A kellemes tavaszi napsütés és a záporeső jót tesz a pázsitnak, mert jól nő tőle a fű. A pázsitot azonban gondozni kell. A füvet rendszeresen le kell vágni, és a nagy melegben locsolni is kell, hogy szép zöld legyen. Minél jobban odafigyelnek rá, minél jobban gondozzák a gyepet, annál jobban fog kinézni. Ez persze nemcsak a zöld pázsitra vonatkozik.

Mit érdemes tudni a nyári fűnyírásról általában?

fűnyírás nyáron

Fűnyírás nyáron a kertben

A fűnyírás tavasszal és nyáron rendszeres munka. Minél több eső esik, annál jobban nő a fű, és többször kell levágni. Talán azt gondolná, hogy minél rövidebbre vágja le a füvet, annál jobb, mert kevesebbszer kell vágni. Ez azonban nem így van.

Azért, mert a fűszálaknak is kell egy olyan hosszúság, ami a saját maga árnyékával is védelmet nyújt a fűnek. Ez a minimális hosszúság 4-6 cm körül van. Ez azt jelenti, hogy 4 centinél rövidebbre nem érdemes vágni a füvet.

A pázsitgondozáshoz értő szakemberek azt mondják, hogy egyszerre csak kb. egyharmadát érdemes levágni a fűnek. Pontosabban legfeljebb a fűszál felét lehet egyszerre levágni. Ha pedig már túlságosan nagyra nőtt, akkor érdemes inkább kétszer vágni a pázsitot. Ezzel elkerülheti a fű tarlóvágását, mi túlságosan legyengítené a füvet. Ezzel megőrizheti a fű az életerejét, megújuló képességéta.

Amikor jól nő a fű, akkor érdemes hetente vágni. A nyári nagy melegben lassabban nő a fű is, ezért elég kéthetente vágni. Így egyszerre nem fog levágni belőle olyan sokat, és ezért a fű megőrzi életerejét és növekedő képességét.

Ennél ritkábban nyírni a füvet azért nem szerencsés, mert a nagyra nőtt fű leveleinek a súlya annyira megnő, hogy egymásra borulnak. Ez pedig nem jó, mert az egymásra borult levelek befüllednek, amitől megindul a rothadásuk. Minél nagyobb a meleg, annál jobban.

A levágott füvet érdemes otthagyni a gyepen. Azért, mert ez zöldtrágyaként remek tápanyaga lesz a gyepnek. A levágott fű természetes zöldtrágyaként működik majd. Minél rövidebbek a levágott fűszálak, annál jobbak tápanyag szempontjából, mert a rövidebb nyesedék, hamarabb lebomlik, és átalakul tápanyaggá. 1-2 napig, amíg nem bomlik le, takarja a pázsitot, és ezzel javítja a gyep hőháztartását. Utána pedig lebomlik, és zöldtrágyából átalakul tápanyaggá. Ezzel kiválthatja a műtrágyázást is.

Napokon át azonban nem szerencsés a hosszú levágott füvet otthagyni a pázsiton, mert alattuk befülled a gyep, és ez különféle gombabetegségeket okozhat. Emellett pedig segíti a kártevőknek az elszaporodását is. Egyik sem szerencsés.

Nyári fűnyírás tippek

Tisztítsa meg a gyepet fűnyírás előtt!

Fűnyírás előtt szedje fel a pázsitról a kavicsokat, köveket, fadarabokat. Mindent, ami kárt tehet a fűnyíró késeiben.

Semmelrock térkő szegély

A szegély egyben tartja a burkolatot, és megakadályozza a burkolat szélén lévő kövek kimozdulását.

Fűnyírás közben figyeljen oda a burkolati szegélyek vágására. Ha másképp nem megy, akkor az eltérő magasságú szegélyt szegélynyíróval tudja levágni. Figyeljen az öntözőrendszerre is, ha a fűben fekszenek a vezetékek, akkor a fűnyíró késeivel ne sértse meg a gumiszalagot.

A fűnyíró éles kései szebben vágják le a füvet. Nem tépik le, nem roncsolják a fűszálakat. Ezért az éles késsel levágott fű gyorsabban regenerálódik, és nem kap el a fű különféle betegségeket sem.

Fűvágás este

A kánikulai melegben, júliusban és augusztusban érdemes este vágni a füvet. Vagy olyankor, amikor borongós az időjárás. Az a fontos, ne nagy melegben vágja a füvet. A fűnyírás előtt egy nappal már ne locsolja a füvet.

A fűnyírást érdemes mindig száraz időben csinálni. Felázott földön a fűnyíró kereke kikaparhatja a füvet.

4-5 cm-nél kisebbre ne vágja a füvet

Azért fontos ez, mert a nagy melegben lassabban regenerálódik a fű. Ha ennél rövidebbre vágná, akkor kikopna a fű. Ugyanis a 2-3 centire való vágásnál már levágja a fűcsomók növekvő részeit is. Ezzel pedig elhalnak a fűcsomók, és gyomosodik a fű.

Ha pedig 10 centinél magasabb már a fű, akkor érdemes két részletben levágni a füvet. Azért fontos ez, hogy ne egyszerre vágja le a teljes fűszálat.

Magas, 15-20 centis, vagy efeletti fűnek a töve a napfény hiánya miatt már besárgul. Ha ezt a füvet nagyon visszavágja, akkor a sárga fűszálak a napfényre kiégnek. Márpedig az így legyengült fű nehezen fog helyrejönni. Különösen kánikulai melegben.

Locsolás kora reggel vagy esetleg késő este

A nyári nagy melegben a gyepnek is több vízre van szüksége. Márpedig a vízpótlást érdemes a locsolás közben elpárolgó nedvesség minimalizálásával megoldani. Márpedig, ha melegben locsol, akkor a locsolóvíz jelentős része egyszerűen elpárolog, és nem szivárog le a talajba, a fűszálak gyökereihez.

35-40 fokos kánikulában érdemes naponta locsolni a gyepet is.

Fűnyírás mindig más irányba

Ezzel elkerülheti a fűben kopott foltok kialakulását