A térkő burkolat tartóssága, fagy és kopásállósága révén tökéletesen alkalmas kerti burkolatok építésére. A 6 centiméteres térkövek már autós forgalomhoz is beépíthetők. A 4 centiméteres járólapok gyalogos forgalomra épített járdákhoz, kerti utakhoz, pihenőhelyekhez használhatók a kertben.

beltéri térkő

Semmelrock Pastella terasz burkolatként

A gyalogos forgalomra használatos járólapok azonban nemcsak kültéri burkolatként, hanem akár még beltérre is beépíthetők.

A 4 centiméter vastag járólapok nemcsak kerti pihenők és járdák burkolásához használatosak, hanem a ház kültéri megnagyobbításaként szolgáló teraszok burkolataként is nagyon népszerűek. A teraszok burkolására talán a legnépszerűbbek a 4 centiméteres járólapok.

Ezek a burkolólapok azonban a nappalik és konyhák burkolataként is megjelenhetnek otthonainkban. A hálószobában elsősorban a melegpadlós megoldásokat szeretjük. A parketta, a laminált padló és a padlószőnyeg sokkal alkalmasabb arra, hogy mezitláb vagy pedig egy zokniban is kényelmesen és kellemesen érezzük magunkat a szobában. Nem lenne jó, ha az ágyunkon ülve is legalább egy papucsre lenne szükségünk ahhoz, hogy ne fázzon a talpunk.

A hidegpadló burkolatokon már nem tudunk zokniban sétálni. Legalább egy papucsra szükségünk van. A nappaliban, az étkezőben és a konyhában azonban a gyakori étkezések miatt nem feltétlenül előnyös a padlószőnyeg. A tisztán tartásával meggyűlhet a bajunk, elsősorban akkor ha kisgyerek is van a házban.

A parketta és a laminált padló a nappaliban már teljesen jó padlóburkolat, a konyhában azonban a legtöbbször valamilyen kőburkolatot álmodunk meg. A főzéssel kapcsolatos állandó jövés-menés, valamint az előkészületekkel járó piszok miatt a kőburkolatot jóval könnyebb tisztán tartani, illetve feltakarítani, mint a parkettát. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a kőburkolat mennyivel tartósabb és kopásállóbb a csiszolt és lakkozott parkettánál.

A padló tisztasága és tisztán tartása még nekünk, felnőtteknek is gondot okoz sokszor. Felnőtt fejjel is gyakran leejtünk ezt-azt az asztalról, arról már ne is beszéljünk, hogy mi minden megtörténhet, akkor, ha nem az asztalhoz ülve kapjuk be gyorsan a vacsoránkat, például egy izgalmas tévé műsort figyelve közben. Képzelje csak el ugyanezt két kisgyereknél a tévé előtt a nappaliban. Nem nagy garancia ez a szőnyeg tisztaságának.

A konyha és a nappali burkolására ezért a sokkal könnyebben tisztán tartható kőburkolatok jóval praktikusabb megoldásnak tűnnek. A természetes kőburkolatok reneszánsza mellett különféle járólapokkal is burkolhatja nappalija vagy konyhája padlóját.

Nemcsak burkolólapokat, hanem különféle díszítőcsíkokat is használhat otthonában. Akár még a kertben kialakított burkolat stílusához illeszkedő díszítőcsíkokat is felrakhat lakásban.

Ha például a teraszról egyből a nappaliba lép be, akkor a teraszburkolat stílusának megfelelő nappali burkolat tökéletes összhangot teremt a két helyiség között. A nappalija központi helyén álló kandalló falán is kiépíthet egy tetszetős falburkolatot, vagy a burkolattal jól harmonizáló díszítőcsíkokat helyezhet el.

A kandalló környékén akár még polcok is készülhetnek ezekből a lapokból. Szeretné látni, hogyan fog kinézni?