Júniusban, júliusban és augusztusban a szinte folyamatos 35-40 fokban a kert legfontosabb nyári feladata a rendszeres locsolás. Mire figyeljen oda locsoláskor? Hogyan locsolja a kertet?

A hatalmas nyári forróságban sokan meg tudjuk tenni, hogy a legmelegebb déli órákban egyszerűen nem megyünk ki a napra. 11 órától 4-5 óráig a perzselő 40 fokos kánikulában nem leányálom a napon lenni hosszú ideig. Jobb behúzódni valamilyen árnyékos, hűvös helyre. Mi szerencsére megtehetjük. Mi van azonban a növényeinkkel a 40 fokos perzselő hőségben?

Kertbe ültetett növényeink már nem ennyire szerencsések. Nem foghatják magukat 11 órakor, hogy hűvösebb helyet keressenek maguknak. Ahova elültettük, ott kell tölteniük az életüket. A 40 fokos állandó hőség azonban a növényeknek sem jó.

Mi meg tudjuk tenni, hogy elmegyünk a strandra felfrissülni. Növényeink azonban nem ilyen szerencsések. Segítségre szorulnak. Nekik segítenünk kell a felfrissülésben. Ebben a segítségben pedig a legfontosabb a rendszeres locsolás.

Egy kiadós eső után néhány napig nem kell locsolni a kertet. Ha viszont folyamatosan 40 fok körüli perzselő hőség van, akkor egy nagy eső utáni nedvesség is elpárolog a földből néhány nap alatt. Ilyenkor már locsolni kell.

Kánikulai melegben viszont nem szabad locsolni, mert szinte azonnal elpárologna az víz, és semmi haszna sem lenne. Éppen ezért hajnalban, kora reggel vagy pedig késő este érdemes locsolni. Azért, mert reggel még nincs olyan meleg, késő este pedig már nincs olyan meleg, hogy azonnal elpárologjon a levegőben a locsolás. Korán reggel vagy este a növényei locsolására szánt víz sokkal jobban tud hasznosulni. Nem a perzselően meleg levegőben párolog el a víz, hanem eljut a növények gyökeréig is a talajban.

Még jobb lesz a locsolás hatékonysága, ha valamilyen anyaggal, például mulcsot rakva a növények tövéhez lassítja a föld nedvességének az elpárolgását. Minél jobban meg tudja tartani a föld nedvességét annál jobban tudják a növények gyökerei hasznosítani azt. Ezért nem véletlen az, hogy egy kiadós eső után, amikor kezd felszáradni a föld érdemes megkapálni a veteményeskertet. Egy ilyen kapálás felér egy kiadós locsolással. Ugyanis a kapáláskor megmozgatja a földet, és ezzel a mozgatással megszünteti a víz gyors elpárolgásának a csatornáit.

Nemcsak a növényeket, hanem a füves pázsitot is érdemes kora reggel vagy késő este locsolni. Ekkor párolog el a legkevesebb nedvesség a levegőben, és ezért több jut a földbe a fűfélék gyökeréhez.

A locsolásban a rendszeresség a lényeges. Nem teheti meg, hogy most van időm, és meglocsolok 3 napra előre, mert akkor annak nem locsolás, hanem a föld eláztatása lenne az eredménye, ami nem tenne jót a növényeinek.

A fűnyírással is érdemes óvatosabban bánni nagy melegben, mert a hosszabban hagyott fűszálak is árnyékot adnak, és ezért csökkentik a föld párolgását. Jobban megtartja a nedvességet, lassabban fog kiszáradni a föld.

budapest térkő

Budapest térkő kerti burkolat

A térkő burkolatot nem kell nagy melegben sem locsolni. A burkolatnak nem árt a meleg. Az állandóan perzselő nap hatására a térkő színe kifakulhat az évek alatt. Ezért érdemes lehet impregnálószerrel kezelni a burkolatot.

Az impregnálás egy filmszerű réteget hoz létre a burkolaton ami a szennyeződésekkel szemben és a perzselő nap UV sugárzása ellen is védi a térkő burkolatot.

Közvetlenül a térkő burkolat mellé nem szabad növényeket ültetni, mert a 40 fokos melegben átforrósodott térkő, 55-60 fokra is felhevülhet. Ez pedig már nemcsak melegíti, hanem süti, égeti is a mellette elültetett növényt. A felülről perzselő nap melegével együtt ez már sok lenne.

A térburkolatot nem kell locsolni, ártani azonban nem árt neki. Annyi következménye lehet a burkolat locsolásának, hogy a cementtartalmú betonokban a nedvesség hatására megjelenhet a mészkivirágzás, a salétromosodás. Ez nem rontja a térkő tartósságát, de a sok nedvességet kapó burkolaton a száradás után megjelenő fehér foltosodás nem szép látvány.

Idővel ez a foltosodás is elmúlik, mert a lúgos kémhatású mészkivirágzást a savas kémhatású esővíz feloldja. Eltűnik a burkolatról a mészkicsapódás.