Ha kertje kialakítás alatt van, akkor biztos gondolkodott már azon, hogy milyen ágyásokat szeretne kialakítani a kertben. Hány virágágyás lesz a kertben? Milyen nagyok lesznek ezek, és hol fognak elhelyezkedni? Magaságyás vagy süllyesztett ágyások lesznek ezek?

Kertje tervezésekor nemcsak a kerti medence vagy kerti tó helyét vagy a szökőkút pontos helyét kell meghatározni, hanem szinte négyzetméterről négyzetméterre érdemes megtervezni, végiggondolni a kert kialakítását. Mit is jelent ez?

Leginkább azt, hogy a látványos kerti tó vagy medence mellett végig kell gondolnia minden lehetséges elemét kertjének.

A kerti burkolatok helyének és lehetséges nyomvonalának megtervezése mellett érdemes végiggondolni a fák és bokrok jövendőbeli helyét is. A fák, bokrok és egy- két sövénysor mellett pedig biztos lesz a kertben füves pázsit és a virágoknak is lehet helyük, akár kiemelt magaságyásként akár a kert szintjébe süllyesztett ágyásként. Ha szereti a virágokat, akkor a kertkaputól a házig vezető járda mentén, akár a járda mindkét oldalán kialakíthat egy-egy virágágyást.

Mások a járda melletti virágágyás helyett inkább sövényt alakítanak ki a járda mellett. Ekkor azonban a ház előtti részen lesz majd a kertben a virágágyás. Ez lehet a terasz előtti területen is akár kiemelt ágyás is, és akár több ágyás is. Attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésére a kertben, és mennyire szereti a virágokat, tervezheti meg a virágok helyét.

Akárhol is fog húzódni kertjében a virágágyás vagy a virágágyások, az ágyás akkor lesz szép, és akkor fogja gondosan ápolt ágyás hatását kelteni, ha körbe van véve szegéllyel. A leggyakrabban a térkőből illetve kerti lapokból kialakított ágyásszegély veszi körül ezeket a virágágyásokat.

Persze más szegélyre van szüksége egy olyan virágágyásnak, amely a kert szintjében van kialakítva, és más szegély kell egy kiemelt ágyás köré. Különösen egy 50-60 cm magasan kiemelkedő ágyásnál kell stabil szegélyt kiépíteni az ágyásnak.

A kert szintjében található virágágyásnak a szegélye az ágyást körülvevő gyepes terület szintjével egy magasságban lesz. Ennek a legfőbb előnye, hogy a fűnyíró nem fog elakadni a szegélyben, és a füvet teljes egészében le fogja tudni vágni, hisz a fűnyíró kerekével rámehet majd a szegélyre.

Ilyen süllyesztett szegély készülhet a 10-20 centis térkövek szinte bármelyikéből. Ezt a méretet nem a virágágyás stílusos megjelenése, hanem a praktikum diktálja. Ugyanis a tíz centisnél kisebb térkövekre nem tud rámenni a fűnyíró, ha pedig 20 centinél nagyobb lenne, akkor ez már sok helyet foglalna el a kertből, és talán drága szegélye is lenne egy kert szintjébe süllyesztett virágágyásnak. Hisz mégiscsak a virágok lesznek a díszei az ágyásnak és nem a szegély.

A magasított, kiemelt ágyás szegélye viszont már mindenképp az ágyás magasságának megfelelő magasságú térkő vagy bármilyen más megoldás lehet. Sőt itt még azzal is számolnia kell, hogy az ágyás szegélyének stabilan állnia is kell, és ezt azt igényli, hogy a földbe süllyesztett része stabilan képes legyen megtartani az ágyást.

Ehhez a stabilitáshoz a szegélyt mindenképp érdemes betonalapba helyezni, mert ez lesz képes biztosan megtartani az ágyást hosszú éveken, évtizedeken át. A szegély biztos állásához stabilan kell állni a betonba ágyazott szegélynek, ezért szabály szerint az ágyás magasságának megfelelő magasságot érdemes a földbe süllyeszteni. Persze nem kell ezt a teljes földbe süllyesztett magasságot betonalapba helyezni, de megfelelően stabilan kell tartani a szegélyt a betonágynak.

A magaságyás szegélyét persze térkő helyett többféle egyéb anyagból is kialakíthatja. Készülhet az ágyásszegély térkövek helyett terméskövekből is. Egy terméskő ágyásszegély is masszív és stabil szegélyt képez. A termésköveknek itt is földbe süllyesztve kell lenniük, mert ekkor lesz stabil a szegély.

térkő ágyásszegély Flori rézsűkövekből

Ágyásszegély Flori rézsűkövekből. A szürke vagy inkább a vörösbarna színvilág tetszik jobban?

Emellett azonban bármilyen kőből is készülhet szegély egy magaságyáshoz. Sokan készítenek rézsűkövekből szegélyt virágágyásuk köré.

Sőt a kőnél könnyebb anyagokból is tud szegélyt kialakítani, például tökéletes ágyásszegély készülhet akár deszkából is. Persze egy deszka szegély nem lesz olyan tartós, mint egy több évtizedre stabil szegélyt biztosító térkő, terméskő vagy rézsűkő szegély, de az is biztos, hogy a szegélyhez szükséges anyag sem fog annyi pénzbe kerülni.

Sokan használják a vastagabb faágakból kialakított cölöpöket is az ágyás szegélyének. Ez is jó megoldás, hisz egymás mellé leállítva ezeket a cölöpöket, meg fogja tartani az ágyásba rakott földet.

Szintén jó ágyásszegély lehet még például a bontásból kimaradt kisméretű téglából, vagy akár még a tetőcserepekből is. Ezeknél természetesen nem tud nagyobb magasságban kiemelt ágyást szegélyezni, de például egy kert szintjében lévő virágágyást tökéletesen szegélyezni tud bontott téglákból vagy akár bontott tetőcserepekből is.

Mindössze arra kell figyelni a téglák és a cserepek földbe süllyesztésekor, hogy tényleg egyenletes magasságban rakja a téglákat illetve cserepeket, mégpedig azért, hogy ne akadjon meg majd rajta a fűnyíró.