Intelligensnek mondott – bár sokszor bizonyítja, hogy nem az – társadalmunkban az okos emberek egyre nagyobb hóbortja, vagy talán még több is a hóbortnál az, hogy nem féltékenyek az okosságukra, és egyre több dolgot tesznek okossá. Korunk emblematikus okos készüléke a telefon mellett van ma már okos tévé, okos hűtő, de még okos autó is. Egyre nagyobb teret nyer az építőiparban is az okos termékek kora.

Az energiaárak elszabadulása és várható még további drágulása nem véletlenül hozta magával az épületek hőszigetelésének a megjelenését. A hőszigetelő anyagok egyre jobb minőségűvé és egyre jobb hőszigetelő hatásúvá alakítása után csak idő kérdése volt, hogy megjelenjenek a sokat tudó, vagy sok hőt megtakarító okos falazóanyagok, az okostéglák is. A Porotherm és a Leier téglák között is vannak már okos téglák, amelyeknek a hőszigetelő képessége kimagasló. Ha ezekkel építkezik, akkor ugyan a tégla nem fog magától a helyére menni a falban, de abban biztos, lehet, hogy ilyen téglákkal a falban jelentősen le tudja majd faragni a fűtési költségeit.

Mit jelent azonban a területek burkolásában az okosság? Mi az az okos térkő, és mit érdemes tudni róla?

Az okos térkő persze nem önmagától olyan okos, hanem a vezérlésétől. Attól, ahogy egy intelligens házban nemcsak az elektromos árammal működő készülékek, hanem a térkő is okos funkcióban működik.

Ma már okos telefonján az interneten keresztül tudja szabályozni intelligens otthona okos funkciók sokaságából álló működését. Mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban?

Például azt, hogy egészen máshogy működik a háza akkor, amikor otthon van, és máshogy, amikor távol van, például dolgozik a munkahelyén. Vagy ha nincs is munkahelye, hisz otthonról dolgozik, akkor olyan alkalmakkor, amikor az ügyfeleit látogatja meg, amikor szükséges. Tehát a lényeg, hogy másképp működik akkor otthona, amikor otthon tartózkodik, és máshogy akkor, amikor nem.

Abban ma már semmi újdonság nincs, hogy mindent lehet előzetesen beállítottan vezérelni, vagy akár a beállítástól függetlenül is távvezérelni, ami elektromos árammal működik. Ez az okosítás, működtetés olyan szintre fejlődött, hogy azok a dolgok is okosként kezdenek működni, amelyek nem is elektromos árammal működnek. Csak éppen kapcsolatban vannak egy olyan eszközzel, ami elektromos árammal üzemel.

Akár a teljes elektromos hálózat olyan lehet a házában, amelyben a konnektorok csak akkor adnak áramot, amikor erre be vannak programozva, vagy pedig erre utasítást kapnak, akár távolról is, az interneten keresztül.

Ha például nincs otthon, akkor felesleges olyan magas hőfokon menni a fűtésnek a lakásában. Ez teljesen egyértelmű. Ha tudja, hogy pontosan mikorra fog hazaérni, akkor beprogramozhatja úgy a termosztátot, hogy akkorra legyen meleg a lakásban, amikor hazaér. De mi van akkor, ha éppen egy projekten dolgozik, és fogalma sincs arról, hogy mikor fog hazaérni. Erre van az a lehetőség, amikor távolról is vezérelheti az internet segítségével otthona okos készülékeit. Hogyan is nézhet ez ki a valóságban?

Ha Ön már tudja, hogy mikor végez a munkájával, és mikorra fog hazaérni, akkor a hazaérkezése előtt egy órával utasítást adhat az otthonának, hogy most már nemsokára otthon lesz, és fel lehet fűteni a távollétében 15-16 fokos helyiségek közül a konyhát és a nappalit. Vagyis csak azokat a helyiségeket, amelyekben huzamosabb ideig tartózkodik. Az előszobát teljesen felesleges felfűteni, hisz ezen csak keresztül fog menni, és a hálószobáját sem kell még felfűteni, hisz hazaérkezése után még órák fognak eltelni, mire lefekszik. És egyébként is a hálószobában nem kell olyan nagy meleg, hisz az nem is egészséges az alvásnak.

A fűtésen kívül azonban sok minden másnak is utasítást adhat interneten keresztül. Például, ha napközben esett a hó, akkor a kocsibejáró havas lesz, és könnyen csúszóssá válhat. Ha azonban fűtőszálakkal van ellátva a kocsibejáró burkolata, akkor utasítást ad arra is, hogy mire hazaér, addigra a burkolat fűtése olvassza el a havat, és tegye csúszásmentessé a kocsibejáróját.

Semmelrock Solar világító térkő

A Semmelrock Solar világító térkövei megvilágítják az utat garázsbejárója vagy kerti útja burkolatán

Sőt, ha sötétben ér már haza, amire azért valljuk be, télen nagy az esély, akkor a távirányítója nemcsak a kertkaput fogja kinyitni, hanem a kocsibejáróba beépített világító térköveket is bekapcsolja. Persze világító térköve még akkor is lehet, ha nem ennyire intelligens, és nem ennyire interneten keresztül vezérelt térkő burkolatának a világítása. Ehhez „csak” szolár térkövekre van szüksége, amelyek a solár celláikban eltárolják a napfény erejét, és szürkület után áramfogyasztás nélküli világítást biztosítanak térkő burkolatában.

Az okos térkövek tehát nem saját maguk okossága, hanem a burkolatba beépített fűtőszálak vagy szolár cellák működése révén válnak okossá. Persze ki tudhatja, hogy mit fog hozni majd a jövő. A jövő ugyanis az okosságaival együtt is kifürkészhetetlen.