A kőburkolatok fektetési módjának kiválasztásánál a burkolólapok mérete és alakja, valamint a burkolandó felület fekvése és felhasználási módja a meghatározó. A fektetési módnak megfelelő burkolat kiválasztásnál túl a burkolat terhelésének megfelelő burkolókő vastagság mellé a burkolat alapjának megfelelő kialakítása és a burkolat szegélyezése is fontos.

A burkolókő formája határozza meg a fektetési módot, a kövek mérete pedig a méretarányt. Ez többek között azt is jelenti, hogy például a köríves, félköríves fektetésnél nem használhat téglalap vagy kocka alakú köveket, és nagyméretű köveket sem.

A szabálytalan alakú terméskő lapokat szabálytalan mintákban lehet lefektetni a burkoláskor. Ezekben a szabálytalan alakú kövekből lerakott burkolatokban a fugák szabálytalanul kígyóznak a lerakott terméskövek között.

Ezzel szemben a szabályos, derékszögű formában kialakított burkolólapokat már rendezett mintában lehet lerakni a burkolatba. Ha különböző méretű lapokat egyszerre használunk a lerakáskor, akkor változatosabb mintázatokat lehet kialakítani a vegyes méretű lapokból.

Burkolókövek leggyakoribb fektetési módjai

Soros fektetés és különböző változatai

Soros fektetéseknél szabályos alakú, téglalap vagy négyzet alakú, és azonos méretű burkolólapokra van szükség. Nagyobb méretű kövek is lerakhatók soros fektetéssel, de a soros kötésnél a burkolatok csak korlátozottan terhelhetők.

Soros kötésnél az azonos méretű lapokat egymás mellé sorban lerakják, mégpedig úgy, hogy minden újabb sort fél lappal eltolnak a mellette lévőhöz képest. Ezt a fektetési módot szinte minden burkolatnál, kerti útnál, terasznál vagy pihenőhely burkolásánál, és minden kertben, minden helyzetben lehet használni. Ha a burkolatot megfelelő alapozással és szegélyezéssel rakja le, akkor személy és teherautó forgalomra alkalmas burkolatot is kialakíthat a megfelelő vastagságú kövekből lerakott burkolattal.

A soros kötés egyik változata a sávos kötés, amikor azonos szélességű, de különböző hosszúságú lapokból alakítják a burkolat egyes sorait. Ezek a sávszerűen mintázott burkolatok az egyes sorokba lerakott lapok hosszától és a hosszváltásoktól függően változatos burkolati képet tudnak adni. A sávos kötés egyik változata lehet az, amikor az egymás melletti sorok nemcsak változó hosszúságú térkövekből rakódnak le, hanem még a sorok szélessége is változó.

Keresztfugás, átlós kötésnél az azonos méretű, négyzet alakú térköveket úgy rakják le, hogy a hosszanti és keresztirányú fugák egymást keresztezzék. Ennél a kötésnél a burkolat csak mérsékelten terhelhető, mert az autók kerekének fordulásakor érvényesülő nyíróerők hatására a sakktáblaszerűen lerakott, egyforma méretű, négyzetes lapok elcsúszhatnak. Ezért ez a kötés alapvetően gyalogos forgalomra használt burkolatoknál használható.

A gyalogos forgalomra használt utaknál nem feltétlenül kell zárt felületű burkolatot kiépíteni. A járólapok lépőköves lerakásakor „csak” azt kell biztosítani, hogy a 60-70 centiméteres lépéstávolságra lévő egyes lépésekhez legyen 1-1 járólap, lépőkő a gyalogos forgalomra használt út nyomvonalán.

Íves fektetés és különféle változatai

A burkolókövek íves fektetési módja a köríves burkolat lerakást, a halpikkelyes kialakítást és a körkörös fektetést foglalja magába. Ezeket az íves fektetéseket kisméretű kockakőből lehet lerakni.

köríves fektetés

Természetes kövek köríves fektetése

A köríves, félköríves fektetés nagy forgalmú utak és terek burkolásakor is alkalmazható, ezért közterek burkolására is jól használható. Emellett a köríves burkolatkialakítást a kertekben is jól lehet használni elsősorban kocsibehajtók, utak, parkolóhelyek burkolására. A burkolat lerakásakor két szempontot kell szem előtt tartani:

  • Egyrészt a stabil köríves, félköríves burkolat lerakásához az ívek kialakításához trapéz alakú kövekre van szükség, és kisebb számban kocka alakú kövek is kellenek a fektetéshez. A trapéz alakú kövekkel lehet jól kialakítani a burkolat köríves formáját.
  • Köríves burkolatnál a körív mérete és aránya függ a burkolókő méretétől. Minél kisebb méretű a kő, annál kisebb ívű lehet a körszelet.

A halpikkelyes fektetésnél a burkolat alapformája a burkolatban a halpikkelyre hasonlító ív. Ezek az ívek a halak pikkelyeihez hasonlóan érnek egymásba, és tökéletes lerakásnál igencsak szemrevaló, dekoratív mintát alkotnak a burkolaton.

A közterületen kialakított széles utak burkolása mellett a kertekben például terasz burkolására használható. A félkör mintából a halpikkelyt úgy kapjuk meg, hogy a két egymás mellett kialakított félkörívre egy újabb körívet helyezünk, amely körívnek a középpontja a két körív találkozásánál van.

A halpikkelyes burkolásnál is az ív szélessége a terasz szélességétől valamint a burkolásra használt kő méretétől függ. Minél kisebb a kő, annál jobban használható a körív kialakításának szempontjából. A nagyobb méretű trapéz alakú kövek és kockakövek nehézkesen használhatók a halpikkelyes fektetésnél is.

Halpikkelyes fektetésnél a burkolat lerakásához megfelelő gyakorlati tapasztalatra van szükség. Élete első térkő burkolatának lerakásakor ne próbálkozzon ezzel a fektetési mintával.

Félpikkelyes fektetésnél a burkolatban kialakított pikkelyeket hosszában még el is felezik, és ezzel egy ismétlődő, tükrözött mintázatot alakítanak ki a burkolatban.

A halpikkelyes, félpikkelyes fektetésnél a burkolat mintázatát még jobban ki tudja emelni világos és sötét árnyalatú burkolókövek mintázott lerakásával. De ha a sötét és világos kövek váltakozása még eltérő kőzetek lerakásával is jár, például a bazalt köveket kombinálja gránitkövekkel, akkor még markánsabb mintázatot tud kialakítani a burkolaton.

Teljes köríves fektetésnél a burkolat lerakásának kiindulópontja a kör közepe, amelyet érdemes eltérő színű burkolókövekkel kiemelni. Minden egyes újabb körgyűrűvel nagyobb lesz a kör mérete, a kör sugara és átmérője. Az ilyen teljes köríves burkolatfektetéshez nemcsak megfelelő szaktudásra, hanem megfelelő gyakorlatra is szükség van.