A természetesség a művi mesterkélttel szemben az építészetben is egyre nagyobb teret hódít. Nemcsak az épületek építésekor, hanem a kertben, a kerti burkolatok kialakításakor is. Ennek pedig egyenes következménye a bontott tégla reneszánszának megjelenése.

A téglaipar remekei a mai korszerű üregszerkezetű téglákkal szemben 100 évvel ezelőtt még a hagyományos kézműves megmunkálással készült kis és nagyméretű, hagyományos téglák voltak.

Ezek a 100 évvel ezelőtt készült téglák igényes egyedi megmunkálásuknak, és gondos égetésüknek köszönhetően jóval tartósabbnak bizonyulnak a ma égetett tégláknál. A hozzájuk köthető nosztalgián túl nem véletlenül használják olyan nagy kedvvel rusztikus megjelenésű falazatok, kerítések, járdaburkolatok kialakításakor, vagy pedig belső és külső homlokzati falburkolatként is.

Ezen téglák között is igazi különlegességnek számítanak a pecsétes vagy címeres téglák, amelyek bármilyen téglaburkolat megjelenését képesek feldobni, izgalmassá tenni egyedi megjelenésükkel.

Építészeti felhasználásukat a természetesség rusztikus báján túl gazdasági és ésszerűségi okok is alátámasztják. A 100 évvel ezelőtt épült téglaépületek bontásakor keletkezett anyagok az újrafelhasználás nélkül hulladékként csak a környezetet terhelnék. Újrafelhasználva, hasznosítva viszont nemcsak természetes megjelenésükkel kápráztatnak el bennünket, hanem a környezetterhelés csökkentésének egyik ésszerű példájaként az építőanyagkénti újrafelhasználással követendő példát mutatnak.

Talán jól lenne, ha a mai korszerű építőanyagot gyártók elgondolkodnának azon, hogy nem tudnának-e ők is olyan jó minőségű, tartós építőanyagokat előállítani, mint a jó öreg, hagyományos, 100-150 évvel ezelőtt egyedileg gyártott tégla. Válaszként egyenlőre nagyon látszik az, hogy nem.

De talán ne legyünk türelmetlenek. Talán néhány évtized elég lehet az építőanyag gyártóknak is a paradigmaváltásra. Legalábbis reménykedni lehet ebben. Aztán majd meglátjuk az építőanyaggyártók szemléletének az alakulását.

Egyenlőre azonban nézzük a követendő példát, a bontott tégla legfontosabb jellemzőit.

A bontott tégla felhasználásának praktikusságát nemcsak a környezetvédelmi megfontolások támasztják alá, hanem beépítésük gazdaságossága is. 60-80 forintért már meg lehet venni a bontott tégla darabját. Megtisztítva is hozzá lehet jutni 100 forint körüli darabáron. Persze a jóval egyedibb címeres téglák ennél jóval többe kerülnek. Ezekből azonban nem is kell olyan sok egy-egy bontott tégla falazat vagy burkolat építéséhez.

Küszöbszámként talán azt tudjuk meghatározni, hogy négyzetméterenként egy ilyen pecsétes tégla már képes egyedi megjelenésűvé varázsolni a bontott téglából készült falazatokat, burkolatokat. Ezeknek a régi címeres tégláknak az ára a több ezer forintot is elérheti. Attól függően, hogy milyen korból származnak és hány darab található belőlük összesen.

A természetes megjelenésű, meghitt hangulatot sugárzó bontott téglából vágott szeletelt téglák külső és belső falburkolatként keresett burkolóanyagok. A burkolás mellett díszítésre is használhatók ajtók és ablakok körül vagy éppen a kandalló díszítésére. Az egy téglából vágható két külső és 6 belső szelet természetes megjelenésű beltéri valamint homlokzati és lábazati burkolatok kialakítását teszi lehetővé.

A bontott téglának persze megvan az a kényelmetlensége, hogy a régi épületek bontásából kikerülő téglákat gondos munkával meg kell tisztítani. Az óvatos kőműveskalapacsácsos vakolatleverés mellett a drótkefés takarítás és a sósavas habarcstisztítás képes igazán természetes szépségű bontott tégla felületeket biztosítani. Ezeknek a téglafelületeknek a szépségét még tovább lehet fokozni az elkészült téglafelület impregnálásával. Az impregnálószer nemcsak a természetes szépségét növeli, hanem a vízzáróságát is biztosítja a téglafalnak.

A bontott téglákból vannak kisméretű és nagyméretű téglák is. Mindkettőben megtalálhatók a különleges címeres vagy pecsétes téglák, amelyek mintázatuktól, keletkezési koruktól és ritkaságuktól függően még a bontott téglákon belül is különleges értékes képviselnek.

A bontott tégla színe a világos sárga árnyalattól egészen a grafitszürkés megjelenésig terjedhet a tégla gyártásához felhasznált agyag összetétele és az égetés hőmérsékletétől függően.

A vásárláskor bizony nem szabad nagyon pontosan kiszámolni a megvásárolt mennyiséget több okból sem.

  • Bababás téglakő kerítés oszlop

    Kerítésoszlop és kerítés a kisméretű téglához megszólalásig hasonlító Barabás téglakőből


    Egyrészt a tégla bontott jellegéből adódóan viszonylag sok selejtes, törött téglával kell számolni.
  • Másrészt pedig például tégla burkolatként való felhasználáskor számíthat arra is, hogy minden évben lesznek olyan téglák, amelyek nem fogják bírni a téli időszak megpróbáltatásait, és eltörnek, szétfagynak. Ilyenkor jó az, ha tavasszal ki tudja cserélni a törött téglákat. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha vannak téglák tartalékban.
  • Ez bizony azt jelenti, hogy érdemes a szükséges mennyiségnél 20-40%-kal is több bontott téglát vásárolni. Ha falazással építi be a téglákat, például kerítés építéséhez, akkor lehet a 20%-os ráhagyással is vásárolni. Burkolatkénti felhasználásnál azonban a 20%-os többletmennyiség valószínűleg kevés lesz, ha igazán szép, válogatott bontott tégla burkolatot szeretne kialakítani.

A bontott téglák lerakásakor örök kérdés, hogy milyen széles legyen a fuga. Ez alapvetően a bontott téglák méretpontosságától függ. Mivel azonban rusztikus jellegükből adódóan néhány milliméteres eltérések bőven lehetnek az egyes téglák között ezért a téglák burkolatkénti lerakásakor vagy a falázáskor minimálisan az 1 centiméteres, vagy akár még az ennél is néhány milliméterrel nagyobb fugát javasoljuk az eltérő méretpontosságú téglák akadály nélküli lerakásához.

  • A fugák kialakítása már a falazáskor esedékes, hisz ekkor még könnyen lehet pótolni a téglák közötti hiányzó részeket, a felesleget pedig könnyen el lehet távolítani. Ezt később a habarcs megkötésekor már sokkal nehezebb lesz megoldani.
  • Ugyanez van a tégla felületére került habarcs letakarításával is. A falazáskor még könnyen el tudja távolítani a téglákra került habarcsot. Később már jóval nagyobb munka lesz a natúr téglafelület megtisztítása.
  • Burkolatkénti lerakáskor is érdemes a fugaközöket gondosan kialakítani. Cementes habarcsos fugazásnál a burkolat vízzáróságát is biztosítani tudja. Az elkészült bontott tégla burkolat vízzáróságát még tovább tudja növelni a kifugázott burkolat impregnálásával. Az impregnálást érdemes ősszel, még a téli fagyok előtt elvégezni, mert az impregnálással már eleve megakadályozza a nedvességnek a téglába kerülését. Ez pedig a fagyáskárok mérséklésében is nagy segítséget jelent.

Élére rakott téglaburkolatnál értelemszerűen még több bontott téglára lesz szüksége. Ezzel szemben viszont tartósabb, nagyobb terhelést is elbíró burkolatot építhet.

Ha nem ragaszkodik annyira az agyagból égetett téglák anyagához, hanem csak a természetes megjelenésükhöz, akkor választhat a hagyományos kisméretű téglák megjelenéséhez tökéletesen hasonlító téglaköveket is. Ezek a piros, sárgás-piros, barnás vagy antracit-barnás téglakövek betonból készülnek, ezért a fagyállóságuk tökéletesen biztosított. Szemben a bontott téglák tartósságával.