A szürke beton egyszerű megjelenésével igencsak unalmas anyag az építőiparban. Ezért ha a hagyományos beton lapokra gondol, akkor meg fog lepődni, amikor megismeri a beton burkolásban való alkalmazásának számtalan lehetőségét.

A beton korszerű építőanyag. Ebben kevés kivételtől eltekintve egyetértenek az építészek. A hagyományos értelemben vett beton kerti burkolat azonban igencsak messze van az izgalmas burkolatok világától. Ne szépítsük a helyzetet. A szürke beton lapok unalmasak a kertbe. Praktikus burkolatot jelentenek az esővel feláztatott kertben a sárban cuppogás helyett, de nem hozzák lázba a burkolatot megpillantó tekinteket.

A betont burkolóanyagként alkalmazó térkő gyártók azonban mégis mozgalmas életet leheltek a betonból készült térkőbe. A végtelenül változatos szín és formaválasztékban kialakított beton térkő burkolatok ma már nem az unalom gondolatát keltik fel az emberekben. A beton térkő meghódította az embereket változatos szín és formavilágával, praktikus felhasználási előnyeivel a családi házak kertjeiben is.

beton járdalap

Beton járdalapok a Leiertől

A beton térkő burkolatok a klasszikus sárga-vöröstől a barnáig terjedő földszínek mellett a legváltozatosabb divatszínekben is elkészülhetnek a betonhoz adott színezőanyagokkal kiegészítve.

  • Márpedig ezeket a színes beton lapokat változatos formákban és vastagságban gyártva olyan betonból készült térkő választékot biztosítanak a gyártók, amelyekből családi házak tulajdonosainak a sokasága burkolja kerti útjainak, garázsbejáróinak, járdáinak, pihenőhelyeinek vagy éppen teraszainak felületét.

A betonhoz hozzáadva a megfelelő színezőanyagot olyan változatos színvilágot alakítanak ki a változatos formákkal és a beton térkövek változatos felületi megmunkálásával, ami az utóbbi 20 év igazi sikertörténetévé tette a beton térköveket a kerti burkolatok világában.

Természetesen ma is gyakran használják a természetes kő és terméskő burkolatokat szabályos és szabálytalan formáikkal is a kertben. Népszerűségében azonban a terméskő burkolatok nem vetekedhetnek a betonból készült térkő keresettségével.

Talán nem véletlenül a terméskő és térkő burkolatok népszerűségének is egyik legfontosabb eleme a járólapok visszafogottan elegáns megjelenése, amellyel elérik azt, hogy a burkolatok nem konkurrálnak a növényzettel, a zöld felülettel a kertben, hanem visszafogott megjelenésükkel jól kiegészítik azt.

Nemcsak a természetes kőből készült burkolatok lehetnek stílusosak és elegánsan visszafogottak, hanem a beton térkő burkolatok is. Mindez stílus és megfelelő választás kérdése. A beton térkövek választéka a lehetőséget ehhez teljes mértékben megadja.

Nem véletlen, hogy a beton reneszánszát éli a kerti burkolatok kínálatának színesítésében, és nem a terméskő burkolatok utánzataként, helyettesítőjeként, hanem önálló arculattal rendelkező, minőségi burkolóanyagként.

A betonhoz hozzáadott megfelelő színezőanyag hozzáadásával a beton teljes anyagában színezett lehet, és ekkor még a kopás veszélye sem fenyegeti a betonból gyártott térkő burkolatokat. Készülnek azonban térkövek a felület színezésével is. Ezeknek azonban megvan az a hátránya, hogy idővel az időjárás, a napsütés hatására a színük megfakul, és elveszítik a fényüket. Halványabbak lesznek a színek, és például az erőteljesen markáns pirosból halvány rózsaszín lesz az évek során. Ez nem igazán vonzó kilátás a felület színezésével készült burkolatoknál.

A változatos színvilág mellett a betonburkolatok változatos felületi megmunkálásával is egyedi megjelenésű lapokat lehet kialakítani.

A felület érdesítése, szemcsésítése nemcsak egyedivé varázsolja a térkövek felületét, hanem a csúszásmentességét, a felületen való biztonságos közlekedés lehetőségét is biztosítja. Az érdesítés, szemcsésítés mellett persze a sima, a dörzsölt, stokkolt, rovátkolt, bordázott vagy éppen homokszórt vagy mosott felületek is egyedi megjelenést adhatnak egy-egy keresett színű betonból készült térkő burkolatnak.