebből adódó eltérő keménység és fagyállóság adja. A klinkert magasabb hőmérsékleten égetik. A magasabb hőmérsékletű égetés miatt a klinkernek záródnak a pórusai, és keményebb lesz. Ezért kevesebb vizet vesz fel, és sokkal jobban képes ellenállni a fagyás veszélyének.

A magasabb égetési hőmérséklet miatt a klinkernek nemcsak a fagyállósága magasabb, hanem a különféle sókkal, savakkal szembeni ellenálló képessége is jobb. Ez burkolatkénti hasznosításkor is fontos, hisz a klinker sokkal jobban bírja a téli sózást, vegyi csúszásmentesítést a téglával szemben.

Nem véletlen ezért, hogy a téglának kisebb a nyomószilárdsága és a terhelhetősége is a klinkernél. Éppen ezért a téglaburkolat nem alkalmas igazán gépjármű közlekedésre használt burkolat kialakítására. Gyalogos forgalomra használt kerti utak burkolására azonban tökéletesen használható a téglaburkolat is, ha nem kell számolnunk kemény fagyokkal, illetve a gyakori fagyás-olvadási ciklusokkal. Magyarországon sajnos ez a veszély a téli időszakban fennáll.

A klinkert a téglánál magasabb hőmérsékleten, 1.100 celsius fokon égetik zsugorodásig. Ez az égetési hőmérséklet már olyan magas, hogy az égetéskor az agyag üregessé válik, és záródnak a pólusok.

Nem véletlen, hogy a klinker egy tömör, pórusok nélküli tartós égetett anyag. Fagy és saválló, a magas égetési hőmérséklet miatt nagy a nyomószilárdsága. Emiatt sokkal jobban bírja a terhelést a téglánál. Nemcsak jobban terhelhető, hanem kopásállóbb is annál. Ehhez persze az kell, hogy megfelelően tömörített aljzatra rakják le burkolatként.

A klinkert és a téglát már a színűk alapján is meg lehet különböztetni. A klinker telített, sötétebb színű, míg a tégla lágyabb, világosabb színű. Kopogtatásra is tisztábban cseng a klinker, mint a tégla. Ez nem véletlen, hisz keményebb annál.

Nagyobb keménysége biztosítja, hogy a klinker burkolat szinte elnyűhetetlen. Magas nyomószilárdsága és kopásállósága teszi lehetővé, hogy évtizedeken át szilárd burkolatot biztosítson a kertekben. Ugyanakkor ez a téglából készült burkolatról nem mondható el. Gyenge fagyállósága miatt nem igazán ideális burkolóanyag a télen mínusz tíz fokokat is elérő hajnali hőmérsékletek miatt.

Tégla és klinker színek és színárnyalatok

klinker burkolat

Semmelrock Penter Siena burkolat. Többféle színben is válaszhatja kertje burkolatához

Az agyagból égetett tégla klasszikusan vöröses árnyalatú építőanyag.

  • Burkolótéglaként azonban jóval nagyobb színskálán érhető el. A sárgától a vörös összes árnyalatáig terjed a téglák színvilága. Nem ritka a kékesfekete és a sötétbarna árnyalatú burkolótégla sem.

A tégla végleges színe a felhasznált agyag színétől és az égetéstől függ.

  • Az agyag vastartalma határozza meg a téglák vöröses és barna árnyalatait. A színskála a narancsvörös színtől egészen a sötétbarnáig terjed.
  • Az agyag mésztartalma miatt a téglák színe a világos karamell és a sötét sárga árnyalataiban jelenik meg. A tégla domináns színét az határozza meg, hogy mész vagy pedig vastartalma a magasabb.
  • Az égetés során alakulnak ki azok a színhatások, amelyek hatására a tégla felületén sötétebb és világosabb foltok jelennek meg. Ezek a foltok a sárgás árnyalatoktól a vörös-kékes, sötét-feketés, szürkés árnyalatokig is terjedhetnek.

Tégla és klinker burkolatok fektetése

A kisméretű tégla méretei a fektetési minták sokféle változatának alkalmazását teszi lehetővé. A klinkerből és/vagy téglából készült burkolatoknál külön kell kezelni a gyalogos forgalomra illetve a gépkocsi forgalomra is használt burkolatokat.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy minél díszesebb egy téglaburkolat fektetési mintázata, annál kisebb lehet a teherhordó képessége. Ezért a díszes burkolati minták nem alkalmasak nagy teherbírást igénylő gépjárműforgalomra. Nem érdemes autóbejárók, parkolóhelyek, garázsok bejárata előtti burkolatokat díszes téglaburkolattal burkolni, mert ezeknek a teherbíró képessége nem lesz megfelelő.

Gépkocsi forgalomra használt burkolatokat is készíthet a jól ismert soros, átlós vagy halszálkamintás lerakással. Természetesen csak akkor, ha a burkolat megfelelő alapot kap, és ez biztosítja a tartósságát.

A soros fektetés a tégla és klinker burkolatoknál is a leggyakraban használt fektetési minta. Ilyenkor lerakáskor a téglákat, klinkereket negyed, fél vagy háromnegyed tégla hosszan eltolják a korábbi sorhoz képest, és így rakják le, így biztosítva a burkolat megfelelő kötését. A sorok futhatnak párhuzamosan is az úttal, vagy lehetnek arra merőlegesek is. Nagyobb szilárdságú burkolatot alakíthat ki a menetirányra merőleges sorkialakítással.

Az úttal párhuzamosan futó téglasorok optikailag megnyújtják a teret, de gépkocsi forgalomnál nem szerencsés ezt választani a burkolat alacsonyabb teherbírása miatt.

Választhatja azt a megoldást is, hogy nem fektetve, hanem élére állítva rakja le a téglákat. Ezzel vastagabb lesz a burkolat, nagyobb lesz a terhelhetősége, és emellett a kisebb felületeket ez a lerakási mód nagyobbítja.

Átlós fektetésnél ugyanúgy egymáshoz képest eltolódva rakódnak le a sorok a burkolatban, de a téglasorok nem az úttal vagy a burkolat szélével párhuzamosan vagy arra merőlegesen futnak, hanem átlósan, a burkolat szélével 45 fokos szöget bezárva.

Halszálkamintás fektetésnél a tégla és klinkersorok cikkcakkban futnak a burkolatban, a burkolat szélével 45 fokos szöget bezárva.