Az előkert az, ami könnyen látszik az utcáról. A házfaltól az utcafrontig, a kerítésig terjedő terület a kertben. Persze csak akkor, ha van kerítés a telekhatáron. Mert, ha nincs, akkor még inkább szem előtt van a ház előtti előkert.

Az előkert kinézete azért is különösen fontos, mert ezt látják meg először az utcáról a kertbe benézők. Talán nem mindegy, hogy milyen benyomás alakul ki a járdán sétálónak a kert és a ház tulajdonosáról. Nem mindegy, hogy mit gondol arról az utcán sétáló, hogy a kert tulajdonosa gondozza-e a kertjét, szereti-e a növényeket, rendezett környezetet tart-e maga körül.

Az előkertek kinézete az utcán lehet egységes, vagy lehet mindegyik előkert más, eltérő. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Az egész utcán egységesen kinéző előkertek a rendezettséget, a gondozottságot sugallják. Természetesen csak akkor, ha ténylegesen gondozzák is az egységesen kinéző előkerteket. Ez leginkább akkor fordul elő, ha a helyi önkormányzat rendeletben szabályozza az utcafrontra néző előkertek megjelenését. Ilyen esetben az egységes megjelenésű, rendezett előkertek a rendszeretetről árulkodnak. A rendben tartott előkertek a házak és a ház mögötti porták rendben tartását is sugallják, és ennek bizony erőteljesen pozitív üzenete lehet. A telkek és házak értéke is jelentősen nőhet ezzel a rendezett, gondozott megjelenéssel.

járda járdalapokból

Járda járdalapokból lerakva

Ezeknél az egységesen kinéző előkerteknél az aszfaltozott út mellett a járdalapokból lerakott járda biztosítja a gyalogos közlekedést az utcán. Az utcai járdáról szintén térkővel lerakott járda vezet az előkerteken át a házak bejáratáig.

A házakhoz vezető járdák között lehet rendszeresen vágott füvesített pázsit vagy takarosan gondozott virágágyások is. Ezek a virágágyások lehetnek akár kisebb-nagyobb magasságban megemelt ágyások is. Az egységes megjelenést persze megtöri az, ha az egyik ház előtt jól kiemelt magaságyásban pompáznak a virágok, a másik ház előtt pedig a térkövezett járdával egy szintben nyílnak a virágok az ágyásokban, míg a harmadik ház előtt pedig füves pázsit van. Ez a változatos megjelenés viszont nemcsak az összhang megtöréséről, hanem a házak előbb külön-külön gondozott előkertekről is szól.

Az már például az önkormányzat rendeletétől, illetve az építési hatóság szabályozási kedvéről is szól, hogy mennyire szeretnének teljesen egységes megjelenést a házak előtti előkerteknek, vagy ezzel szemben engedik az egyedi kialakítást is. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, és mindkettő sugározhat ápolt, gondozott megjelenést. Illetve természetesen a teljesen egységes, és a minden ház előtti egyedi megjelenésű előkertek között is lehetnek átmenetek az önkormányzati szabályozásban, és a háztulajdonosok előkertjeinek gondozásában.

Hazánkban az utcai járda mellett szinte mindenütt kerítés zárja el a kertet az utcától. Ezeknek a kerítéseknek persze igencsak változatos lehet a magassága. Lehet a kerítés csak a telekhatárokat jelző választóvonal, amin keresztül mindent lehet látni az előkertben. Vagy lehet 2 méter magas kerítés is, amin nem is lehet átlátni a kerítés kialakítása miatt.

A kerítések kilátást elzáró kialakítása miatt ezért aztán a kerítések mögött az előkertek kialakításának egységesítése nemigen fordul elő. Az önkormányzatok nem szabályozzák az előkertek kialakításának pontos megjelenését. Sokkal inkább az ápolt, rendezett kialakításon, mint az egységes megjelenésen van a hangsúly az üdülőterületeken és a kertvárosi részeken is.

Sokszor előfordul az is, hogy a ház előtti előkert le van térkövezve, és a virágok nem virágágyásba, hanem „csak” virágládába kerülnek.

Gyakran előfordul az is, hogy a térkő burkolatot az előkertbe ültetett fák vagy bokrok tarkítják. Ilyenkor ezek a fák és bokrok jelentik a zöldfelületet az előkertben.

Milyen előkertet szeretne kialakítani családi háza előtt?