A lapostetős házak tetején jóval többe kerül a tetőkert vagy zöldtető kialakítása. Mégis napjainkban egyre több lapostetős ház tetején láthatunk tetőkertet. A többletköltség ellenére mégis miért érdemes tetőkertet kialakítani egy lapostetős háznak a tetején?

Az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy nem elsősorban a családi házak lapos tetején jönnek létre elsősorban ezek a télikertek, hanem inkább a céges ingatalanok, vállalati székházak, irodaházak tetején. Ez pedig azért van így, mert ezek az épületek épülnek azokon a sűrűn lakott területeken, ahol az önkormányzat a zöldfelület megtartása érdekében elő is írja az épületek tulajdonosainak az elkészülő épület tetején a zöldfelület kialakítását. Sok ilyen esetben nem is kapná meg az építtető az engedélyt az épület felépítésére, ha nem lenne az épület tetején a zöldfelület.

Nemcsak a lapostetős házak, hanem a m élygarázsok felett is gyakran kialakítanak zöldfelületet. Ezzel nemcsak a szabályoknak felelnek meg az építtetők, hanem számos egyéb célt is elérnek a zöldfelület magasabb költsége ellenére.

Melyek a tetőkert építés legfontosabb hasznai?

  • tetőkert kialakítása

    Milyen tetőkertet szeretne kialakítani?

    A tetőn kialakított zöldfelülettel természetesen megnövekszik a beépíthető területnek a nagysága. Ezzel gazdaságosabbá válhat az építkezés, megnő a telken építhető ingatlan alapterülete. A városközpontokban, magas telekárak esetén a befektetés költsége, a beruházás gazdaságossága és az adott telken lehetséges nagyobb alapterületű építmény esetén az épületben kialakítható funkciók kedvezően alakulnak.

  • Fontos környezetvédelmi előny, hogy ezeken a sűrűn beépített területeken is kialakításra kerül egy kisebb-nagyobb zöldfelület, ami enélkül egyszerűen nem lenne. Vagy az ingatlan egyszerűen nem épülhetne meg.
  • A kialakított termőréteg fedi az épületet, és ezzel a hő és hangszigetelését is javítja.
  • A lapostetős házak tetőszigetelése ki van téve az időjárásnak és az UV sugárzásnak. A tetőn lévő zöldfelület a szigetelést is védi, és növeli az élettartamát.
  • Környezetvédelmi szerepe is van, mert a tetőkertben található termőtalaj elnyeli a lehulló csapadékot, megtartja és az eső elállta után lassan párologtatja vissza a levegőbe. Ezzel pedig a csapadékvíz elvezető hálózat terhelése is csökken, hisz kevesebb csapadék jut egy-egy nagyobb eső után a kialakított csatornahálózatba.
  • Kánikulában és nagy melegben is előnyös, mert a levegőben szálló port is megköti a növényzet, és még oxigént is termelnek a növények.
  • A tetőkertes épület értéke is jóval magasabb, mint egy tetőkert nélkülié.

Milyen tetőkert típusok vannak?

A tetőn kialakított zöldfelület milyensége alapján alapvetően extenzív és intenzív típusú tetőkerteket különböztetünk meg.

A 10-15 cm vastag termőréteggel ellátott extenzív tetőkertekkel szemben az intenzív tetőkertek jóval teljesebb élőhelyet tudnak biztosítani a tetőn kialakított növényzetnek.

Extenzív típusú tetőkertek

Ezek a legtöbbször korlátozott teherbírású, nem járható tetőkön kialakított, öntözőrendszer nélküli tetőkertek 10-15 cm vastag termőföldréteggel rendelkeznek. Az így kialakított vékony talajréteg elsősorban minimális gyökérzetű növények ültetését teszi lehetővé, és a csapadékvíz megkötését, hasznosítását végzi el.

Több előnye van az extenzív tetőkertnek is:

  • Az egyik legfőbb előnye, hogy már ezzel is teljesíteni lehet az önkormányzati előírásokat a zöldfelületek kialakítására vonatkozóan. Mégpedig viszonylag olcsón és könnyen megvalósítható módon.
  • Már ez a 10-15 cm vastag termőréteg is elnyeli esőzéskor a lehullott csapadékot, és utána pedig lassan visszapárologtatja.
  • A növényzet oxigént is termel, és a port is megköti. Persze nem annyit, mintha bokrok és cserjék is lennének ültetve a tetőn. Ezek ültetése nem lehetséges ebbe a vékony termőrétegbe. A kert hangulata sem ugyanaz, mint egy jól kialakítot élőhelynek, ahol a termőrétegen nem pusztán a zöldfelület alakul ki, hanem megfelelő lombozat is van, amely akár még árnyékot is adhatna a nyári napsütésben.

Intenzív típusú télikertek

Kis túlzással ezek a télikertek már teljes értékű élőhelyek a tetőn, jóval gazdagabb növényzettel, és jóval szélesebb funkciókat biztosítva.

Az intenzív télikerteknek számos előnye van a kissé fapados, extenzívvel szemben:

  • Itt már jóval vastagabb a tetőn kialakított termőföld réteg, ezért ez már nemcsak cserjék elültetésére alkalmas, hanem még kisebb-nagyobb fák ültetésére is lehetőség lehet.
  • Ezeknek a növényeknek már nagyobb a vízigényük is, és ha hetekig nem esne az eső, akkor megfelelő öntözőrendszer nélkül nem bírnák ki a tetőn jóval nagyobb tűző meleget. Ezért az intenzív télikerteknek már kialakított öntözőrendszerük van a növényzet ellátására. Ezzel együtt természetesen a vízelvezetők tisztántartására, tisztíthatóságára is oda kell figyelni, mégpedig a tervezés során a megfelelő kialakításukkal.
  • A kialakított öntözőrendszereknél már csak egy lépés kicsit továbbgondolni az öntözőrendszert, és például egy szökőkutat kialakítani a tetőkertben.

Ezek az igényesen kialakított télikertek már igazi, élvezhető élőhelyek a lapostetős épületek tetején. Ezért a pázsitos, ligetes területek között a megfelelő közlekedést térkövezett utakkal és szintén térkövekkel burkolt pihenőhelyekkel célszerű biztosítani.

Ezek az intenzív tetőkertek tehát már nemcsak a rendeletek teljesítése miatt kialakított zöldfelületek a tetőn, hanem tényleges pihenésre is alkalmas helyek. Hisz már a bokrok és cserjék is kellemes árnyékot adnak, a fák hűs árnyékában pedig néhány év múlva már kényelmesen le lehet ülni még akár tűző napsütésben is. Elsősorban persze nem lapostetős családi házak, hanem inkább irodaházak és céges épületek tetején városközpontokban kialakított tetején.

Elvi akadálya azonban annak sincs, hogy ezek az igényesen kialakított intenzív télikertek egyre nagyobb számban jelenjenek meg a családi házak lapostetős tetején is.