A kert átalakítására akkor van szüksége, ha kertje nem olyan, amilyet szeretne. Ilyenkor át kell alakítania a kertet. Hogyan kezdjen hozzá?

Először is gondolja végig, hogy mit szeretne csinálni a kertben. Ezt követően pedig azokat vegye számba, amire ehhez szüksége lesz majd. Ezt követően pedig tervezze meg pontosan, hogy az átalakításhoz milyen feladatokat kell elvégeznie.

Legjobb talán úgy megtervezni a kert átalakítását, hogy egy kézirajzon berajzolja a kertnek azokat az elemeit, amelyeket meg szeretne tartani a jelenlegi helyükön. Ha ezekkel minddel megvan, akkor a többi helyre pedig rajzolja be azokat, amiket a kert átalakítása során ki szeretne majd alakítani. Ha elkészült tervezett kertje tervrajzával, akkor hozzá is kezdhet a kert átalakításához.

Első lépés – Rakjon rendet a kertben!

Rendrakás a kertben

Rendrakás a kertben

A tervezés után első lépésként érdemes rendet rakni a kertben. Szedje össze a szemetet a kertből.

  • Az elkorhadt fadarabokat, hulladékokat.
  • Szedje össze azokat az építési törmelékeket, amelyek az építkezésből ott vannak a kertben.
  •  kimaradt téglákat, tetőcserepet és az egyéb használható építőanyagokat gyűjtse össze külön. Ezek jók lehetnek majd a tetőcserepek esetleges pótlásakor, vagy pedig a kertben is használhatja majd, például különböző területeket elválasztó szegélyként.

Második lépés – Ássa fel a kertet, végezze el a földmunkákat!

Ezt követően a megtisztított kertet érdemes felásni minden olyan helyen, ahova a veteményeket, fákat, bokrokat, virágokat ülteti majd. Az ásás közben takarítsa el majd a talajban lévő téglatörmeléket, fadarabokat, gyökereket.

Érdemes elvégezni a kertben minden szükséges földmunkát. Melyek lehetnek ezek?

  • A virágágyáshoz lehet, hogy emelt ágyást gondolt el.
  • A teraszt is érdemes a ház alapszint magasságának megfelelő magasságban elkészíteni.
  • Ha támfalra van szükség a nagy szintkülönbségű kertben, akkor ezt is érdemes elvégezni.
  • Egy lépcső készítéséhez is földmunkára lehet szükség.
  • Ugyanígy egy medence, kerti tó kiásásakor is ki kell ásni a medencegödröt.

Nézze meg, hogy milyen állapotban van a kerítés az utcafronton és a telekhatárokon.

  • Ha még nincs, akkor meg kell építeni a falat, a kerítést vagy az elválasztó sövényt.
  • Ha pedig rossz állapotban van, akkor ki kell javítani.

Harmadik lépés – Javítsa ki a kert megmaradó elemeit, vagy pedig készítse el!

A javítási munkákat végezze el a kert megmaradó elemein.

Ekkor következhet majd a támfal megépítése, ha nagy szintkülönbségű a kert.

Ha ki van ásva a medencegödör vagy a kerti tónak a medre, akkor készülhet a medence vagy a kerti tó.

A különféle térelválasztó falakat, farácsot a kúszónövényeknek a futtatására.

Az is nagyon fontos, hogy a földben futó közművezetéket, például a gázcsövet vagy pedig az elektromos vezetékeket a kerti világításhoz azelőtt le kell fektetnie, mielőtt leburkolja a kerti utakat és elülteni a növényeket.

Negyedik lépés – Kerti burkolat elkészítése

Készüljön el az úszómedence körüli burkolat. Ha térkővel, járdalapokkal burkolt út, akkor a nyomvonal kijelölése után készítse el a burkolat alapját, és burkolja le az utat a kiválasztott térkővel vagy kerti lappal.

Ötödik lépés – Ültesse el a növényket a kertben!

Most következhet a facsemeték, bokrok, sövények, veteményeskerti növények, virágoknak az elültetése. Ezeknek az elültetése előtt azonban az ültetéshez elő is kell készíteni a talajt. Mit jelent ez?

Leginkább azt, hogy az ültetés előtt el kell távolítani a gyomokat. Érdemes a növények növekedéséhez istállótrágyát, tőzeget, komposztot beforgatni a talajba, mielőtt nekikezd az ültetéshez.

Az ültetés már valószínűleg könnyen fog menni, hisz előtte már végiggondolta, hogy milyen növények lesznek a kertben, és azt is, hogy mit hova fog ültetni.

Hatodik lépés – A gyep, a pázsit elültetése

A gyep területét is fel kell ásni az ültetés előtt. Az ásáskor ki kell szedni a gyomokat, a köveket, törmelékeket ki kell szedni a földből. Érdemes műtrágyázni a felásott földet, majd pedig taposással vagy hengerezéssel tömöríteni is, mielőtt a fűmagot elszórja vagy lerakja a gyeptéglákat.

A lerakott gyeptéglákra már ne lépjen rá, mert a felásott talajon könnyen beszakad majd a sarka alatt a gyeptégla.

Hetedik lépés – Utolsó simítások. Minden, ami kimaradt

Ha a füvesítéssel elkészült a megújult kertje, akkor végső simításként kerüljön minden a helyére.

Ha a szökőkúthoz még fel kell szerelni a kutat, akkor szerelje fel. Ha a teraszra, a kerti pihenőhelyre ki kell rakni a virágtartó edenyeket és a kerti bútorokat, akkor ezek is kerüljenek ki a helyükre.

Töltse fel a medencét, a kerti tavat. A kerti tóba ültesse be a vizinövényeket a feltöltés után egy héttel. Ezt követően pedig két hét múlva már a halakat is betelepítheti a tóba.