Kerti térelválasztóval különböző funkciójú és stílusú területeket is el tud választani a kertben. Mire használható még? Megnézi a cikkben?

A kerti térelválasztó elválaszt és összeköt a kertben különböző területeket. Nagyon kreatívan is gondolkodhat, amikor a teret szeretné elválasztani a kertben.

A kerti térelválasztók funkciói

kerti térelválasztó

Kerti térelválasztóval elválaszthatja kertje egyes területeit egymástól

Térelválasztókkal nemcsak funkciójában tudja megkülönböztetni kertje egyes területeit, hanem el is választhatja őket. Ennek az a legfőbb előnye, hogy a kerti térelválasztók segítségével ízlésrombolás nélkül különböző stílusokat alakíthat ki az egyes területeken. Ugyanis a kert tervezésénél az egyik legfontosabb szempont az egyes területek összhangjának a megteremtése, és a kert egységes stílusának és megjelenésének a biztosítása. Emellett azonban kertünkkel nem a stílusbeli egységességnek, hanem elsősorban az igényeinknek szeretnénk megfelelni, ezért teljesen természetes igény lehet az is, ha Ön különböző stílusokat szeretne kialakítani az egyes helyeken. A kertdesignerek azt mondják erre, hogy a különböző helyeket az igénye és fantáziája szerint is eltérő stílusúra alakíthatja ki.

Nem kell azonban ennyire extravagánsra venni a kertépítést egyéni igénye, hogy azt ne mondjam szeszélye kiszolgálására. Gondoljon csak bele abba, hogy a családban lévő különböző korosztályoknak mennyire eltérő lehet az igénye. Teljesen természetes az, hogy pl. a gyerekek felszabadult és vidám ugrálását biztosító kerti játszótér egészen más hangulatot árasszon, mint a felnőttek meghitt beszélgetéseinek intim helye.

Ezzel pedig elérkeztünk a kerti térelválasztók másik fontos előnyéhez az egyes területek intim elkülönítéséhez. A térelválasztók kiválóan alkalmasak arra, hogy jótékony takarást biztosítsanak a kíváncsiskodó vagy egyenesen leskelődő tekintetek elől. Ilyenkor talán nem is kertünk másik területén lévő családtagjaink és barátaink elől szeretnénk megvédeni a magánszféránkat, hanem inkább a kívülről belátók elől.

Miből készülhetnek a térelválasztók

Leginkább persze az a jó, ha természetes anyagokból készülnek és nem műanyagból, hisz a kertben azért mégis a természetben van, de a természetes anyagok közül is többfélét használhat a tér elválasztására.

Állandó térelválasztóként működhet pl. egy megépített tégla vagy terméskő fal vagy pedig egy kúszónövényekkel felfuttatott lugas is. Egy ilyen lugasnak persze megvan az a sajátossága, hogy a lombok lehullása után a térelválasztás már korántsem lesz olyan tökéletes, de amíg vígan zöldellnek a növények, addig a lugas tökéletes intimitást tud adni.

Készülhetnek a térelválasztók például fából vagy akár nádból is.

Egy falécekből összeállított fal vagy rács remekül alkalmas arra, hogy az előbb már említett futó növények birtokba vegyék. Hamar eljön az az idő, amikor a fa már ki sem fog látszani a virágba borult növényektől. A világtengereken való utazás helyett virágtengerben gyönyörködhet otthon a kertjében.

Egy ilyen hézagos faszerkezetnek talán az a fő előnye a téglafallal szemben, hogy nem tömör, ezért átengedi a napfényt, és nem lesz mögötte a kertben egy sötét zug.

Egy ilyen nyitott térelválasztó másik nagy előnye, hogy növeli a teret is, mert látszólag leválasztja a teret, de mivel át lehet látni rajta, ezért mégis azt sugallja, hogy mögötte még egy újabb tér van a kertben, amely akár sokkal tágasabb is lehet.

Ha viszont egész évben szeretné elválasztani kertje egy területét, akkor valamilyen tömör szerkezetű megoldásra van szüksége. Ezek a például nádból kialakított paravánszerű elválasztók az év minden egyes napján megvédik majd kertje adott részének intimitását a kíváncsi tekintetetek elől.

Ha az egyes területek igényesebb elválasztását szeretné, akkor pl. kovácsoltvasból is készülhet a térelválasztó.

Melyik megoldásra van szüksége kertje egyes területeinek a leválasztásához?