A téli terasz kihasználása alapvetően attól függ, hogy nyitott vagy pedig zárt, beépített-e a terasz. Nézzük az egyes esetekben a lehetőségeket.

November eleje van, lassan itt a tél. Érdemes végiggondolni, hogy mit fog tudni majd csinálni télen a teraszon. Nem árt arra is gondolnia, hogy terasz burkolatát hogyan védheti meg a tél viszontagságaitól.

A téli terasz lehetőségei nyitott terasznál

A teraszon kedvenc virágai is jól érzik magukat az ültetésükre szolgáló virágládákban. A nyitott teraszról télen azonban ezeket a virágládákat fagymentes helyre kell vinnie.

Egy nyitott terasznál télen a terasz másik kedves elfoglaltságára a meghitt beszélgetésekre és közös étkezésekre is igencsak mostohák a körülmények. Ma már azonban a telek is egyre melegebbnek tűnnek. Vagy legalábbis vannak olyan időszakok, napok novemberben, december elején vagy február második felében leginkább, amikor még vagy már időnként egész kellemes az időjárás. Egy-egy ilyen melegebb napon nem ritkák a napközbeni 10 fok feletti hőmérsékletek sem. Ha pedig az enyhe idő még kellemes napsütéssel is párosul, akkor már egész kellemes lehet az idő a napos teraszon. Még akkor is, ha nyitott.

10 fok feletti hőmérsékletnél kellemes napsütésben már akár ki is lehet ülni egy kis időre a teraszra beszélgetni egy jót, vagy pedig elfogyasztani az ebédet vagy a vacsorát.

Persze akkor, ha fázós a társaság, érdemes egy-egy meleg takaróval még kellemesebbé lehet tenni a teraszra való kiülést.

téli terasz

Télen a teraszról a virágokat asztalokat és székeket érdemes fedett helyre vinni. Ha ezt nem teszi meg, akkor úgy jár, mint ahogy ezen a teraszon is jártak

A nyitott teraszra való kellemes kiülést egy nagyobb havazás alaposan keresztülhúzhatja. Egy ilyen kiadós havazás után nincs mit tenni. Le kell takarítani a havat a teraszról. Egyébként is érdemes eltakarítani a havat a terasz burkolatról, mert ha 0 fok körüli átlagos hőmérsékletek vannak, akkor a napközben megolvadt hólé éjszaka megfagy, és ha ez napokon keresztül tart, akkor bizony nem fog jót tenni a burkolatnak. Egyszer kell ilyenkor letakarítani a havat, és utána a burkolat tökéletes biztonságban van.

Ez az óvatos elővigyázatosság azonban azonnali feladattá válik akkor, ha a frissen leesett hótól behavazott teraszra még ki is szeretnének ülni. Ilyenkor le kell takarítani a havat, mert hóban-fagyban bizony nem lenne kellemes kiülni a teraszra. Még akkor sem lenne kellemes 10 centis hóban ülni, ha egyébként kora délután kellemes a hőmérséklet és a nap is kellemesen süt.

Ha viszont letakarítja a havat a teraszról, akkor kellemes időben a takarítás után néhány órával már teljesen száraz teraszra tudnak kiülni majd. Ha még otthonosabbé szeretné tenni a teraszt, akkor a hideg térkő burkolatra leteríthet egy szőnyeget is. Sokkal kellemesebb lesz a szőnyegen, mint a hideg burkolaton.

Télen mindenképp műanyag vagy fából készült székeken érdemes kiülni a teraszra, mert ezek nem tartalmaznak fémet, ami meglehetősen hideg lenne. A legjobb az egymásba összerakható vagy összecsukható székek, mert ezeket utána könnyen össze tudja szedni, és bevinni védett helyre. A nyitott teraszon mindenesetre nem maradhatnak még a székek sem, de a szőnyeg pedig különösen nem. Egy újabb hóesés következményeit ugyanis sokkal könnyebb a csupasz burkolatról eltakarítani majd, mint a szőnyegről és a székek alól. Emiatt az asztalt sem szerencsés kinn hagyni a teraszon.

A fázósabb vendégek egy párnát és akár egy takarót is kaphatnak az ülőalkalmatosságuk mellé melegítőnek.
Egy-egy forró tea kellemes melegítő ilyenkor minden alkalomra. Persze ha a társaság egyes tagjai inkább a pálinkaüzemeltetésű hősugárzót kedvelik jobban, akkor módjával ezt az üzemanyagot is érdemes biztosítani a tea mellé.

Ha még otthonosabbá szeretné varázsolni a teraszt, akkor a virágládákat ki lehet vinni a teraszra. Ha bőven fagypont feletti a hőmérséklet, akkor nem fenyegeti veszély a virágait. Arra azonban figyeljen oda, hogy a kellemes kiülés után a virágait újra védett helyre vigye, mert az éjszakát már nem biztos, hogy olyan könnyen átvészelik majd a virágai. De ha az első fagymentes éjszakát át is vészelik a virágok, semmi garancia nincs arra, hogy a következő éjszakák is fagymentesek lesznek, ezért nem árt az elővigyázatosság.

Zárt, beépített terasz télen

A zárt terasz már kellemesebb lehetőségeket biztosít a téli elfoglaltságokra. Ebből a szempontból a beépített terasz is többféle lehet.

Ha „csak” azért zárt a terasz, hogy a teraszon lévő növények átteleljenek, és hogy legyen egy hely a ház előtt, ahol az esős őszi és a havas téli időben le tudják venni az átázott ruhákat és az átnedvesedett cipőket, akkor nincs különösebb meleg a teraszon. Ha azonban kinn 10 fok feletti hőmérséklet van, és kellemesen süt a nap, akkor az üveggel fedett, zárt teraszon egész kellemes idő van.

Ha pedig még a beépített terasz üvegezésének a hőszigetelése is jól meg van oldva, és 2 vagy 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezéssel van ellátva, akkor akár még a fűtést is érdemes megoldani a teraszon. Ilyenkor viszont akkor sem lehet akadálya a teraszra való kiülésnek, egy kellemes beszélgetésnek, vagy akár egy nagyobb vendéglátással egybekötött délutáni, hétvégi programnak, ha kinn mínusz 10 fok körüli a hőmérséklet.

Lehet eső, lehet sár, vagy pedig farkasordító hideg, a hőszigetelt és fűthető terasz bármikor kellemes időt biztosít a teraszra való kiüléshez.