Ha a csendes nyári estéken szeretne kiülni a kertbe kicsit gondolkodni, vagy csak kiszellőztetni a fejét, akkor egy csendes pihenőhelyet érdemes kialakítani. Lehet ez a csendes hely a ház meghosszabbításaként működő erkély is, de meghúzódhat a kert mélyében is ez a pihenő. Sőt akár a fák árnyékában is megbújhat egy kerti pad, ahova egyedül vagy kettesben ki tud ülni a nyári estéken.

Az elvonult elmélkedéshez, nyugodt gondolkodáshoz vagy meghitt beszélgetésekhez is csendes, nyugodt helyre van szükség. A csendes elvonultság zavartalan hangulatát, a privát szféra intimitását nemcsak kő és téglafalakkal, hanem bármilyen fallal vagy árnyékolóval biztosítani tudja.

kerti térelválasztó növényfal

Térelválasztó növényfal a kertben

A terek különböző funkcióinak elválasztását különböző kerítések és térelválasztók is tökéletesen el tudják látni. Sőt még a futónövényeket is csodásan használhatja a terek elválasztására. A különféle falak, kerítések és térelválasztó alkalmatosságok hűs árnyékát a rajtuk felfuttatott zöld növények még tovább fokozzák, és intimebbé teszik.

A falak és térelválasztók nemcsak a privát szféra zavartalanságát, az elvonultság elmélyültségét adják, hanem még a terek árnyékolásában is fontos szerepük van. Ez a júliusi, augusztusi kánikulában különösen fontos lehet.

A kertben miből készülhet a tereket elválasztó növényfal tartószerkezete?

A csupasz kőfal és téglafal lehangoló látványát is fel tudja dobni a falra felfuttatott kúszónövények burjánzása. A dúsan befuttatott fal nemcsak a szemének szép látvány, hanem még oxigén termelésével friss levegőt is biztosít a kertben, és nagy melegben szállongó port is megköti a növényzet.

A kőfal Önnek ad árnyékot, a falra felfuttatott növényfal pedig még nagyobb árnyékot vet, és a falat is védi a túlzott felmelegedéstől, és a túlzott nedvesedéstől. Egy kisebb nyári zápornál a falat lehet, hogy el sem fogja érni az eső, mert az esőcseppeket felfogják a levelek.

Kúszónövényeket nemcsak önállóan álló kő vagy téglafalon futtathatja, hanem a háza falának is kellemes árnyékot ad, és a teraszon is kellemes árnyékot biztosít. Persze a növény gondozást is igényel, de olyan sok gond és probléma azért nincs ezekkel az évelő kúszónövényekkel.

A kőfalakon túl a kerti pihenőhelyként fából készített pergolák oldalának beborítására, és árnyékolására is tökéletesen alkalmasak a kúszónövények. A növényzettel dúsan felfuttatott oldalfal nemcsak kellemes árnyékot ad, hanem még az UV-sugárzástól is véd, és a széllel szemben is védelmet biztosít. Ezeknek a kerti pavilonoknak az alja nemcsak fából készülhet, hanem kaphat a pergola térkő burkolatot is.

A bambuszból, fából készített falak vagy rácsozatok árnyékolását is tökéletesen el tudják látni a falra felfuttatott növények.

A futónövényekkel felfuttatott falak nemcsak pihenőhelyét, hanem közlekedési útjait is határolhatják. A térkövekkel borított út mentén is kellemes árnyékot ad egy magasra felfuttatott növényfal.

A kerti utat nemcsak a falra felfuttatott kúszónövények szegélyezhetik, hanem egy mintára vágott sövény vagy tujasor. Ez persze időnkénti metszést és formázást kíván, de az biztos, hogy a kertben kialakított út mentén kellemes árnyékot ad.

Milyen gondozást igényelnek a kerti térelválasztó növényfalak?

A házfalra, téglafalra, kőfalra, fából vagy bambuszból készült tartófalakra felfuttatott kúszónövények különösebb gondozást nem igényelnek. Természetesen a nyári kánikulában hetekig tartó szárazság idején érdemes meglocsolni a növények gyökereit és a leveleket sem árt frissítő permettel felfrissíteni.

A falra felfuttatott növényeket variálhatja is, és ekkor virágzásuk idején változatos színekben pompázhat a fal.