Hazánkban a leggyakoribb kerttípusok elsősorban a praktikumot, és nem a látványos megjelenést tartják szem előtt.

Veteményeskertek

A legtöbb kert talán a veteményeskertek közé tartozik. Ezekben a kertekben a hazánkban leghonosabb gyümölcsfák, az alma, körte, barack és szilvafák mellett zöldségek és fűszernövények teremnek.

A család asztalára megterem ezekben a házikertekben a paradicsom, a paprika, az uborka, a vereshagyma és a fokhagyma is. A petrezselyem, a sárgarépa és a zeller mellett sokan termelnek még salátát, borsót és babot is a kertben. A káposzta és a karalábé is gyakran ültetett zöldség nálunk. Persze ültetünk még a kertbe sok más zöldséget és fűszernövényt is, azonban talán ezek a leggyakoribbak. Ezeket ültetik a legtöbben.

Mi magyarok különösen szeretjük a burgonyából készült ételeket. Ezért sokan ültetnek a kertbe ebből is. Köretként kiadós és laktató ételeket lehet főzni belőle.

Ezek a veteményeskertek nemcsak mindig friss zöldséget és gyümölcsöt adnak a család asztalára, hanem állandó elfoglaltságot is jelentenek tavasztól késő őszig.

Virágoskertek

Számosságukat tekintve sokkal kevesebb van a virágoskertekből hazánkban. Sokan szeretik a virágokat, hisz „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. Ezért sok kertben különösen a ház körül több virágágyás is található. A virágok sokféleségükkel nemcsak szép és látványos megjelenést adnak a kertnek, hanem a kerti munkákat szerető tulajdonosaiknak állandó elfoglaltságot és kellemes időtöltést is jelentenek.

Márpedig aki szeret a kertben foglalatoskodni, az egy gondosan művelt virágoskertben mindig talál magának valamilyen tennivalót. Aztán a kert tulajdonos egyszer csak azt veszi észre, hogy virágba borul a kertje. A szépen gondozott virágok virágzáskor bőségesen meghálálják a velük való törődést.

Pázsittal fedett pihenőkert

savaria vario natur burkolat

Savaria Vario Natúr burkolat terra színben

Legegyszerűbb kivitelben egy ilyen pihenőkert egy takaros pázsittal fedett gyepes terület, amit valamilyen sövénykerítéssel bontanak több területre a kertben kialakított különféle funkciók szerint. Lehet például egy pihenőhely térkő burkolattal, amihez egy térkővel burkolt járda vezet a háztól. A járdát két oldalán takarosan megnyírt sövény választja el a füves pázsittól.

Érdemes fákat is ültetni a kertbe például azért, mert dús lombkoronájuk hűs árnyékot ad a legnagyobb júliusi és augusztusi kánikulában is. Ha pedig egy több évtizedes gyümölcsfáról, például egy cseresznyefáról, körtefáról vagy sárgabarack fáról van szó, akkor még friss, ropogós gyümölcs is lesz a családnak. Egy ilyen fa árnyékában sokkal kellemesebb kiülni a kertben kialakított pihenőhelyre vagy pedig a fa alá épített kerti padra.

A zöld pázsiton és sövénykerítésen túl ezekben a pihenőkertekben is ki lehet alakítani sok mindent. Attól függően, hogy a mit szeretnének csinálni a kertben.

kimaradt térkő

Kerti sütögető, bográcsozó építése akár kimaradt térkőből is

Sok ilyen pihenőkertben van grillező vagy bográcsozóhely a hétvégi és esti kerti partikhoz. Nem kell azonban partit rendezni ahhoz, hogy a család kisebb és nagyobb tagjai kiüljenek szalonnát sütni és beszélgetni a sütögetőhely köré.

Ha kisgyerekek vannak a családban, akkor adja magát egy játszóhely kialakítása a gyerekeknek homokozóval. Már az is jó játéklehetőséget tud adni két kisgyereknek, ha két nagyobb méretű használt gumiabroncsot megtölt félig homokkal. A gyerekek órákig el fognak játszani itt homokvárat építve.

A pihenőkertnek is látványos része lehet 1-1 virágágyás főleg a ház körül, például a bejáratnál vagy a terasznál.