A homokos talajon nem tudnak jól fejlődni a növények, mert nincs elég tápanyag a sovány, homokos földben. Márpedig tápanyag nélkül egyetlen növény sem tud fejlődni. Emellett pedig a víz is nagyon gyorsan kifut belőle, és ezért állandóan szárazságtól szenvednek a növények.

Térkő burkolatnak pedig azért nem jó a homokos talaj, mert nem ad stabil alapot. Ez annyira igaz, hogy a homokos földbe épített térkő burkolatnál ki kell szedni a laza és tömöríthetetlen homokot a burkolat alapjából. A homok helyett tömörítésre alkalmas zúzott kővel és murvával kell feltölteni és tömöríteni az alapot.

Ezzel együtt a homokos talajnak is van néhány előnyös tulajdonsága. Egyrészt a homokos talaj levegős, laza talajszerkezetet alkot, ezért dísznövények jól tudnak fejlődni benne. Persze azért is, mert ezeknek a fejlődéséhez viszonylag kevés tápanyagra van szükség.

Másik előnye a homokos kertnek az, hogy a bogarak, rovarok és a talajt feltúró vakondok sem tud megélni a homokban, ezért nem kell tartani attól, hogy homokos talajban ezek a rágcsálók kifordítják a növényeket, vagy megeszik a gyökerüket. Persze az is igaz, hogy mivel a homokos földben kevés tápanyag van, ezért a növények nem is nagyon fejlődnek benne. Mert nincsenek meg a fejlődésükhöz szükséges tápanyagok.

A víz is hamar átmegy a homokos talajon, ezért nem marad meg a nedvesség a növények gyökerénél. Ráadásul a gyorsan átfolyó csapadék kimossa a szerves anyagokat a földből. Ezért van kevés tápanyag a homokos földben.

A homokos kert tápanyaghiányos szárazsága ellen a tápanyag pótlás és az öntözés a megoldás. Az öntözést sem lehet azonban túlzásba vinni, mert a laza homokot az árasztó locsolás egyszerűen elmosná. A talaj szerkezetét, tápanyag utánpótlását éveken keresztüli szerves trágyázással lehet igazán javítani. A locsolást pedig valamilyen csöpögtetős öntözőrendszerrel lehet a legjobban megoldani. Persze az a kérdés, hogy a gyenge minőségű homokos kert ér-e egyáltalán annyit, hogy megoldja benne az öntözést. A tápanyag alapos utánpótlása nélkül önmagában csak az öntözés biztosítása nem lesz elegendő.

Persze egy homokos talajon lévő kertnél nem feltétlenül kell veteményeskert minőségű humuszos feketeföld kialakítására törekedni. Ellenben egy pihenésre szolgáló parkosított, pázsitos kert kialakítása reális célkitűzés lehet.

Egy füves pázsitot a homokos kertben is ki tud alakítani, ha szerves trágyával feljavítja a talaj tápanyagtartalmát, és gondoskodik az elszórt fűmag, majd a kikelt fű rendszeres locsolásáról.

Semmelrock Nardo kerti sétány

Semmelrock Nardo kerti sétány vörös színben

Térkővel burkolt kerti utat sövénnyel is szegélyezheti. A sövény, például homoktövisből a homokos talajon is jól fejlődik.

A Nardo térkő vörös színvilága tökéletesen illik a zöld sövényhez.

Ha gyógynövényeket szeretne a kertbe ültetni, akkor például a kamilla tökéletes választás lehet.

A zöldségfélék közül jól fejlődik a homokon is a hónapos retek, a petrezselyem és a sárgarépa. A pirítóshoz tökéletes választás fokhagyma is meg fog élni a homokos kertben. A fokhagyma nemcsak ízletes fűszernövény, hanem kiváló gyulladást csökkentő is.

Ha szereti a dinnyét, akkor érdemes azt is ültetni a kertbe, mert köztudott, hogy a dinnye is szereti a homokos földet.

Ha kerti járdát vagy kerti pihenőhelyet szeretne kialakítani térkő burkolattal a kertben, akkor a homokot sajnos ki kell szedni a burkolat tervezett helyéről, és stabil alapot kell kialakítani a térkövezett járdának, pihenőhelynek.

Mivel a homok nagyon laza, ezért még gyalogos forgalomnál is legalább 30 cm mélyen ki kell szedni a homokot a burkolat helyén. Legalulra fagyálló rétegként, a víz elvezetésére zúzott követ érdemes leönteni, és utána pedig alaposan ledöngölni, tömöríteni. Erre kerülhet a kisebb szemnagyságú murva jó alaposan ledöngölve.

Ha megvan a burkolat alapja, akkor a burkolat szegélyét kell kialakítani. Gyalogos forgalomnál nem szükséges betonba rakni a szegélyköveket. Homokos talajnál azonban a nagyon laza homok nem fogja tartani a burkolat szélét, ezért még a betonba ágyazott szegély kialakításán is érdemes elgondolkodni.

Ezután következik a teherhordó rétegre a néhány centiméter vastag ágyazóréteg homokból, és
utána pedig a kiválasztott térkőből a burkolat lerakása. Amint lerakta a térköveket a kiválasztott fugaközzel utána le kell szórni homokkal és besöpörni a fugaközöket. A fugázó homok besöprése után egy gumilappal felszerelt lapvibrátorral érdemes átvibrálni a burkolatot, hogy a térkövek a végleges helyükre kerüljenek.

A térkövek lerakása után egy hónappal érdemes a fugaközöket újra feltölteni, mert közben tömörödni fog a beszórt homok és a hiányzó homokot fel kell tölteni.