A pergola kertekben, oszlopokra felállított árnyékolószerkezet. Egy olyan nyitott kerti lugas, amely oszlopokból és az oszlopok közötti merevítőrudakból összeállított alagútszerű vázat alkot. Erre az alagútszerű vázra futónövényeket futtatnak fel, és a szerkezet ezeknek a futónövényeknek adja a tartóvázát. A futónövények pedig a tartóvázra felfuttatva ellátják az árnyékolás feladatát.

Ez az alagútszerű kerti lugas tetszőleges hosszúságú is lehet, és alatta sétálva vagy aláülve kellemes, hűs árnyékot ad. Ez az árnyékot adó lugas állhat a kertben szabadon vagy pedig a házfal mellett is

Ezeknek a pergoláknak a vázát leggyakrabban fából készítik. Persze a vázszerkezet készülhet fémből is. A fából készült tartóoszlopokra helyezik fel a keresztgerendákat, és ezekre pedig a tetőszerkezetet.

Erre a nyitott lugasra nemcsak futónövényeket, hanem például szőlőt is fel lehet futtatni a kertekben, és hosszú hónapokon át hűvös árnyékot ad. Mindaddig, amíg le nem hullanak a szőlőlevelek. Ebből következik tehát, hogy a kertekben két összeboruló szőlőlugas is alkothat egy hűs árnyékot adó, nyitott kerti lugast.

A hűs árnyékot adó lugasban nemcsak sétálni lehet, hanem egy padot elhelyezve kényelmesen lehet beszélgetni is.

Hogyan épül a pergola fából?

Az építéshez felhasznált faanyag lehet kifűrészelt, sima gerenda vagy pedig durva felületű rönkfa is. Ha fűrészeletlen, gyalulatlan a tartóoszlop, akkor érdemes legyalulni, lecsiszolni, hogy ne legyen szálkás.

A tetőszerkezethez felhasznált lécek legyenek megfelelő erősségüek, legalább 7-8 cm vastagok. Érdemes olyat választani, amelyekben nincsenek kilazult ággömbök, nincsenek rajta hasadások, és nincsenek elgörbülve.

A pergola építéshez felhasznált faanyagot fakonzerváló szerrel le kell kezelni, hogy hosszabb ideig ellenálljon az esőnek, hónak és az őszi párás levegő magas páratartalmának. Ha nem előre lekezelt faanyagból építi a pergolát, akkor a helyére rakás előtt minden egyes darabot le kell kezelnie impregnáló, fakonzerváló szerrel. Pergolája sokkal tartósabb lesz.

Vascövekek a földbe a fa korhadása ellen

A földbe ásott faanyag a föld nedvességétől viszonylag gyorsan elkorhadna, ezért ha nem is betonalapba öntött vascövekkel dolgozik, akkor is erős fémcöveket kell a földbe verni a fagerendák helyén.

Ezekhez a földbe vert vascövekekhez kell majd erősíteni a tartóoszlopként szolgáló fagerendákat. A legjobb, ha befogópersellyel ellátott vascövekeket használ. A fagerenda tartóoszlopokat becsúsztatja a befogóperselybe, és jól meghúzza a szorítócsavart, ami stabilan rögzíti a tartóoszlopot. A vascövekek földbe verésekor arra kell figyelnie, hogy függőlegesen álljanak, mert a fa tartóoszlopoknak függőlegesen, egyenes sorban kell állniuk a lugas két oldalán.

leier classic line burkolat

Leier Classic Line burkolat kerti pihenő, pergola, kerti út burkolására. Tetszik a mosott kavicsos burkolat?

Ha járólapokkal, járdalapokkal burkolt lesz a pergola alapja, akkor a burkolatot a tartóoszlopok lerakása után érdemes lerakni majd, mert a tartóoszlopokat nem lehet a burkolólapokhoz rögzíteni. Ha pedig már kész a burkolat, akkor az oszlopok helyén ki kell venni az ott lévő járólapot, és a burkolat alapjába kell a vascölöpöt beverni. És a vascölöphöz fogatott tartóoszlop elhelyezése után a járólapot megvágva kell körbeépíteni az oszlopok környezetét.

  • Az a lényeg, hogy a járdalaphoz semmiképp se legyen fogatva a tartóoszlop.

Az oszlopgerendákat persze állíthatja közvetlenül a földbe is. Ilyenkor azonban egy gödörfúróval ki kell vágni az oszlopok helyét a megfelelő mélységben, és a gödör aljára kőzúlékot kell rakni, majd a gödörbe függőlegesen beleállított faoszlopot betonnal kell körbeönteni. Nagyon fontos, hogy a faoszlop és a beton között ne legyen rés, mert ezekbe a résekbe beszivárogna a víz, és hamar elkorhasztaná a fát. Ezért is biztonságosabb és várhatóan hosszabb élettartamú a vascövekekkel földbe rögzített tartóoszlopok sora.

Keresztgerendák és tetőelemek felrakása

A keresztgerendákat érdemes szegek és facsavarokkal rögzíteni. Ha nincs megfelelő hosszúságú facsavar a gerendák stabil rögzítéséhez, akkor menetes vasrúdból vághatja ki a gerendák rögzítéséhez szükséges hosszúságot, és a két végén anyacsavarral fogathatja össze a tartóoszlopokat és keresztgerendákat. A csavar alá még érdemes alátétet is tenni a stabilabb rögzítés érdekében. A csavart érdemes bezsírozni, mert így nem fog annyira rozsdásodni.

A keresztgerendákra fogassa fel a tetőelemeket.

  • A tetőszerkezet lehet a keresztgerendákra keresztben, vízszintesen felrakott gerendák sorozata is.
  • Vagy pedig szarufaszerűen összefogatott erős, 7-8 cm vastag szarufák vagy lécek. Mindenképp olyan stabil legyen a tetőszerkezet, amely stabilan meg tudja majd tartani a felfuttatott kúszónövényeket vagy a felfuttatott szőlőlugast. Mindkét oldalon legalább 1-1 keresztléccel érdemes megerősíteni a felrakott tetőszerkezet stabilitását.

A 7-8-10 cm széles szarufákat szintén csavarokkal érdemes rögzíteni a keresztgerendákhoz. Ha viszont kisebb méretű falécekből fog állni a pergola tetőszerkezete, akkor ezeket szeggel is rögzíteni tudja a helyükre.

Milyen legyen a pergola stabilitása?

Leginkább két dologra kell figyelnie:

  • A pergola alapja és tartóoszlopai stabilan álljanak, és a tetőszerkezet pedig legyen olyan stabil, hogy kényelmesen elbírja a felfuttatott kúszónövények vagy szőlőlugas súlyát.
  • Másrészt pedig figyeljen arra is, hogy erős szélben is stabil tartást adjon a tetőszerkezet a pergolának.

Nyilván nem kell extrém erősre tervezni a pergola tartószerkezetét. Az adott helyen uralkodó időjárási viszonyokat, szélviszonyokat viszont be kell kalkulálni a pergola megtervezésekor és építésekor.