Az ágyásszegély építésekor általában két szempont szokott fontos lenni. Az egyik fő szempont, hogy lehetőleg olcsón készüljön el. A másik fő követelmény az ágyásszegéllyel szemben, hogy tartós legyen. Lehet még egy harmadik szempont is, ezt is megismerheti a cikkben.

Az ágyásszegély többféle anyagból készülhet. Ha valóban tartós ágyásszegélyt szeretne készíteni, akkor érdemes a szegélyt térkőből vagy pedig bontott téglából építeni. Ha tényleg tartós megoldást szeretne, akkor a szegély építésére használt bontott téglát vagy térkövet betonba rakja le. A betonágyba rakott térkő vagy tégla nem fog kifordulni, ha a beton megköt.

Készülhet még az ágyásszegély fából, műanyagból vagy akár még kimaradt tetőcserepekből is. Ezek a szegélyek azonban nem lesznek olyan tartósak, mint a térkő szegély.

  • A fából készült szegély néhány év alatt elkorhad, és kénytelen lesz új szegélyt építeni a helyére.
  • A műanyagból készült szegély ugyan nem korhad, de mivel nagyon könnyű, ezért jó mélyen kell leásni ahhoz, hogy tartósan álljon. De még még egy mélyre ásott műanyag szegély is könnyen megsérülhet a kerti munkák közben, és máris sokat veszít a tartósságából.
  • A hosszában vagy akár fektetve lerakott cserépszegély tartós lehet, de ha nem ássa le mélyen a földbe, akkor könnyen ki fognak fordulni a cserepek a földből.

A fából és cserépből készült szegélynél még azzal is számolnia kell, hogy a szegély mellett a füvet nem fogja tudni a fűnyíróval lenyírni, ezért a szegélynyírást nem fogja tudni elkerülni a fű vágásakor.

A térkő szegély készülhet kiemelt szegélyként és süllyesztett szegélyként is. Kiemelt szegélyt csak akkor érdemes készítenie, ha a szegély által körbevett ágyás is kiemelkedik a kert szintjéből és a kiemelt szegéllyel nemcsak elválasztja az ágyást a kert többi részétől, hanem az ágyásban is tartja a földet.

paliszád ágyásszegély

Barna Citytop paliszádokból épült ágyásszegély. Vagy inkább antracit színben választaná?

Kiemelt szegélynél a szegély magassága alapvetően az ágyás magasságától függ. Ha olyan magas az ágyás, hogy kényelmesen tudja benne gondozni a beleültetett virágait, akkor ehhez legalább 60-70 centiméteres kiemelésre van szüksége. Ezt a magasságot már speciális cölöpök beépítésével tudja biztosítani.

A Citytop paliszádok közül a legmagasabb 80 centiméter, és ezeknek a cölöpöknek a beépítésével akár 60 cm magas ágyást is ki tud alakítani. Ilyen magasságnál már nem is lehet kérdés, hogy a paliszádokat betonba kell raknia, hogy stabilan álljanak. A cölöpök mellett közvetlenül növő füvet a fűnyíróval nem fogja tudni teljesen levágni, ezért itt is szükséges lesz majd a szegélynyírás.

Ha azonban ezt mindenképp szeretné megúszni, akkor a magasított ágyás mellé még egy sor térkövet is rakjon le a füvesített terület szintjéig besüllyesztve, és ekkor már a fűnyíróval is le fogja tudni vágni a füvet az ágyás körül is az utolsó szálig.

A kiemelt ágyásnak azonban nem feltétlenül kell 60 centiméter magasnak lennie. Készíthet az ágyásnak akár 30-40 centiméteres kiemelést is.

magaságyás Barabás téglakőből

Magaságyás Barabás téglakőből

A kiemelt ágyás tartófala nemcsak paliszádokból készülhet, hanem például deszkákból vagy pedig téglahatású térkövekkel is felfalazhatja az ágyást megtartó falat. Az ágyás falát is érdemes betonágyba rakni, mert ekkor nem kell tartania a fal kifordulásától. Kötött szerkezetű feketeföldnél azonban a betonágy helyett az is jó megoldás lehet, ha 2-3 sor mélységben kiássa az ágyás körül a földet, és a talajban kezdi el a téglakövekkel a falazást.

A kerttel egy szintben lévő ágyásokat azonban nemcsak kiemelt, hanem süllyesztett szegéllyel is el tudja választani a mellette lévő füvesített kerttől.

A legpraktikusabb megoldás az, amikor az ágyás 2-3 centiméterrel alacsonyabban van, mint a mellette lévő füves rész és a vele egy szintben lévő ágyásszegély, mert ilyenkor könnyen és gyorsan halad majd a kertészkedéssel és a fűnyírással is.

A kertészkedésnél nem kell attól tartania, hogy az ágyás ásása közben a föld állandóan a szegélyre szóródik majd, hisz a néhány centiméterrel alacsonyabb színt miatt nem fenyeget ez a veszély.

A fűnyírás is gyorsan halad, majd, mert a füvesített résszel egy szintben lévő szegélyre bátran rámehet majd a fűnyíró kerekével, és a fű szélén az utolsó fűszálig le fogja tudni vágni a füvet. Attól sem kell tartani, hogy a fűnyíró vágóélét megsérti majd a szegély, mert nem magasabb a szegély, mint a füves terület.

Az ágyásszegélyt érdemes 10-20 cm szélesen megépítenie, mert ezzel már markánsan el tudja választani az ágyást a füves résztől, de mégsem vesz el olyan nagy területet a kertből.

A szegély építésére ha igazán tartós megoldást szeretne, akkor mindenképp térkövet érdemes használnia. A fagyálló térkő nem fog megfagyni. Ha nem szeretne sokat költeni a térkövekre, akkor vásárolhatja a térköveket az olcsóbb fajtákból. Persze igazán akkor lesz szép a kertje, ha a burkolásra használt térkövekből készíti el az ágyásszegélyt is.

Ha pedig tényleg tartós szegélyt szeretne, akkor érdemes betonágyba rakni a szegélyt. Ha nem betonba fogja lerakni, akkor az egy sorban lerakott szegélykövek könnyen kifordulhatnak a fellazított ágyás felé. Különösen akkor, ha egy-egy kiadós eső után fel van ázva a föld, és Ön pedig rálép a szegélyre. Főleg akkor nagy ennek a veszélye, ha laza szerkezetű, homokos talajú a keret. Ha viszont beton alapba rakja le, akkor ettől nem kell tartania.

A térkövek helyett a szegély építésére használhat téglaköveket is. Ezek megszólalásig hasonlítanak a kisméretű téglákra, de betonból készülnek.

A szegélyezésre használhat bontott téglát is. Ezeknél a tégláknál arra figyeljen oda, hogy valóban fagyálló legyen a tégla. Ezt pedig a legjobban úgy tudja biztosítani, ha olyan téglából építi meg a szegélyt, amely téglák már évek óta kinn vannak a szabadban télen-nyáron, és nem fagytak még szét. Bízhat benne, hogy ha eddig bírta a tégla a téli fagyokat, akkor a szegélybe beépítve is bírni fogja majd. Arra figyeljen oda, hogy süllyesztett legyen a szegély, és ekkor a fűnyírás sem fog gondot okozni majd.

Persze térkő vagy bontott tégla helyett termésköveket is használhat a szegély kialakításához. A terméskövekből készült szegély valóban teljes mértékben természetes lesz. Csak esetleg a fűnyírásnál akadhat majd problémája, ha nem süllyesztette be a talajba a füves rész szintjének megfelelően.