Ma már okos termékek sokasága vesz körül bennünket. Nem is kell értük messzire menni, mert okos telefonja biztos ott van a keze ügyében.

Az építőiparban is megjelennek ezek az okos termékek. Gondoljon csak arra, hogy az energiahordozók árának rendületlen emelkedése miatt milyen nagy üzlet lett a hőszigetelés. Az épületek téli fűtése és nyári klimatizálása rengeteg energiába kerül. Télen a gázszámla, a nyári kánikulai hónapokban pedig a villanyszámla végösszege ugrik meg hirtelelen egy szigeteletlen házban. Az új épületek ma már hőszigeteltek, de a régi építésű családi házak energiahatékonyságának a javítása és utólagos hőszigetelése is hatalmas üzlet.

Utólagos hőszigetelésnél valamilyen szigetelőanyaggal burkolják a homlokzati falat és a tetőt, illetve a padlást. Új építésű épületeknél azonban már a falazóanyag rendelkezik olyan hőszigetelt üregszerkezettel illetve saját belső szigeteléssel, ami már önmagában is biztosítja a belőle épült épületek megfelelő hőszigetelését.

2018. január 1-től az újonnan épített épületeknél a külső határoló falaknak 0,24 W/m2K hővezetési tényező értékkel vagy még ennél is jobb értékkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kaphassanak. És itt jönnek képbe az okos falazóanyagok. Biztos hallott már az okos tégláról, amely olyan kimagasló hőszigeteléssel rendelkezik, hogy önmagában is megfelel a követelményeknek.

Ilyen okos téglája mindkét nagy téglagyártónak van:

  • A Wienerberger legokosabb téglája a Porotherm 44 Thermo Profi tégla, amelyből a 44 cm széles 0,1 W/m2K hővezetési tényezőjével a legjobb hőszigetelést képes biztosítani a forgalmazott okos téglák között. Alig marad el ettől a 38 cm széles Thermo tégla a maga 0,16-os értékével. A Porotherm 44 Klíma Profi tégla a maga 0,22 W/m2K-s értékével is megfelel még a jelenleg érvényben lévő hőszigitelési szabványoknak. Csakúgy, mint a Wienerberger 38 cm széles Klíma Profi téglája, amelynek a hővezetési tényezője éppen a megkövetelt 0,24 W/m2K.
  • A másik nagy téglagyártó, a Leier okostéglái sem sokban maradnak el a Wienerberger kiemelkedő hőszigeteléssel bíró falazóelemeitől. A LeierPlan 44 ISO+ grafitos hungarocellel bélelt okostéglája 0,15 W/m2K hővezetési együtthatóval rendelkezik. Alig marad el ettől a LeierPlan 44 ISO kőzetgyapottal bélelt okostéglája a maga 0,16-os értékével. Emellett még a LeierPlan Pro téglák is kiváló hőszigetelő képességűek. A 44 cm-es tégla 0,20-as és a 38 centis tégla 0,22-es értéke bőven megfelel a követelményeknek.

A kiváló hőszigetelő képességű építőanyagokból megépített intelligens otthonok a működtetésük energiahatékonyságával is élen járnak. Nemcsak megtartják a téli fűtés melegét, és kizárják nyáron a perzselő nap hőségét, hanem az energiafelhasználásukat is optimalizálják.

Olyan távolról, interneten is vezérelhető funkciókkal vannak ellátva, amelynek segítségével a távolból is irányítani tudja intelligens otthona működését és energiafelhasználását. Mit is jelent ez?

Például azt, hogy felesleges olyan magas hőmérsékletet tartani a házban akkor, amikor nincs otthon. Ezért amikor reggel elhagyja az otthonát, akkor nyugodtan le lehet venni a hőmérsékletet 15 fokra. Nemcsak otthona áthaladó közlekedésre használt helyiségeiben, hanem az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségekben is, például a nappaliban, a konyhában és a szobákban is.

Amikor azonban hazaér akkor ez a 15 fok már elég hideg lenne. Ezért ha tudja, hogy pontosan mikor ér haza, akkor beprogramozhatja, hogy előtte egy órával már a ház fűtése kapcsoljon be, és melegítse fel a nappalit, a konyhát és a szobákat a kellemes 20-22 fokra. Mi van azonban akkor, ha nem tudja, hogy mikor fog hazaérni?

Nincs semmi gond ekkor sem, mert távirányítással, az interneten keresztül is utasítást adhat intelligens otthona vezérlésének, hogy időben fűtse fel otthonát a kívánt hőmérsékletre. Amikor már látja, hogy mikorra fog hazaérni, akkor előtte egy órával távirányítással utasítást ad otthona kívánt hőfokra való felfűtésére.

Semmelrock Suprema kombi burkolat

Semmelrock burkolata akár a legnagyobb hóesés után is ilyen tiszta és csúszásmentes lehet. Hogyan lehetséges ez?

Lakása fűtésén túl azonban a lehullott hó eltakarítására, pontosabban elolvasztására is utasítást adhat távirányítással. Ha napközben esett a hó, akkor nemcsak a kert, hanem az utcai járda burkolata és a kocsibeálló út is havas lesz. Ha délelőtt esik a hó, és késő délután vagy este ér haza, akkor az utcai járda a letaposott hótól könnyen csúszóssá válhat. Ha azonban a járda térkő burkolata fűtéssel van felszerelve, akkor távirányítással bármikor utasítást adhat arra is, hogy a burkolatba szerelt fűtés olvassza el a lehullott havat, és tegye csúszásmentessé azt.

Nemcsak az utcai járdája lehet fűtéssel ellátott, hanem a kocsibeállója is. Ezért ha tudja, hogy mikorra fog hazaérni, akkor előtte a távírányítójával arra is utasítást adhat, hogy amikorra hazaér, addigra a kocsibejárója is hómentes legyen.

A burkolat fűtésén túl még a burkolatba épített világítást is bekapcsolhatja.

És ezek az újdonságok már nem is annyira újdonságok ma már. Akár már ma is meg tudja építeni intelligens otthona kialakításakor és vezérlésekor.

Ön szerint mit fognak tudni a jövőben a hipermodern, szuper és okos térkövek? Az elkövetkező évtizedekben Ön milyen intelligens funkciót vezetne még be otthona működtetésekor?