Ha kora tavasszal rövid tenyészidejű zöldségeket ültet a kertbe, akkor ezek akár 2 hónap alatt kibújnak a földből, és meg is nőnek. Fel tudja szedni őket a kertből. 60-80 nap alatt azonban több zöldség is beérik a kertben. Melyek lehetnek ezek a rövid tenyészidejű zöldségek?

Rövid tenyészidejű zöldségek a kertben

Zöldbab

Az egyik legismertebb hüvelyes zöldség a zöldbab. Már a neve is mutatja, hogy zölden szedi le, és főz belőle zöldbablevest. Ültetéstől számítva a zöldbab 50-70 nap alatt beérik, és szedheti is le a levesbe valót.

Zöldborsó

Másik hüvelyes zöldségünk. A kifejlett zöldborsó csöveket az ültetésétől számított 60-80 nap múlva tudja leszedni.

Uborka

uborka a kertben

Uborka a kertben

A salátaként és savanyúságként, ecetes uborkaként közkedvelt zöldség is 60-80 nap alatt érik meg annyira, hogy be tudja takarítani. Érdemes olyan állványt, lugast, rácsot, dróthálót vagy műanyag hálót építeni hozzá, amelyre felfuthat az uborka.

Akkor kezdenek el nőni rajta a megjelenő virágokból az uborkák, ha elegendő napfény éri. Emellett pedig a rendszeres locsolásáról se feledkezzen el.

Fejes saláta

Az ecetes salátaként, levesként és zöld leveles salátaként is szívesen fogyasztott salátának is nagyjából 2 hónap, 50-70 nap a tenyészideje.

Hónapos retek

A hónapos reteknek nem véletlen a neve. Azért, mert talán ennek a legrövidebb a tenyészideje. A piros gumójú hónapos retek 30-50 nap alatt éri be. Salátaként, zöldségként ízletes és C-vitamindús zöldség. Magas antioxidáns és vitamintartalma miatt gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása közismert. Segíti az emésztést is.

Cékla

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, mert sötétvörös húsa rengeteg szabadgyököt megkötő és gyulladást csökkentő antioxidánst tartalmaz. 60-80 nap alatt érik meg annyira, hogy a földben megnövő gyökeres gumóját be tudja takarítani. Céklasaláta, savanyúság készülhet belőle.

Spenót

Az A, B és C-vitaminban gazdag spenót is beérik 2 hónap alatt. Magas fehérje és vitamintartalma mellett ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag. Magas antioxidáns tartalma megköti a szabadgyököket ezzel gyulladást csökkentő, immunrendszert erősítő hatása közismert.

Ezeket a gyorsan beérő zöldségeket június végén, július elején fel tudja szedni a kertből. Utána viszont, ha nem kezd a földdel valamit, akkor gazosodni fog egészen addig, amíg nem jönnek a késő őszi fagyok.

Másodvetés ültetése

Ehelyett ültethet a helyükre másodvetést is. Ha például hónapos retek vagy zöldbab volt a kertben korábban, akkor a másodvetés lehet például a cékla is.

Az elsőként ültetett gyorsan megnövő zöldségek után azonban elgondolkodhat a gyógynövények, fűszernövények ültetésén is. Ezekkel talán nem kell olyan sokat foglalkozni. Nem igényelnek olyan gondos ápolást, kapálást, locsolást, mint a zöldségek. Ültethet a kertbe citromfüvet, kakukkfüvet, kamillát vagy bazsalikomot is.

Az ágyásokhoz vezető kerti utat burkolhatja térkővel vagy kerti lapokkal is. Az ágyások között pedig egyszerűen akár egy-egy kitaposott földút is lehet. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a térkővel borított járda szintje magasabban legyen, mint a talaj, mert ellenkező esetben a föld mindig rá fog szóródni a burkolatra. Például egy-egy kiadós nyári zivatar is a térkővel borított kerti járdára mosná a földet. Ez nem lenne szerencsés.