A klinkert elsősorban téglaként ismerjük. A klinkertégláról biztosan hallott már Ön is. A klinker téglából azonban nemcsak falat építhet, hanem térburkolatot is beltérben és a kertben is. Nézze meg miért annyira jó a klinker!

Talán azt gondolná, hogy a téglából nem tud olyan szilárd burkolatot építeni, hogy érdemes legyen lerakni a kertbe. Ebben azonban alaposan téved akkor, ha a klinkerről van szó. Ráadásul nemcsak a nagy terhelést bírja jól, hanem még a téli időjárásnak is könnyen képes ellenállni. Nem okoz gondot neki az eső és a hó sem.

Melyek a klinker előnyei?

vörös klinker térburkolat

Tökéletes szépségű és rendkívül tartós burkolatot építhet a klinkerből. Tetszik ez a vörös és világosvörös kombináció?

A klinker tégla agyagból készül, és az építőiparban használatos kerámiák közöl a legstrapabíróbb. Ez máris jól hangzik, ha a tartósságról van szó. Ebből következik szinte az összes egyéb előnyös tulajdonsága. Vegyük sorra ezeket.

  1. Rendkívül tartós és az időjárással és egyéb környezeti hatásokkal szembeni ellenállására sem lehet panasza senkinek. Biztos lehet benne, hogy Önnek sem lesz.
  2. Agyagból égetéssel készül, és sokkal alacsonyabb a vízfelvétele, mint a hagyományos téglának (fél és 3% közötti). Ennek köszönhető az a kiváló tulajdonsága, hogy nem salétromosodik. Ezért nem kell tartania a térkő burkolatokat jellemző mészkivirágzástól. Nem véletlen, hogy előszeretettel használják a jelentős nedvességnek kitett lábazatok és homlokzat burkolására is.
  3. Mivel alacsony a vízfelvétele, ezért fagyálló. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé azt, hogy kültéri burkolatként is kiválóan használható.
  4. Kerti burkolatoknál nem elhanyagolható az az előnye sem, hogy kopásállósága igen nagy.
  5. A színtartóságára sem lehet panasz, ezért nem fakul ki. Megőrzi eredeti színét.
  6. A teherbírására sem lehet panasz, mert nyomószilárdsága is rendkívül nagy.

Ennyi előnyös tulajdonság után már nem is érti az ember, hogy miért nem lát sokkal több klinkerburkolatot a kertekben. Ennek talán az lehet az oka, hogy a térkő is sok előnyös tulajdonsággal bír, és jóval ismertebb is kültéri burkolóként.

A klinker burkolat változatos színvilága

A klinker természetes anyag. Nem használnak színezőket a klinker tégla gyártásához, mégis nagy színgazdagságban gyártják. Hogyan érik ezt el?

  • A klinkertéglák színét a gyártáshoz használt agyag ásványi összetétele és az égetéshez beállított hőmérséklet határozza meg.
  • A tarka színű klinkertéglákat redukciós égetéssel és színesre égő homokkal gyártják.

Hova építheti be a klinkert?

  • Térburkolatként teraszok és udvarok burkolásának kedvelt anyaga. Emellett még ház körüli és kerti utak burkolataként is számtalan kertben bizonyított már.
  • Mivel a salétromosodástól nem kell tartani, ezért homlokzati falak és lábazatok burkolására is szívesen építik be.
  • Kerítések és lépcsők építéséhez is használják a klinkert.
  • A lakás belterében is sokan szeretik. Konyhafalak és konyhapultok valamint kandallók építésekor gyakran használják.

Ön is szereti a klinkert?